Σούπερ μάρκετ: Μειωμένες τιμές σε 1.000 προϊόντα έως το τέλος του έτους – Αύριο η λίστα
Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου η συμφωνία για μειωμένες τιμές σε περίπου 1.000 προϊόντα σούπερ μάρκετ, με μέση έκπτωση άνω του 6,5%. Παράλληλα, ετοιμάζεται η πρωτοβουλία «Γιορτές για όλους», με μειώσεις έως 25% σε τρόφιμα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026 η συμφωνία για μειωμένες τιμές σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης στα σούπερ μάρκετ, με τη νέα λίστα να αναμένεται να ανακοινωθεί την Τρίτη 3 Νοεμβρίου.
Στη δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας συμμετέχουν περίπου 1.000 κωδικοί προϊόντων, με τη μέση μείωση τιμών να εκτιμάται λίγο πάνω από το 6,5%.
Παράλληλα, προετοιμάζεται ξεχωριστή παρέμβαση για την περίοδο των Χριστουγέννων, η οποία θα αφορά βασικά τρόφιμα και εορταστικά προϊόντα, με μειώσεις που ενδέχεται να φτάσουν έως και το 25%.
Ποια προϊόντα περιλαμβάνονται στις μειώσεις τιμών
Η νέα λίστα είναι μικρότερη σε σχέση με την πρώτη φάση της συμφωνίας, που εφαρμόστηκε το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και περιλάμβανε 1.790 κωδικούς.
Ωστόσο, από εκείνους τους κωδικούς, οι 450 αφορούσαν σχολικά είδη, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στη νέα περίοδο εφαρμογής.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι περίπου 1.000 κωδικοί κατανέμονται ως εξής:
-
Περισσότεροι από 600 κωδικοί αφορούν επώνυμα προϊόντα.
-
60 κωδικοί αφορούν φρέσκα κρέατα.
-
Οι υπόλοιποι αφορούν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.
Η μέση μείωση τιμών αναμένεται να ξεπεράσει ελαφρώς το 6,5%, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα τα προϊόντα θα έχουν το ίδιο ποσοστό έκπτωσης.
Η αναλυτική λίστα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Τρίτη, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν ποια προϊόντα συμμετέχουν στη συμφωνία.
«Γιορτές για όλους»: Μειώσεις έως 25% στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Την ίδια ώρα, η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς προετοιμάζει νέα παρέμβαση για την εορταστική περίοδο, με την ονομασία «Γιορτές για όλους».
Στόχος είναι να περιοριστεί το κόστος των αγορών για το χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, με μειώσεις τιμών που, σύμφωνα με όσα έχει προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, θα μπορούν να φτάσουν έως και το 25%.
Στα προϊόντα που εξετάζεται να ενταχθούν περιλαμβάνονται:
-
Κρέατα.
-
Τυριά.
-
Τσουρέκια.
-
Μελομακάρονα.
-
Κουραμπιέδες.
-
Άλλα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται στα εορταστικά τραπέζια.
Η εφαρμογή της πρωτοβουλίας τοποθετείται στις τελευταίες εβδομάδες του έτους, ενώ η οριστική λίστα των προϊόντων δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.
Νέα εφαρμογή για καταγγελίες αυξήσεων τιμών
Στις παρεμβάσεις για την αγορά περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη της ψηφιακής εφαρμογής «My Kataggelies», μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές για περιπτώσεις που θεωρούν ότι υπάρχουν αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών.
Η εφαρμογή προβλέπεται να δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να φωτογραφίζουν προϊόντα και να αποστέλλουν τις σχετικές πληροφορίες, προκειμένου να διευκολύνονται οι έλεγχοι.
Με τις δύο παρεμβάσεις στις τιμές των προϊόντων, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις επίσημες λίστες και στις μειώσεις που θα εμφανιστούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ιδιαίτερα ενόψει της αυξημένης κατανάλωσης των γιορτών.
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033