Ανακοινώθηκαν τα 10 πρώτα Νοσοκομεία με την καλύτερη προσαρμογή στο νέο Σύστημα κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών (DRGs)

Στα προσωπικά του social media ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφορικής, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνος Τρεμπέλης, αναφέρει:

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων είναι μέσα στα 10 καλύτερα Νοσοκομεία της χώρας και μάλιστα 3ο, σε σύνολο 125 Νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Με βάση τα στοιχεία που τηρεί τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ), σαν υπεύθυνος φορέας για την ανάπτυξη, λειτουργία, εκμετάλλευση, διαχείριση και κοστολόγηση των Διαγνωστικά Ομοιογενών Ομάδων (Diagnosis Related Groups – DRG), τα 10 καλύτερα Νοσοκομεία στην τήρηση των DRGs είναι :

1. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης
2. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας
3. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
4. Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Γ. Παπανικολάου”
5. Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Ιπποκράτειο”
6. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
7. Γενικό Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών “ Άγιος Σάββας”
8. Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου “Βενιζέλειο”
9. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ
10. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Λαϊκό”

Με το Νόμο 4286/2014 έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Συ.Κ.Ν.Υ.) – Ελληνικό Σύστημα DRG, το οποίο αντικατέστησε κάθε άλλο σύστημα αποτίμησης της αξίας των νοσοκομειακών υπηρεσιών ή της κατανομής των αμοιβών Νοσοκομείων, που προέρχονται από τους πόρους των Ασφαλιστικών Οργανισμών και από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Στην ουσία, σκοπός του Ελληνικού Συστήματος DRG αποτελεί η μέτρηση της Νοσοκομειακής δραστηριότητας και η δίκαιη, ορθολογική και τεκμηριωμένη κατανομή των διαθέσιμων πόρων.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων η διαδικασία προσαρμογής του στο νέο Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Συ.Κ.Ν.Υ.) – DRGs ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2025.

Και η διαδικασία αυτή δεν ήταν καθόλου εύκολη.

Απαίτησε μεγάλη προσπάθεια, κυρίως από το ιατρικό προσωπικό, που ανάμεσα στις πολλές υποχρεώσεις που έχει με την κλινική διαχείριση των ασθενών του, θα έπρεπε να προσπαθεί να αποτυπώνει ψηφιακά, τόσο τoυς κωδικούς της νόσου και της διάγνωσης για κάθε νοσηλευόμενο ασθενή, όσο και όλες τις κοστοβόρες ιατρικές πράξεις, που πραγματοποιεί στην κλινική ή στο Χειρουργείο σε κάθε ασθενή του, ώστε στη συνέχεια το σύστημα να υπολογίζει το αντίστοιχο DRG, με βάση το οποίο θα αποζημιωθεί τελικά το Νοσοκομείο από τον ΕΟΠΥΥ, για τους ασφαλισμένους του.

Και για να μπορεί τελικά ο γιατρός να έχει τα κατάλληλα εργαλεία για την πλήρη καταγραφή της νοσηλείας του κάθε ασθενή (νόσο, διάγνωση, ιατρικές πράξεις, φάρμακα & υλικά που χρησιμοποιήθηκαν) θα πρέπει να υπάρχει και η κατάλληλη διοικητική και μηχανογραφική υποστήριξη.

Και αυτό απαίτησε πολλές ώρες δουλειάς, μεγάλη προσπάθεια εκπαίδευσης και προσαρμογής, κόπο, άγχος, απογοητεύσεις και χαρές.

Όμως πλέον αυτή η προσπάθεια των δύο δύσκολων χρόνων που πέρασαν, για πολλούς εργαζόμενους, σε διάφορα Τμήματα του Νοσοκομείου τους δικαίωσε.

Και δικαίωσε κυρίως τους γιατρούς που είναι δίπλα στον ασθενή και έτσι αποτυπώνεται πια και αξιολογείται με αντικειμενικά κριτήρια η δουλειά τους.

Αλλά δικαίωσε και όλο το υπόλοιπο μη ιατρικό προσωπικό και κυρίως τους υπεύθυνους στην Διοικητική Υπηρεσία (Τμήμα κίνησης ασθενών) στη Νοσηλευτική Υπηρεσία (Χειρουργεία) και στην Υπ. Πληροφορικής, που δούλεψαν και δουλεύουν αθόρυβα “στο παρασκήνιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!