Η δυσβίωση του εντέρου είναι μια ανισορροπία των μικροοργανισμών του εντέρου (βακτήρια, μύκητες και πρωτόζωα).
Μια ισορροπημένη χλωρίδα του εντέρου (μικροβίωμα) υποστηρίζει λειτουργίες όπως η πέψη και η ανοσοαπόκριση. Τα άτομα με δυσβίωση του εντέρου έχουν συνήθως πολύ λίγα “καλά” βακτήρια ή πάρα πολλά “κακά” βακτήρια στο μικροβίωμά τους.
Η συχνή χρήση αντιβιοτικών είναι η πιο κοινή αιτία δυσβίωσης του εντέρου. Οι λοιμώξεις του γαστρεντερικού σωλήνα και η διατροφή είναι άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν.
Αέρια, κοιλιακό άλγος, διάρροια και δυσκοιλιότητα είναι κοινά συμπτώματα. Η δυσβίωση εντέρου μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο γαστρεντερικών καταστάσεων όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).
Δεν υπάρχει σαφής τρόπος για τη θεραπεία της δυσβίωσης του εντέρου, αλλά η μεταμόσχευση μικροβίων κοπράνων έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Τα προβιοτικά μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Τύποι εντερικής δυσβίωσης
Ο καθένας έχει ένα μοναδικό μικροβίωμα του εντέρου. Αποτελείται κυρίως από βακτήρια καθώς και από μερικούς μύκητες και πρωτόζωα. Το έντερο περιέχει με φυσικό τρόπο τόσο επιβλαβή, όσο και ωφέλιμα βακτήρια, τα οποία συνήθως ζουν σε αρμονία. Τρεις τύποι δυσβίωσης μπορούν να προκαλέσουν ανισορροπία της εντερικής χλωρίδας:
Η χλωρίδα του εντέρου σας στερείται υγιών επιπέδων ευεργετικών βακτηρίων. Εάν έχετε αυτό το είδος δυσβίωσης, έχετε χάσει πάρα πολλά “καλά” βακτήρια.
Τα επιβλαβή βακτήρια υπεραναπτύσσονται στο έντερο, φτάνοντας σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα.
Χάνετε επιβλαβή και ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, μειώνοντας σημαντικά την ποικιλομορφία του μικροβιώματος.
Δυσβίωση εντέρου: Συμπτώματα
Τα εκτός ισορροπίας βακτήρια μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας αφομοιώνει τις τροφές, κάτι που οδηγεί σε συσσώρευση αερίων και δυσφορία.
Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με δυσβίωση του εντέρου συχνά εμφανίζουν συμπτώματα γαστρεντερικού τύπου όπως:
Φούσκωμα
Αέρια
Ναυτία
Εμετός
Διάρροια
Δυσκοιλιότητα

Η δυσβίωση μπορεί να βλάψει το έντερο και να προκαλέσει φλεγμονή. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να επηρεάσει τη διαπερατότητα του εντέρου, επιτρέποντας σε βακτήρια και τοξίνες να διαπεράσουν την εντερική επένδυση. Αυτό μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μειώσει την ικανότητά σας να καταπολεμάτε τις λοιμώξεις.
Ένα μη ισορροπημένο μικροβίωμα μπορεί επίσης να συμβάλει σε δερματικές παθήσεις, όπως:
ατοπική δερματίτιδα
ακμή
πιτυρίδα και
ψωρίαση

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!