Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος δεν γιορτάζουμε, αγωνιζόμαστε και καταδικάζουμε όλους τους ενόχους για την πολιτική που καταστρέφει και εμπορευματοποιεί το περιβάλλον, με “πρωταγωνιστές” την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τα επιτελεία του συστήματος και τους πολιτικούς εκπροσώπους τους.

Αυτή την πολιτική επιβεβαίωσε και χτες από τα Γιάννενα ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας. Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την πολιτική προστασία με γνώμονα το κόστος και το όφελος για το κεφάλαιο με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, όπως αυτά που ζήσαμε με τις καταστροφές στη Θεσσαλία και τη Θράκη. Επιβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να πάρουν κανένα μέτρο, καθώς με πρόστιμα δε γίνεται πυροπροστασία. Οι αναγκαίες προσλήψεις θα γίνονται με το «σταγονόμετρο», γιατί αυτές είναι οι δυνατότητες της καπιταλιστικής οικονομίας, ενώ το κόστος της πυροπροστασίας όπως διαμήνυσε ο υπουργός και επισήμως φορτώνεται στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών, που έχουν ήδη γονατίσει με τη βαριά φορολογία.
Αυτή η πολιτική μετατρέπει την ενέργεια και το νερό σε πανάκριβα εμπορεύματα.
Επιτρέπει τις «πράσινες επενδύσεις» όπου, όταν και όπως θέλει ο επενδυτής.

Καταστρέφει δασικές εκτάσεις, βοσκοτόπια, γεωργική γη. Διευκολύνει το μπάζωμα και τη ρύπανση ποταμιών και ρεμάτων. Περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως η καταστροφή της κοίτης του Λούρου δικαιολογούνται αν αυτό βολεύει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων και κατασκευαστικών εταιρειών, όπως άλλωστε ανέδειξαν και αποκάλυψαν οι δυνάμεις του ΚΚΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε πρόσφατα την εκχώρηση της διαχείρισης των δασών στους ξυλοβιομήχανους και ξυλέμπορους, εξειδικεύοντας και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για αύξηση της παράγωγης ενέργειας από δασική «βιομάζα», ώστε η βιομάζα να γίνει η τρίτη στην κατάταξη στο ενεργειακό μίγμα μέχρι το 2050. Τα δάση οδηγούνται έτσι στην πλήρη εμπορευματοποίηση, εκμετάλλευση, υποβάθμιση και καταστροφή με σκοπό το κέρδος. Γι’ αυτό άλλωστε είναι πλήρως απαξιωμένες οι υπηρεσίες για την προστασία των δασών όπως το δασαρχείο Ιωαννίνων, ένα νομό κυρίως ορεινό με μεγάλη δασοκάλυψη, όπου υπηρετούν ελάχιστοι δασεργάτες και δασοφύλακες.

Καταδικάζουμε την υποκρισία των δήθεν «προστατών» του περιβάλλοντος που πυροδοτούν τη κλιμάκωση και επέκταση των δυο ιμπεριαλιστικών πολέμων στην περιοχή ενώ γνωρίζουν ότι ο πόλεμος ανάμεσα στα άλλα επιφέρει την πιο μεγάλη καταστροφή του περιβάλλοντος και ότι οι περιοχές των πολεμικών συγκρούσεων, αλλά κι άλλες γειτονικές περιοχές του πλανήτη οδηγούνται σε κατάρρευση.

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!