Θεοδωρικάκος: Παράταση των μειωμένων τιμών σε 1.740 προϊόντα – Έρχεται εορταστικό πακέτο στα σούπερ μάρκετ (βίντεο)

Παράταση έως το τέλος του 2026 της συμφωνίας μειωμένων τιμών σε 1.740 προϊόντα ανακοίνωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, προαναγγέλλοντας εορταστικό πακέτο και πιθανές παρεμβάσεις κατά των ανατιμήσεων.

Θεοδωρικάκος: Παράταση των μειωμένων τιμών σε 1.740 προϊόντα – Έρχεται εορταστικό πακέτο στα σούπερ μάρκετ (βίντεο)

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του epirusgate.gr στην Google

Την παράταση έως το τέλος του 2026 της συμφωνίας για τη συγκράτηση των τιμών στα σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, προαναγγέλλοντας παράλληλα ένα νέο, διευρυμένο πακέτο προϊόντων με μειωμένες τιμές ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Ο υπουργός άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων νομοθετικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση αδικαιολόγητων ανατιμήσεων, καθώς η ενεργειακή κρίση αυξάνει το κόστος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ευθέως» του ΕΡΤnews, ο κ. Θεοδωρικάκος αναγνώρισε ότι σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έντονες οικονομικές πιέσεις, ιδιαίτερα από τις τιμές των τροφίμων και των βασικών αγαθών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, η συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ της κυβέρνησης, της βιομηχανίας τροφίμων και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ οδήγησε σε μειώσεις τιμών σε 1.740 κωδικούς προϊόντων. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η συμφωνία θα παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο τη συγκράτηση των ανατιμήσεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Υπενθύμισε ότι τον Ιούνιο είχε αποφασιστεί η απόσυρση του μέτρου επιβολής πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, ενώ ακολούθησε συνάντηση υπό τον πρωθυπουργό με εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων, του ΣΕΒ και των σούπερ μάρκετ.

Στη συνάντηση εκείνη συμφωνήθηκε, όπως ανέφερε, να διατηρηθούν κατά το δυνατόν σταθερές οι τιμές στη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω της αυξημένης ζήτησης από την τουριστική κίνηση.

Ο κ. Θεοδωρικάκος υποστήριξε ότι η συμφωνία τηρήθηκε, επικαλούμενος αρνητικό πληθωρισμό στα τρόφιμα τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο και σχεδόν μηδενική μεταβολή τον Αύγουστο.

Νέο πακέτο μειωμένων τιμών για τα Χριστούγεννα

Ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε νέα πρωτοβουλία σε συνεργασία με την αγορά, με στόχο τη διαμόρφωση ενός μεγαλύτερου πακέτου βασικών προϊόντων σε μειωμένες τιμές για την εορταστική περίοδο.

Όπως εξήγησε, έχει ζητήσει από τη διοίκηση της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής να προχωρήσει σε συνεννοήσεις με τις επιχειρήσεις, ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερα προϊόντα που καταναλώνονται παραδοσιακά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Η πρωτοβουλία βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι συγκεκριμένοι κωδικοί προϊόντων ή το ύψος των μειώσεων.

«Δύσκολος χειμώνας» λόγω της ενεργειακής κρίσης

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος προειδοποίησε ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος, καθώς οι αυξημένες τιμές των καυσίμων και της ενέργειας επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων.

Αναγνώρισε ότι ορισμένες ανατιμήσεις μπορεί να δικαιολογούνται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, ξεκαθάρισε όμως ότι η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους παρέμβασης απέναντι σε αυξήσεις που δεν συνδέονται με πραγματικές επιβαρύνσεις.

«Την ώρα που θα δοκιμάζεται η κοινωνία, θα πρέπει κάποιοι να αποφασίσουν ότι θα πρέπει να μειώσουν τα κέρδη τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός σημείωσε ότι έχει ήδη λάβει προτάσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας του Καταναλωτή, τις οποίες μελετά, χωρίς να αποκλείει την ανάγκη νέας νομοθετικής ρύθμισης.

Όπως διευκρίνισε, οι ενδεχόμενες παρεμβάσεις θα τεθούν υπόψη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, προκειμένου να αποφασιστεί ο τρόπος αντιμετώπισης αδικαιολόγητων ανατιμήσεων.

Έλεγχοι στην αγορά και πίεση για περιορισμό των κερδών

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Θεοδωρικάκος στον ρόλο της ανεξάρτητης αρχής εποπτείας της αγοράς, η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών και πραγματοποιεί ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η αντιμετώπιση της ακρίβειας προϋποθέτει τόσο την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση των μισθών όσο και την αποτελεσματικότερη εποπτεία της αγοράς.

Παράλληλα, κάλεσε τις επιχειρήσεις να συμβάλουν στη συγκράτηση των τιμών, αποδεχόμενες, όπου χρειάζεται, χαμηλότερα περιθώρια κέρδους.

Αναφέρθηκε επίσης στα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, περιλαμβάνουν σημαντικές φορολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των πολιτών.

Με τις νέες πρωτοβουλίες που προαναγγέλλει το υπουργείο Ανάπτυξης, η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στις τιμές των βασικών αγαθών, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται οι αποφάσεις για το εορταστικό πακέτο και το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων ελέγχου της αγοράς.

Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στη Google