Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης για την 28η Οκτωβρίου – Στοχευμένη προβολή στα Βαλκάνια για το εορταστικό τριήμερο
Η Θεσσαλονίκη διαφημίζεται στα Βαλκάνια ενόψει της 28ης Οκτωβρίου, ένα μοντέλο στοχευμένης τουριστικής προβολής που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν και τα Ιωάννινα.
Μια στοχευμένη τουριστική καμπάνια στις αγορές των Βαλκανίων έχει ξεκινήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενόψει του εορταστικού τριημέρου του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου, επιχειρώντας να μετατρέψει τις ημέρες των εορτασμών σε ευκαιρία προσέλκυσης πρόσθετων επισκεπτών στην πόλη.
Η πρωτοβουλία παρουσιάζει ενδιαφέρον και για τα Ιωάννινα, μία περιοχή με χαρακτηριστικά που επιτρέπουν αντίστοιχες στοχευμένες ενέργειες για τα τριήμερα, τις αργίες και γενικότερα τις περιόδους αυξημένης ταξιδιωτικής ζήτησης.
Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η προβολή έχει ήδη ξεκινήσει στα social media χωρών των Βαλκανίων. Με βίντεο που παρουσιάζουν αξιοθέατα, μνημεία, εκκλησίες, πολιτισμό και γαστρονομία, ο Δήμος επιχειρεί να τοποθετήσει την πόλη ως προορισμό για μια σύντομη φθινοπωρινή απόδραση.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη Ρουμανία, μετά την πρόσφατη παρουσίαση της δράσης «Destination Thessaloniki» στο Βουκουρέστι, αλλά η διαδικτυακή καμπάνια απευθύνεται και σε άλλες γειτονικές χώρες.
Καμπάνια πριν φτάσει ο επισκέπτης στην πόλη
Η λογική της πρωτοβουλίας έχει ιδιαίτερη σημασία. Η προβολή δεν ξεκινά όταν φτάσει το τριήμερο, αλλά αρκετές εβδομάδες νωρίτερα, όταν ο δυνητικός επισκέπτης αποφασίζει πού θα ταξιδέψει και πραγματοποιεί τις κρατήσεις του.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αντίστοιχες διαδικτυακές καμπάνιες θα πραγματοποιούνται στις περιόδους κατά τις οποίες κρίνεται απαραίτητο, με στόχο την καθιέρωση της Θεσσαλονίκης ως προορισμού για όλο τον χρόνο.
Ο σχεδιασμός δεν περιορίζεται στη διαφήμιση μέσω social media. Περιλαμβάνει παρουσιάσεις σε αγορές του εξωτερικού, fam trips για τουριστικούς πράκτορες και press trips για δημοσιογράφους, ώστε επαγγελματίες του τουρισμού και μέσα ενημέρωσης να γνωρίσουν από κοντά την πόλη και το τουριστικό προϊόν της.
Μετά το Βουκουρέστι, σειρά παίρνει μέσα στον Οκτώβριο η γερμανική αγορά, με δράσεις σε Βερολίνο και Λειψία. Η χρονική επιλογή της καμπάνιας συμπίπτει με την ήδη αυξημένη ζήτηση για το τριήμερο 26-28 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Δημήτρη Σιμιακό, έχουν αρχίσει οι προκρατήσεις, τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από το εξωτερικό. Εκτός από τους Έλληνες επισκέπτες, ενδιαφέρον καταγράφεται από Τουρκία, Κύπρο, Γερμανία και βαλκανικές χώρες, ενώ οι ξενοδόχοι επισημαίνουν και την ενίσχυση της τάσης των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής.
Θα μπορούσαν τα Ιωάννινα να κάνουν το ίδιο;
Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης ανοίγει εύλογα τη συζήτηση και για τα Ιωάννινα και ευρύτερα την Ήπειρο. Η 28η Οκτωβρίου είναι παραδοσιακά μία περίοδος κατά την οποία η περιοχή περνά στην ουσιαστική έναρξη της φθινοπωρινής και χειμερινής τουριστικής περιόδου. Τα Ιωάννινα διαθέτουν ένα αναγνωρίσιμο city break προϊόν, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκονται το Ζαγόρι, το Μέτσοβο, τα Τζουμέρκα και άλλοι προορισμοί που μπορούν να ενταχθούν σε ένα ενιαίο πακέτο προβολής.
Το ερώτημα επομένως δεν είναι μόνο εάν η περιοχή θα έχει επισκέπτες το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, αλλά εάν μπορεί να διεκδικήσει περισσότερους επισκέπτες μέσα από οργανωμένη και έγκαιρη καμπάνια. Μια αντίστοιχη πρωτοβουλία θα μπορούσε να στοχεύσει τόσο την ελληνική αγορά όσο και γειτονικές βαλκανικές χώρες, προβάλλοντας συνδυαστικά τα Ιωάννινα, τη γαστρονομία, τη λίμνη και το Κάστρο, μαζί με τους ορεινούς προορισμούς της Ηπείρου.
Δεν απαιτείται απαραίτητα μία μακρά και γενική καμπάνια. Το μοντέλο της Θεσσαλονίκης δείχνει τη δυνατότητα μικρών, χρονικά στοχευμένων ψηφιακών εκστρατειών, προσαρμοσμένων σε συγκεκριμένες περιόδους κατά τις οποίες υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ταξιδιού.
Η 28η Οκτωβρίου, τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά, τα τριήμερα του χειμώνα και η περίοδος του Πάσχα αποτελούν τέτοια παράθυρα ευκαιρίας.
Για τα Ιωάννινα, επομένως, το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης έχει μία πρακτική διάσταση: η τουριστική κίνηση δεν χρειάζεται μόνο να αναμένεται, μπορεί και να διεκδικείται, με έγκαιρη προβολή στις αγορές που μπορούν να φέρουν επισκέπτες στην περιοχή.
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033