Το ιδιωτικό Νηπιαγωγείο “Το παραμύθι της πεταλούδας” με τα νήπια και τους εκπαιδευτικούς Χρυσάνθη Ελευθερίου και Ζαφείρη Μαρίνα έκανε την  Αναπαράσταση του αγώνα των Ελλήνων για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων το 1913 στο οχυρό του Μπιζανίου με την ονομασία Σκύλα.

Στα νότια της πόλης των Ιωαννίνων, εκεί σε μια βραχώδη τοποθεσία, οι Τούρκοι είχαν κατασκευάσει οχυρά από μπετόν αρμέ με την επίβλεψη Γερμανών αξιωματικών οι οποίοι είχαν αναλάβει τον εκσυγχρονισμό του στρατού τους. Η Σκύλλα ήταν ένα από αυτά…
Το ύψωμα στο Μπιζάνι αποτέλεσε ένα κρίσιμο σημείο άμυνας που επέλεξαν οι Τούρκοι για να εμποδίσουν την προέλαση του ελληνικού στρατού. Ενός στρατού που αγωνιζόταν για να απελευθερώσει τα Ιωάννινα κατά τον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο το 1913.
Σήμερα, 111 χρόνια μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, σώζονται κάποια κομμάτια. Θυμίζουν έτσι τις ένδοξες μάχες που έδωσαν οι Έλληνες.
Εκεί λοιπόν στα οχυρά Σκύλα του Μπιζανίου τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας έκαναν αναπαράσταση του αγώνα και των δυσκολιών που είχαν κληθεί να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες για την ελευθερία της Ελλάδας. Η Ήπειρος είναι μια περιοχή που το ξέρει αυτό, εξάλλου, πολύ καλά.
Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας για το εκπληκτικό θέαμα που μας προσέφεραν και την νηπιαγωγό Χρυσάνθη Ελευθερίου καθώς και την σκηνοθέτη μας Ζαφείρη Μαρίνα.

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!