Στη συμβολή των οδών Μπότσαρη και 28ης Οκτωβρίου, υπάρχει κανονικά μέχρι και σήμερα το ταχυδρομείο των Ιωαννίνων, ένα κόσμημα για την πόλη και με ένα μεγάλο βάρος σε ιστορική μνήμη από πίσω ωστόσο, που ίσως λίγοι να γνωρίζουν…


Είναι ένα από τα επιτυχέστερα έργα του Γιαννιώτη αρχιτέκτονα Μελίρρυτου, έναν από τους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες της εποχής που κατασκεύασε πολλά σημαντικά δημόσια και ιδιωτικά κτήρια στην πόλη (Καπλάνειο Μέγαρο, Ρολόι κεντρικής πλατείας, Παλιά Ζωσιμαία Σχολή κ.α.). Πρόκειται για συμμετρικό διώροφο κτίριο, με προεξέχον τμήμα της πρόσοψης και επιμελώς επιλεγμένα νεοκλασικά στοιχεία, κεντρικό αέτωμα και κορινθιακά επίκρανα στις γωνίες των οροφών. Στο ταχυδρομείο ο Μελίρρυτος απέβαλλε όλα τα ξενόφερτα αρχιτεκτονικά στοιχεία και απέδωσε ένα έργο καθαρά ελληνικό. Στο αέτωμα υπήρχε η ημισέληνος και στο υπέρθυρο της αυλόθυρας η οθωμανική επιγραφή του.


Το κτίριο αναγέρθηκε το 1905 από τον προοδευτικό πασά των Ιωαννίνων Οσμάν τον Κούρδο, που είχε υπηρετήσει ως υποστράτηγος κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και γι’ αυτό τοποθετήθηκε στη θέση του “βαλή” (γενικού διοικητή) των Ιωαννίνων. Ένας επιδέξιος πολιτικός που αγκάλιασε το χριστιανικό στοιχείο και εξουδετέρωσε τις διάφορες ξένες προπαγάνδες που οργίαζαν τότε στα Γιάννενα (ρουμανική, αλβανική, ιταλική). Μάλιστα, είχε χαρακτηριστεί ως “κουμπάρος των χριστιανών”, κάτι που δεν τον ενοχλούσε.


Στο μέγαρο αυτό στεγάστηκε το πρώτο οθωμανικό Παρθεναγωγείο (η σχολή Ρουστιγιέ Χαμιντιγιέ – Μέση Αστική Σχολή Θηλέων), ενώ δίπλα του λειτουργούσε ήδη -στη θέση που σήμερα βρίσκεται το κτίριο του ΟΤΕ- κατώτερο τουρκικό δημοτικό σχολείο. Οι υαλοπίνακες στο κτίριο αυτό μάλιστα, ήταν χρωματισμένοι στο μεγαλύτερο μέρος τους, ώστε να εμποδίζεται η θέα των κοριτσιών του παρθεναγωγείου προς τους δρόμους.Η λειτουργία του Παρθεναγωγείου είχε πάψει από το 1912.
Το κτίριο του κεντρικού Ταχυδρομείου, αφού κινδύνευσε με κατεδάφιση το 1975, αποκαταστάθηκε επιτυχώς στην αρχική του μορφή το 1985. Τα έργα του Μελίρρυτου διακρίνονται για την καθαρότητα της μορφής τους και τα, αποκλειστικά, ελληνοπρεπή στοιχεία τους. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η τουρκική διοίκηση δεχόταν ευχαρίστως τις προτάσεις του, παρά το ότι αυτές είχαν σαφείς αναφορές στην αρχαία Ελλάδα.


Το κτίριο του Ταχυδρομείου χαρακτηριστικέ ως διατηρητέο μνημείο μόλις το 1984.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!