Β. Κούτρας: «Τα παιδιά δοκιμάζουν ουσίες από τα 16 τους χρόνια – Η Ήπειρος παραμένει κάτω από τον εθνικό μέσο όρο»

Ο Βασίλης Κούτρας παρουσίασε ανησυχητικά στοιχεία για τη χρήση ουσιών από εφήβους, σημειώνοντας ότι η Ήπειρος παραμένει κάτω από τον εθνικό μέσο όρο.

Β. Κούτρας: «Τα παιδιά δοκιμάζουν ουσίες από τα 16 τους χρόνια – Η Ήπειρος παραμένει κάτω από τον εθνικό μέσο όρο»

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του epirusgate.gr στην Google

Στις τάσεις της χρήσης ναρκωτικών και εξαρτησιογόνων ουσιών από εφήβους αναφέρθηκε στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Ιωαννίνων «Σχεδία», Βασίλης Κούτρας, παρουσιάζοντας μια εικόνα που δείχνει ότι η δοκιμή ναρκωτικών ουσιών εμφανίζεται πλέον σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες.

Όπως ανέφερε παρουσιάζοντας αναλυτικά τα στοιχεία ο κ. Κούτρας, η τελευταία πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μαθητές Α’ Λυκείου, ηλικίας περίπου 16 ετών, καταγράφει ότι το 13,3% των εφήβων έχει δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά κάποια παράνομη ουσία, κυρίως κάνναβη, ενώ ένα 4,2% βρίσκεται ήδη σε υψηλό κίνδυνο χρήσης. Γενικότερα θεωρείται ότι μετά από τρεις δοκιμές υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποιος να ακολουθήσει αυτή τη συμπεριφορά και στην πορεία της ζωής του, όπως σημείωσε.

Κάνναβη πρώτη

Η κάνναβη παραμένει η κυρίαρχη ουσία στις συγκεκριμένες ηλικίες, με ποσοστό χρήσης 11,5%, ωστόσο οι ειδικοί καταγράφουν πλέον και παρουσία ουσιών που παλαιότερα ήταν σχεδόν ανύπαρκτες στις σχολικές ηλικίες. Τα λεγόμενα ναρκωτικά της διασκέδασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κούτρας, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 1% έως 2% εμφανίζονται δοκιμές ουσιών όπως κοκαΐνη, κρακ, έκσταση, αμφεταμίνες, μεθαμφεταμίνες, LSD, ψιλοκυβίνη, μεσκαλίνη και άλλες παραισθησιογόνες ουσίες. «Αυτό σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε μια κουλτούρα όπου εμφανίζονται πλέον ουσίες που παλαιότερα δεν καταγράφονταν καν στις έρευνες», τόνισε.

Θετικό στοιχείο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι περίπου το 25% των μαθητών που δέχθηκαν πρόταση να δοκιμάσουν κάνναβη αρνήθηκαν να κάνουν χρήση.

Παράλληλα, εξακολουθεί να καταγράφεται χρήση νόμιμων ουσιών, όπως τα εισπνεόμενα προϊόντα και οι βενζινόκολλες, με ποσοστό 11,4%, ενώ σημαντική είναι και η παρουσία φαρμακευτικών ουσιών που φτάνουν στα χέρια των ανηλίκων χωρίς ιατρική συνταγή. Για τις πρώτες σημείωσε πως “κάποτε είχαμε φτάσει σε πάρα πολύ ψηλά ποσοστά γιατί σε ένα σχολικό βιβλίο κοινωνικής αγωγής και πολιτικής είχαν ένα κατάλογο με τις ουσίες και μέσα σε αυτές ανέφεραν και τα εισπνεόμενα, οπότε ξαφνικά είχαμε μία μεγάλη, λέω, αύξηση, τώρα πέφτουν από τότε, αλλά έχουμε ξανά αύξηση”.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος της «Σχεδίας» στάθηκε ιδιαίτερα στη χρήση βενζοδιαζεπινών, η οποία φτάνει το 7,8%, αλλά και στην αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα ισχυρά συνθετικά παυσίπονα, τα οποία έχουν δοκιμάσει ήδη το 10,3% των μαθητών του δείγματος.

Ανησυχία εξέφρασε και για την εμφάνιση των αναβολικών στις μικρές ηλικίες, καθώς το 1,5% των εφήβων δηλώνει ότι έχει ήδη δοκιμάσει τέτοιες ουσίες.

«Είμαι βέβαιος ότι τα αναβολικά θα αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κούτρας υπογράμμισε επίσης ότι οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες εξακολουθούν να επηρεάζουν σημαντικά τα ποσοστά χρήσης ουσιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η δοκιμή οποιασδήποτε ουσίας καταγράφεται σε ποσοστό 14,7% στα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, 13,3% στα μεσαία και 11,6% στα υψηλότερα. Αντίστοιχα, η χρήση κάνναβης φτάνει το 12,5% στα χαμηλά στρώματα, το 10,4% στα μεσαία και το 10% στα υψηλότερα.

«Η εξάρτηση έχει πάντοτε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πρόσημο», τόνισε, επισημαίνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά εδώ και χρόνια υπογραμμίζει την ανάγκη παρεμβάσεων όχι μόνο στο άτομο και στην οικογένεια, αλλά και στους ευρύτερους κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη χρήση ουσιών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε τέλος στην εικόνα της Ηπείρου, η οποία εξακολουθεί να εμφανίζει σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά χρήσης σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο. Ενώ πανελλαδικά το ποσοστό των μαθητών που έχουν δοκιμάσει κάποια παράνομη ουσία φτάνει το 13,3%, στην Ήπειρο το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 8,3%.

«Η Ήπειρος διατηρεί σταθερά χαμηλά ποσοστά σε όλες τις έρευνες που πραγματοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο. Προφανώς δεν είμαστε οι μοναδικοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό, αλλά φαίνεται ότι η κουλτούρα που υπάρχει στην περιοχή και η δουλειά που γίνεται από τα Κέντρα Πρόληψης βοηθούν ώστε να καταγράφονται αυτά τα αποτελέσματα», κατέληξε.

Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στη Google