Υπ. Προστασίας του Πολίτη: Σε ποσοστό 97% καλύπτονται οι οργανικές θέσεις στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων, δεν κλείνει καμία μονάδα στην Κόνιτσα

Υπ. Προστασίας του Πολίτη: Σε ποσοστό 97% καλύπτονται οι οργανικές θέσεις στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων, δεν κλείνει καμία μονάδα στην Κόνιτσα

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του epirusgate.gr στην Google

Το ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων του προσωπικού του Επιτελείου και των υφιστάμενων Υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων ανέρχεται σε 97% (!) και για τις μονάδες του Αστυνομικού Τμήματος Κόνιτσας και των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας και Μαστοροχωρίων (πρώην Πυρσόγιαννης) ουδένας σχεδιασμός για αλλαγές υφίσταται στην παρούσα φάση. Αυτά είναι τα δύο σημαντικά στοιχεία που προκύπτουν για την περιοχή μας από την απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο κομμάτων μεταξύ των οποίων της “Ελληνικής Λύσης” και του βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Τσίμαρη, μετά τις έντονες προ μηνός φημολογίες ότι επίκειται το κλείσιμο των συνοριακών μονάδων της Αστυνομίας στα Μαστοροχώρια.

Η εκτενής απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού έχει ως εξής:

Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ό,τι μας αφορά και πλέον των ειρηθέντων κατά την ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας επί της υπ’ αριθ. 1407/ 20-09-2024 (ΡϟΗ’ Συνεδρίαση της 30-09-2024) Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή κ. Ι. ΤΣΙΜΑΡΗ (www.hellenicparliament.gr/Praktika/Synedriaseis-Olomeleias), σας γνωρίζουμε ότι η διασφάλιση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου απόδοσης των αστυνομικών Υπηρεσιών αποτελεί διαρκή επιδίωξη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας. Τονίζεται ότι η ουσιαστική αντιμετώπιση των αναφυόμενων ζητημάτων αστυνομικής φύσης και η αναβάθμιση της ποιότητας αστυνόμευσης όλων των περιοχών εξαρτάται από έναν συνολικό, συστηματικό και υπεύθυνο σχεδιασμό της οργανωτικής δομής των αστυνομικών Υπηρεσιών, ανά την επικράτεια, καθώς και από την ορθολογικότερη και αποδοτικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Στην κατεύθυνση αυτή επιτεύχθηκε η αναδιοργάνωση – αναδιάταξη όλων των περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας [π.δ. 7/2017 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 14), ως ισχύει], συμπεριλαμβανόμενων και των Υπηρεσιών δικαιοδοσίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας (Δ.Α.) Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 84 του ανωτέρω π.δ/τος, στην εν λόγω Δ.Α. προβλέπεται να λειτουργούν, μεταξύ άλλων Υπηρεσιών, το Αστυνομικό Τμήμα (Α.Τ.) Κόνιτσας και τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης (Τ.Σ.Φ.) Κόνιτσας και Μαστοροχωρίου (πρώην Πυρσόγιαννης), που υφίστανται στην εδαφική αρμοδιότητα του Δήμου Κόνιτσας.

Περαιτέρω, αναφέρεται ότι το Αρχηγείο καταβάλλει προσπάθειες για την πλέον επαρκή στελέχωση των περιφερειακών αστυνομικών Υπηρεσιών, αξιοποιώντας όλες τις παρεχόμενες δυνατότητες που προκύπτουν από την ορθολογική κατανομή της συνολικής δύναμης του Σώματος, σε συνάρτηση με τις ειδικές προβλέψεις του κανονισμού που διέπει τις μεταθέσεις και τις εν γένει μετακινήσεις του ένστολου προσωπικού. Ενταύθα, γίνεται μνεία ότι τα ζητήματα των τοποθετήσεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων και λοιπών μετακινήσεων του αστυνομικού προσωπικού και των ειδικών φρουρών ρυθμίζονται με τις διατάξεις των π.δ/των 100/2003 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 94) και 211/2005 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 254), ως ισχύουν, αντίστοιχα, πάντοτε με γνώμονα τη διασφάλιση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού και την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών.

Ειδικότερα, για την ενίσχυση της Δ.Α. Ιωαννίνων, σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των τακτικών και συμπληρωματικών μεταθέσεων του έτους 2023, προκηρύχθηκαν, συνολικά,

-8- θέσεις αστυνομικού προσωπικού διαφόρων βαθμών και -1- θέση ειδικού φρουρού, οι οποίες καλύφθηκαν στο σύνολό τους. Αναφορικά δε με τις τακτικές μεταθέσεις του τρέχοντος έτους, επισημαίνεται ότι με γνώμονα την ορθολογική διαχείριση του ένστολου προσωπικού προς το σκοπό της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και της εδραίωσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, σε όλη την επικράτεια, η Διοίκηση προέβη στην προκήρυξη θέσεων με αντικειμενικά κριτήρια, καταρτίζοντας σχετικούς αριθμητικούς πίνακες. Διευκρινίζεται ότι οι εν λόγω πίνακες καταρτίστηκαν κατόπιν συνεκτίμησης αφενός των πραγματικών υπηρεσιακών αναγκών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν για το σύνολο των αστυνομικών Υπηρεσιών της χώρας και ιδιαιτέρως, αυτών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) -η εδαφική αρμοδιότητα της οποίας συνιστά το μεγαλύτερο αστικό κέντρο με τις περισσότερες υπηρεσιακές ανάγκες- και αφετέρου του γεγονότος ότι η πλειονότητα του κατ’ έτος αιτούμενου μετάθεση προσωπικού προέρχεται από Υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Α., επιτείνοντας τα ήδη υφιστάμενα ζητήματα στελέχωσης αυτών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα άρθρα 19 του π.δ/τος 100/2003 και 15 του π.δ/τος 211/2005, παρέχεται η δυνατότητα στον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου, καθώς και στον Διευθυντή της ως άνω Διεύθυνσης, να αποσπούν το προσωπικό τους μέχρι τον βαθμό του Αστυνόμου Α’, ανάλογα με τις εκάστοτε υπηρεσιακές ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση, προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ορθολογική κατανομή του προσωπικού τους, προς εξυπηρέτηση του υπηρεσιακού και εν γένει δημοσίου συμφέροντος, ενώ αξιολογούν διαρκώς τις ανακύπτουσες κάθε φορά ανάγκες και μεριμνούν προκειμένου οι Υπηρεσίες τους να ανταποκρίνονται στα τακτικά αστυνομικά τους καθήκοντα, ενισχύοντας αυτές κατάλληλα εφόσον κρίνεται απαραίτητο, ώστε να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ομαλής και αποδοτικής λειτουργίας τους και ο πολίτης να απολαμβάνει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του στην ασφάλεια.

Περαιτέρω, καθίσταται γνωστό ότι το ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων του προσωπικού του Επιτελείου και των υφιστάμενων Υπηρεσιών της Δ.Α. Ιωαννίνων ανέρχεται σε 97%. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πραγματική δύναμη έκαστης Υπηρεσίας δεν μπορεί παρά να είναι ένας δυναμικός αριθμός που μεταβάλλεται ένεκα αποσπάσεων και προσωρινών μετακινήσεων προσωπικού, οι οποίες αποφασίζονται σε καθημερινή βάση, με στόχο την κάλυψη τακτικών και έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών, ενώ τα στοιχεία που αφορούν στην οργάνωση, τη διάρθρωση και τη σύνθεση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας συνιστούν πληροφορίες που άπτονται ζητημάτων ασφάλειας και δεν κοινοποιούνται περαιτέρω.

Παράλληλα, γίνεται μνεία ότι το Υπουργείο μας και το Αρχηγείο, αναγνωρίζοντας τις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες των Υπηρεσιών «πρώτης γραμμής» της Ελληνικής Αστυνομίας (Α.Τ., Τμήματα Ασφάλειας, Τμήματα Τροχαίας κ.α.), επαναξιολογούν, συνεχώς, το ζήτημα των αποσπάσεων – προσωρινών μετακινήσεων προσωπικού και καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου, στο μέτρο του δυνατού, αυτές να ενισχύονται κατά προτεραιότητα.

Κατόπιν των ανωτέρω, υπογραμμίζεται ότι, στην κατεύθυνση της ουσιαστικής αποτίμησης της αποτελεσματικότητας των προκαθορισμένων μεταρρυθμίσεων, από το Υπουργείο μας και το Αρχηγείο επανεκτιμώνται οι ανάγκες όλων των περιφερειακών Υπηρεσιών του Σώματος και εκδηλώνονται, όπου αυτό απαιτείται, οι απαραίτητες τροποποιήσεις της οργανωτικής δομής ή/και η ανακατανομή των οργανικών θέσεων σε αυτές, πάντοτε με γνώμονα τη διασφάλιση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου απόδοσής τους. Τονίζεται ότι αξιολογείται, όχι μόνον η επίτευξη των στόχων, αλλά και η εν γένει εικόνα και λειτουργία των Υπηρεσιών, η απόδοση και η συμπεριφορά του προσωπικού και γενικά, όλες οι παράμετροι και οι παράγοντες που συντελούν στην αντικειμενική και πλήρη αξιολόγηση, αναφορικά με τη διοικητική λειτουργία, την επιχειρησιακή δράση και τον βαθμό ανταπόκρισης κάθε Υπηρεσίας στις απαιτήσεις που συναρτώνται προς την εκπλήρωση της θεσμικής αποστολής της, ενώ παράλληλα, μελετώνται και αξιολογούνται -μεταξύ άλλων- οι προτάσεις που υποβάλλονται, τόσο από τους συνδικαλιστικούς Φορείς του Σώματος, όσο και από το ίδιο το προσωπικό, για την κάλυψη των σύγχρονων απαιτήσεων και την εξασφάλιση της ισονομίας και της αξιοκρατικής αντιμετώπισης αυτού.

Στο σημείο αυτό, γνωρίζεται ότι, στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου δεν υπήρχε (έως την 07-11-2024) κανένα τέτοιο αίτημα για αλλαγές στην οργανωτική δομή των Υπηρεσιών της συγκεκριμένης περιοχής, ενώ, εφόσον προκριθούν σχετικές ρυθμίσεις, απαιτείται η τροποποίηση των διατάξεων του π.δ/τος 7/2017. Παρέπεται δε να λεχθεί ότι ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας δεν είναι στατικός, αλλά διαμορφώνεται με βάση τις εκάστοτε κοινωνικές ανάγκες, ενώ η αποστολή και οι δράσεις της επαναπροσδιορίζονται προς το σκοπό της πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος.

Πέραν αυτών, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη Αντεγκληματική Πολιτική, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Ηπείρου υλοποιεί στις περιοχές ευθύνης της (συμπεριλαμβανόμενης της περιοχής εδαφικής αρμοδιότητας του Α.Τ. Κόνιτσας της Δ.Α. Ιωαννίνων), τα εκπονηθέντα Ειδικά Επιχειρησιακά Σχέδια και βάσει αυτών, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της αναπτύσσεται ένα συνεκτικό πλέγμα δράσεων εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, προσαρμοσμένο στις επικρατούσες συνθήκες και τις ιδιαιτερότητές της. Συγκεκριμένα, από τις εν λόγω Υπηρεσίες διενεργούνται, σε καθημερινή βάση και καθ’ όλο το 24ωρο, επισταμένοι και συστηματικοί έλεγχοι, αλλά και εξειδικευμένες δράσεις (εποχούμενες περιπολίες, εξορμήσεις, συγκρότηση συνεργείων – ομάδων ελέγχων κ.α.), εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία, με στόχο την τήρηση της νομιμότητας. Οι προαναφερόμενες δράσεις έχουν διαρκή χαρακτήρα, αξιολογούνται – επικαιροποιούνται σε τακτική βάση, αναλόγως των υφιστάμενων συνθηκών και θα συνεχιστούν, συστηματικά και με αμείωτη ένταση, αποσκοπώντας στην ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας, τη βελτίωση της καθημερινότητας της τοπικής κοινωνίας και τη διασφάλιση της άμεσης ανταπόκρισης επί ζητημάτων αστυνομικού ενδιαφέροντος.

Ως προς την πληρότητα του ακολουθούμενου επιχειρησιακού σχεδιασμού, σημειώνεται ότι από τις αρμόδιες Υπηρεσίες πραγματοποιήθηκε σημαντικός αριθμός αστυνομικών ελέγχων/ δράσεων, στο πλαίσιο των οποίων εκδηλώθηκαν όλες οι, κατά περίπτωση, προβλεπόμενες υπηρεσιακές και δικονομικές ενέργειες (προσαγωγές, συλλήψεις, σχηματισμός δικογραφιών, βεβαιώσεις παραβάσεων κ.α.), ενώ κατά το τρέχον έτος (έως την 31-10-2024) βεβαιώθηκαν -78.181- παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Προς πληρέστερη δε ενημέρωσή σας, αναφορικά με τους δείκτες εγκληματικότητας στην εδαφική αρμοδιότητα της Δ.Α. Ιωαννίνων, επισυνάπτεται σχετικός συγκριτικός πίνακας στατιστικών στοιχείων, για τους μήνες Ιανουάριο – Αύγουστο των ετών 2023 – 2024.

Ενδεικτικά της αποτελεσματικής δραστηριοποίησης των υφιστάμενων Υπηρεσιών της ως άνω Δ.Α., στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της παραβατικότητας, αλλά και της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, τυγχάνουν τα από 05-11-2024, 03-11-2024, 27-10-2024, 26-10-2024 (2), 23-10-2024, 03-10-2024, 28-09-2024 και   03-09-2024    Δελτία   Τύπου   του   Γραφείου   Ενημέρωσης   Δημοσιογράφων       Ηπείρου (https://www.astynomia.gr/2024/11/05/05-11-2024-synelifthisan-tria-atoma-sta-ioannina- gia-katochi-kai-diakinisi-narkotikon/,                                                 https://www.astynomia.gr/2024/11/03/03-11-2024- synelifthi-imedapos-sta-ioannina-gia-diadochikes-klopes-apo-katastimata/, https://www.astynomia.gr/2024/10/27/27-10-2024-syllipseis-gia-ypotheseis-klopon-sta- ioannina-kata-to-teleftaio-24oro/,                                https://www.astynomia.gr/2024/10/26/26-10-2024- synelifthisan-apo-tin-ypodiefthynsi-asfaleias-ioanninon-dyo-imedapoi-meli-egklimatikis- omadas-pou-diaprattei-systimatika-tilefonikes-apates/, https://www.astynomia.gr/2024/10/26/26-10-2024-synelifthisan-sta-ioannina-dyo-imedapoi- gia-eisagogi-kai-diakinisi-narkotikon/,                                   https://www.astynomia.gr/2024/10/23/23-10-2024- exarthrothike-apo-tin-ypodiefthynsi-asfaleias-ioanninon-polymeles-diktyo-diakinisis- narkotikon/https://www.astynomia.gr/2024/10/03/03-10-2024-synelifthi-stin-attiki-apo-tin- ypodiefthynsi-asfaleias-ioanninon-imedapos-gia-paravaseis-tis-nomothesias-peri-  archaiotiton/,      https://www.astynomia.gr/2024/09/28/28-09-2024-synelifthi-imedapos-sta- ioannina-gia-diakinisi-iroinis/ και https://www.astynomia.gr/2024/09/03/03-09-2024-plithos- polemikou-ylikou-kataschethike-apo-tin-ypodiefthynsi-asfaleias-ioanninon/).

Τέλος, αξίζει να αναφερθούν οι επισκέψεις στα Ιωάννινα, τόσο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη όσο και του υπογράφοντος (15-05-2024), στο πλαίσιο των οποίων      συζητήθηκαν σημαντικά        θέματα           που  απασχολούν  τις             περιοχές          ευθύνης της ΓΕ.Π.Α.Δ. Ηπείρου [σχετ. το από 24-07-2024 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου μας (www.minocp.gov.gr/2024/07/24/24-07-2024-episkepsi-ypourgou-prostasias-tou-politi-m- chrysochoidi-sta-ioannina-proteraiotita-mas-ta-zitimata-koinonikis-astynomefsis/)].

 

 

Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στη Google