Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ανησυχητικές συνδέσεις μεταξύ των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και μιας σειράς ζητημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της θνησιμότητας που σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, της κατάθλιψης και των διαταραχών του ύπνου.
Σύμφωνα με τη Daily Mail, η Dr. Melissa Lane, αναπληρώτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, υπογράμμισε τα σημαντικά ευρήματα, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία για την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης αυτών των τροφίμων για τη βελτίωση της συνολικής υγείας.
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως οι μπάρες δημητριακών, τα κατεψυγμένα γεύματα και τα προσυσκευασμένα σνακ αποτελούν μερικές βολικές, αλλά φτωχές από διατροφική άποψη επιλογές, που έχουν συνδεθεί εδώ και καιρό με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και της γνωστικής παρακμής.
Η τελευταία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ, διεξήγαγε μια “ομπρέλα επισκόπησης” 45 επιστημονικών εκθέσεων που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, αναλύοντας δεδομένα από σχεδόν 10 εκατομμύρια άτομα. Η έρευνα κατηγοριοποίησε και βαθμολόγησε τις μελέτες με βάση την ισχύ των ευρημάτων τους, αποκαλύπτοντας αδιάσειστα στοιχεία για τις βλαβερές συνέπειες της υψηλής κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα άτομα με υψηλή πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων αντιμετώπιζαν 50% αυξημένο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και 48-53% αυξημένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών ή άγχους και 12% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, άλλες μελέτες έδειξαν 40-60% αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, προβλημάτων ύπνου και θνησιμότητας που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις.
Ακολουθούν μερικά παραδείγματα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, που πρέπει οπωσδήποτε να βγάλεις από τη διατροφή σου:
– Δημητριακά πρωινού με ζάχαρη
– Instant noodles
– Κοτομπουκιές
– Κατεψυγμένη πίτσα
– Ποπ κορν για φούρνο μικροκυμάτων
– Πατατάκια με τεχνητές γεύσεις
– Μπισκότα
– Κρακεράκια
– Μπάρες σοκολάτας
– Γιαούρτι με γεύσεις
– Αναψυκτικά και ζαχαρούχοι χυμοί φρούτων
– Προσυσκευασμένα αλλαντικά
– Έτοιμα μείγματα κέικ και μπράουνι
– Προκατασκευασμένο γλάσο
– Συσκευασμένα μακαρόνια με σως τυρί (mac n’ cheese)
– Σως για σάντουιτς
– Καφές με γεύσεις
– Μπάρες πρωινού με πρόσθετα σάκχαρα
– Σαντιγύ
– Κατεψυγμένες βάφλες και τηγανίτες
– Στιγμιαία μείγματα πουτίγκας
– Επεξεργασμένο τυρί
– Εμφιαλωμένα ντρέσινγκ για σαλάτες
– Μείγματα κέικ σε κουτί
– Γλυκά με γεύση φρούτων
– Κατεψυγμένα
– Κοτόπουλα πανέ
– Ενεργειακά ποτά
– Προκατασκευασμένα μείγματα smoothie
– Συσκευασμένες σούπες
– Στιγμιαίος πουρές πατάτας

Με βάση την έρευνά τους, η ομάδα των επιστημόνων ζήτησε αλλαγές πολιτικής για την αντιμετώπιση των κινδύνων των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής ειδικής σήμανσης, όπως γίνεται με τα προϊόντα καπνού, του περιορισμού της διαφήμισης και της απαγόρευσης της πώλησης τέτοιων προϊόντων σε ορισμένα περιβάλλοντα, όπως σχολεία ή ιατρικές εγκαταστάσεις.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνουν περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF), με την Ελλάδα να κατατάσσεται σχετικά χαμηλά στον χάρτη. Συγκεκριμένα, κυμαίνεται λίγο πάνω από το όριο του 20%.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!