Σχετικά με  την ανάκληση της απόφασης δωρεάν παραχώρησης του δημοτικού ακινήτου  στο Μαργαρίτι (νέο Δημαρχείο) για τη λειτουργία Κέντρου Ημέρας (ΚΗ)  Άνοιας, που πάρθηκε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης  «Μαζί για την Ηγουμενίτσα» Αντώνης Μπέζας τόνισε ότι ορθά γίνεται η συγκεκριμένη ανάκληση αφού, κατά την άποψή του,  η αρχική απόφαση  ήταν μη σύννομη και ταυτόχρονα αδιαφανής καθώς αποτελούσε μεροληπτική μεταχείριση  υπέρ ιδιωτικής ΑΜΚΕ, πριν ακόμη  δημοσιευτεί η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος  του Υπουργείου Υγείας για την επιλογή φορέων λειτουργίας ψυχικών μονάδων υγείας.

 

Ο κ. Μπέζας ανέφερε επίσης ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει να βρει λύση για τη χρήση του συγκεκριμένου κτιρίου και  ότι στην κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαίο να υπάρξει διαδικασία ενημέρωσης και διαλόγου με τους κατοίκους του Μαργαριτίου και της ευρύτερης περιοχής.

 

Με αφορμή την ανάκληση της απόφασης, ο κ. Μπέζας χαρακτήρισε λανθασμένη την  απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων κ. Ι. Τσίμαρης για  την  πιθανή παραχώρηση τμήματος του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας στο υπό δημιουργία Κέντρο Ημέρας  Άνοιας Θεσπρωτίας.

 

«Ο κ. Βαρτζόπουλος παρότι αναρμόδιος  για  την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας έπρεπε να γνωρίζει ότι στην Ηγουμενίτσα, σε αντίθεση με τον   αρχικό σχεδιασμό και τον Οργανισμό του Νοσοκομείου Φιλιατών, δεν λειτουργεί νοσοκομειακό Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), που θα έσωζε ζωές, αλλά από το 2018 πραγματοποιήθηκε  απλή μεταφορά του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας στις κτιριακές του εγκαταστάσεις.  Επίσης, ως αρμόδιος για την ψυχική υγεία έπρεπε να γνωρίζει ότι τα Κέντρα Ημέρας για άτομα με Άνοια είναι χώροι απασχόλησης όπου εφαρμόζονται προγράμματα ομαδικών  και ατομικών μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων καθώς και προγράμματα συμβουλευτικής υποστήριξης φροντιστών και  πρέπει να διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα των ωφελούμενων και να μην υπάρχουν ερεθίσματα που μπορούν να οδηγήσουν σε διεγερτική συμπεριφορά. Ως εκ τούτου,  σύμφωνα με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια, δεν μπορούμε να  προχωρήσουμε σε εμπλοκή δομών  (Κέντρο Υγείας, ΕΚΑΒ και ΚΗ Άνοιας) με τελείως διαφορετικό χαρακτήρα».

 

Το ΚΗ Άνοιας είναι απαραίτητο για την περιοχή μας, αλλά αν είναι λανθασμένος ο  χειρισμός του κου Υφυπουργού είναι περισσότερο απαράδεκτη η Διοίκηση του Νοσοκομείου Φιλιατών που με την απόφαση παραχώρησης  τμήματος του ΤΕΠ για ΚΗ Άνοιας  φαίνεται ότι έχει ως σκοπό την «υπονόμευση» της λειτουργίας νοσοκομειακής Μονάδας στην Ηγουμενίτσα, επεσήμανε ο κ. Μπέζας.

φωτογραφία αρχείου

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!