Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της εξαπόλυσης παρασιτοειδών εντόμων βιολογικής καταπολέμησης του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη βρίσκεται η ΔΑΟΚ Πρέβεζας.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που υπογράφει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σταύρος Μιχάλης τη διαδικασία επιμελήθηκαν ο Δρ. Παναγιώτης Μυλωνάς, αν. Γενικός Διευθυντής του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και η γεωπόνος Μαρία-Βασιλική Γιακουμάκη.

Πιο συγκεκριμένα σε κατάλληλους εσπεριδοειδώνες της περιοχής Λούρου – Ωρωπού, όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη προσβολή, τοποθετήθηκαν δενδρύλλια που φέρουν μαύρο ακανθώδη αλευρώδη, παρασιτισμένο από το έντομο Encarsia smithi. Το παρασιτοειδές τρέφεται από τον αλευρώδη και τον σκοτώνει και με τη σωστή εγκατάσταση και πολλαπλασιασμό του αναμένεται να αντιμετωπίσει μακροχρόνια και αποτελεσματικά το επιζήμιο έντομο.
Πρόκειται για την κλασική μέθοδο βιολογικής καταπολέμησης που είχε εφαρμοστεί για τον εριώδη αλευρώδη και για άλλα έντομα στην περιοχή μας. Με παρατηρήσεις που έγιναν σε προσβολές από εριώδη αλευρώδη διαπιστώθηκαν, επίσης, υψηλά ποσοστά παρασιτισμού του από το Cales noacki.

Η ΔΑΟΚ Πρέβεζας καλεί τους τοπικούς γεωπόνους και τους παραγωγούς εσπεριδοειδών να χρησιμοποιούν εκλεκτικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την προστασία των ωφέλιμων εντόμων συστήνοντας για την καταπολέμηση της μύγας της Μεσογείου προτείνεται να αποφεύγονται ψεκασμοί με πυρεθρίνες και νεονικοτινοειδή και να προτιμάται η μέθοδος της μαζικής παγίδευσης ή και βιολογικοί παράγοντες.

Καταλήγοντας ο κ. Μιχάλης υπογραμμίζει ότι οι αρμόδιοι γεωπόνοι της υπηρεσίας είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων παραγωγών για επιπλέον πληροφορίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!