Ευλογιά αιγοπροβάτων: Ορολογικοί έλεγχοι και στην Ήπειρο – Τι θα γίνει με τα ζώα που θα βρεθούν εμβολιασμένα;
Ορολογικούς ελέγχους για την ευλογιά των αιγοπροβάτων ξεκινά το ΥΠΑΑΤ και στην Ήπειρο. Δημόσιοι κτηνίατροι ζητούν σαφές σχέδιο για τα θετικά ευρήματα, ενώ αντιδρά η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.
Νέο πρόγραμμα ορολογικής επιτήρησης για την ευλογιά των προβάτων και των αιγών θέτει σε εφαρμογή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε εννέα Περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Ήπειρος, μετά την εμφάνιση νέων εστιών σε περιοχές όπου μέχρι πρότινος δεν είχαν καταγραφεί κρούσματα.
Το πρόγραμμα προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026 και περιλαμβάνει ελέγχους σε 153 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ανά Περιφέρεια, με αιμοληψία από 15 ζώα σε κάθε εκτροφή.
Σε κάθε εκμετάλλευση θα πραγματοποιείται κλινική εξέταση του συνόλου των ζώων και θα λαμβάνονται δείγματα αίματος από 15 ζώα. Προτεραιότητα θα δίνεται σε ζώα άνω του ενός έτους και σε όσα εμφανίζουν χρόνιες ή άλλες αλλοιώσεις που ενδέχεται να συνδέονται με προηγούμενη λοίμωξη. Όπου δεν υπάρχουν σχετικά ευρήματα, η επιλογή θα γίνεται με τυχαία δειγματοληψία.
Παράλληλα με τον έλεγχο για αντισώματα έναντι του ιού της ευλογιάς, προβλέπεται εργαστηριακός έλεγχος για αντισώματα έναντι του αφθώδους πυρετού και της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.
Κάθε θετικό ή αμφίβολο αποτέλεσμα θα αποστέλλεται στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για επιβεβαίωση και θα ακολουθεί η εφαρμογή των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ που περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο, από την έναρξη της επιζωοτίας έχουν καταγραφεί 2.254 εστίες, ενώ στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης έχουν θανατωθεί περίπου 493.000 ζώα.
Οι δημόσιοι κτηνίατροι ζητούν σαφές σχέδιο
Στην εφαρμογή του προγράμματος παρενέβη η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ), ζητώντας από το ΥΠΑΑΤ να αποσαφηνίσει εκ των προτέρων τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται τα θετικά και αμφίβολα αποτελέσματα.
Η ΠΕΚΔΥ επισημαίνει ότι η οροεπιτήρηση αποτελεί σημαντικό εργαλείο επιδημιολογικής παρακολούθησης, θέτει όμως ως κρίσιμο ζήτημα την τύχη των ζώων και των εκμεταλλεύσεων στις οποίες θα ανιχνευθούν αντισώματα.
Κατά την επιστημονική θέση που διατυπώνει η Ένωση, η οροθετικότητα δεν αποτελεί από μόνη της απόδειξη ενεργού λοίμωξης, καθώς η ανίχνευση αντισωμάτων αποτελεί ένδειξη προηγούμενης έκθεσης στον ιό και δεν προσδιορίζει από μόνη της πότε και υπό ποιες συνθήκες συνέβη αυτή.
Οι δημόσιοι κτηνίατροι υποστηρίζουν, συνεπώς, ότι ένα θετικό ορολογικό αποτέλεσμα πρέπει να οδηγεί σε άμεση απομόνωση και περαιτέρω διερεύνηση της εκτροφής, με αξιολόγηση κάθε περιστατικού ξεχωριστά και όχι αυτομάτως σε θανάτωση των ζώων.
Ζητούν παράλληλα από το Υπουργείο να παρουσιάσει το στρατηγικό σχέδιο για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, τις πρόσθετες εξετάσεις που θα ακολουθούν, τα κριτήρια επιβεβαίωσης ή αποκλεισμού της λοίμωξης και τη διαχείριση των οροθετικών ζώων.
Αντιδρά και η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων
Έντονη αντίδραση εκφράζει και η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, η οποία αντιτίθεται στο ενδεχόμενο θανάτωσης κοπαδιών με βάση αποτελέσματα του προγράμματος ορολογικού ελέγχου.
Η ΠΕΜ υποστηρίζει ότι ενδεχόμενες νέες θανατώσεις θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους κτηνοτρόφους και ζητά δωρεάν πρόγραμμα εμβολιασμού, ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας, πλήρη αποζημίωση των πληγέντων και κρατικά χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ανασύστασης των κοπαδιών.
«Αιτία πολέμου αποτελεί κάθε προσπάθεια θανάτωσης κοπαδιών λόγω του προγράμματος ορολογικού ελέγχου για την ευλογιά», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της.
Στο επίκεντρο της συζήτησης που ανοίγει με την εφαρμογή του νέου προγράμματος βρίσκεται πλέον ο τρόπος με τον οποίο θα αξιολογούνται τα ορολογικά ευρήματα και κυρίως ποια διαδικασία θα ακολουθείται όταν εντοπίζονται θετικά ζώα.
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033