ΓΣΕΒΕΕ: Μόλις το 3%–5% των μικρών επιχειρήσεων παίρνει τραπεζική χρηματοδότηση
Μόλις το 3% έως 5% των μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχει πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση, ενώ λιγότερες από μία στις τέσσερις επενδύουν σε νέες τεχνολογίες. Τα στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ παρουσίασε ο Γιώργος Καββαθάς, ζητώντας απλούστερα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη για τις μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς μόλις το 3% έως 5% δηλώνει ότι έχει λάβει χρηματοδότηση από τράπεζα. Την ίδια στιγμή, λιγότερες από μία στις τέσσερις επιχειρήσεις επενδύουν σε τεχνολογικό εξοπλισμό ή ψηφιακές λύσεις, γεγονός που αναδεικνύει τις δυσκολίες εκσυγχρονισμού του μικρού επιχειρείν.
Τα στοιχεία παρουσίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, επικαλούμενος τις εξαμηνιαίες έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων στην Καλαμάτα για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων (ΟΕΒΕΣ) Μεσσηνίας.
Χωρίς τραπεζικά δάνεια οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, η συντριπτική πλειονότητα των μικρών επιχειρήσεων εξακολουθεί να στηρίζεται στα δικά της κεφάλαια για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Η περιορισμένη πρόσβαση στον δανεισμό δυσκολεύει την πραγματοποίηση επενδύσεων, ιδιαίτερα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, στις οποίες η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών καταγράφεται ακόμη χαμηλότερη.
Τα βασικά στοιχεία που παρουσίασε ο Γιώργος Καββαθάς είναι:
-
3%–5% των μικρών επιχειρήσεων δηλώνει ότι έχει χρηματοδοτηθεί μέσω τραπεζικού δανεισμού.
-
Λιγότερες από μία στις τέσσερις επενδύουν σε τεχνολογικό εξοπλισμό ή ψηφιακές τεχνολογίες.
-
Τα ίδια κεφάλαια αποτελούν τη βασική πηγή χρηματοδότησης.
-
Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις εμφανίζουν ακόμη μικρότερη επενδυτική δραστηριότητα στον ψηφιακό τομέα.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας χρηματοδοτικών εργαλείων που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές δυνατότητες των μικρών επιχειρήσεων.
Όπως επισήμανε, τα διαθέσιμα προγράμματα θα πρέπει να είναι απλά, με περιορισμένες γραφειοκρατικές απαιτήσεις και προσαρμοσμένα σε επενδύσεις μικρού ύψους, χωρίς πολύπλοκα επιχειρηματικά σχέδια και χρονοβόρες εγκρίσεις.
Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν και στο 5ο Φοιτητικό Συνέδριο με θέμα την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, τη βιωσιμότητα και τις νέες τεχνολογίες, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Εκατό χρόνια ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας – Οι προκλήσεις παραμένουν
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου 2026, με αφορμή την εκατονταετηρίδα της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας, η οποία ιδρύθηκε το 1926 και αποτελεί την έκτη παλαιότερη ομοσπονδία της χώρας.
Σήμερα αριθμεί 19 σωματεία, συνεχίζοντας την εκπροσώπηση επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων της περιοχής.
Στην κεντρική επετειακή εκδήλωση, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, παρουσιάστηκε η ιστορική διαδρομή της Ομοσπονδίας μέσα από φωτογραφίες, τεκμήρια και κειμήλια της επαγγελματικής ζωής της Μεσσηνίας.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας, Γιώργος Καπερώνης, αναφέρθηκε στην πορεία των τοπικών επιχειρήσεων κατά τον τελευταίο αιώνα.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καββαθάς παρατήρησε ότι πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το εμπόριο παραμένουν αντίστοιχα με εκείνα που απασχολούσαν τους επαγγελματίες το 1926.
Στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες με σημαντική παρουσία στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Μεσσηνίας.
Μεταξύ των τιμώμενων ήταν ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος για την Costa Navarino, η Alpha Bank, η ποτοποιία «Καλλικούνη» και η εφημερίδα «Θάρρος», ενώ διακρίθηκαν δεκάδες ακόμη ιστορικές τοπικές επιχειρήσεις από διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους.
Παράλληλα, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΣΕΒΕΕ στο Παλαιό Δημαρχείο Καλαμάτας, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος απένειμε στον Γιώργο Καββαθά το επετειακό συλλεκτικό μετάλλιο «Εθνεγερσία», αφιερωμένο στα 205 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και την απελευθέρωση της Καλαμάτας.
Οι τριήμερες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των δήμων της περιοχής.
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033