Ο Frank Serpico, πρώην αστυνομικός του τμήματος της Νέας Υόρκης (NYPD), έγινε διάσημος για τις θαρραλέες καταγγελίες του στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η ιστορία του απαθανατίστηκε στην ταινία του 1973 “Serpico”, σε σκηνοθεσία Sidney Lumet και με πρωταγωνιστή τον Al Pacino ως Serpico.
Γεννημένος στις 14 Απριλίου 1936, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ο Serpico μεγάλωσε σε μια εργατική ιταλοαμερικανική οικογένεια. Αφού υπηρέτησε στον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών, εντάχθηκε στο NYPD το 1959. Ο Σέρπικο σύντομα βρήκε τον εαυτό του ενοχλημένο από την εκτεταμένη διαφθορά εντός του τμήματος, ιδιαίτερα όσον αφορά τη δωροδοκία και τις πληρωμές από το οργανωμένο έγκλημα.
Ως ιδεαλιστής νεαρός αξιωματικός, ο Serpico προσπάθησε να αντισταθεί στη διαφθορά που συνάντησε. Ωστόσο, οι προσπάθειές του να το αναφέρει στους ανωτέρους του αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό ή αντιμετωπίστηκαν με εχθρότητα. Η πίεση να συμμορφωθεί με τις διεφθαρμένες πρακτικές των συναδέλφων του αξιωματικών εντάθηκε, οδηγώντας σε μια αυξανόμενη αίσθηση απομόνωσης και απογοήτευσης.
Παρά τους κινδύνους για την καριέρα και την προσωπική του ασφάλεια, ο Serpico αρνήθηκε να συμβιβάσει τις αρχές του. Το 1970, δημοσιοποίησε τους ισχυρισμούς του για διαφθορά εντός του NYPD, καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Knapp, μιας κυβερνητικής έρευνας για διαφθορά της αστυνομίας στη Νέα Υόρκη. Η μαρτυρία του, μαζί με αυτή άλλων πληροφοριοδοτών, αποκάλυψε εκτεταμένη δωροδοκία και ανάρμοστη συμπεριφορά εντός του τμήματος.
Η γενναιότητα και η ακεραιότητα του Serpico του κέρδισαν θαυμασμό και εχθρότητα. Αντιμετώπισε παρενόχληση και απειλές από συναδέλφους του και το 1971, ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία, πυροβολήθηκε στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης ναρκωτικών. Πολλοί πιστεύουν ότι οι συνθήκες του πυροβολισμού ήταν ύποπτες και μπορεί να ήταν απόπειρα κατά της ζωής του από διεφθαρμένους συναδέλφους του.
Μετά την ανάρρωσή του από τα τραύματά του, ο Serpico εγκατέλειψε το NYPD και έζησε στο εξωτερικό για αρκετά χρόνια, αναζητώντας καταφύγιο από τα φώτα της δημοσιότητας και τις απειλές εναντίον του. Τις δεκαετίες από τις ενέργειές του καταγγελίας, συνέχισε να υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας και την ακεραιότητα στην επιβολή του νόμου.
Η ιστορία του Frank Serpico παραμένει ένα ισχυρό σύμβολο του ατομικού θάρρους και του αγώνα ενάντια στη θεσμική διαφθορά. Η προθυμία του να μιλήσει ενάντια σε αδικήματα, ακόμη και με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο, έχει εμπνεύσει γενιές πληροφοριοδοτών και μεταρρυθμιστών.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!