Ένα διαφορετικό μουσικό γεγονός, με έντονο το τοπικό στοιχείο και τη διάθεση του αυθεντικού γλεντιού, έρχεται στα Ιωάννινα στις 17 Ιουνίου. Το «Γκλιούμ Fest» φιλοδοξεί να μετατρέψει το Stage Ioannina Open Air σε ένα μεγάλο αστικό πανηγύρι, φέρνοντας στη σκηνή σχήματα που κινούνται ανάμεσα στην παράδοση, το ροκ και τις βαλκανικές μουσικές.
Η επιλογή της ονομασίας μόνο τυχαία δεν είναι. Η λέξη «γκλιούμ», βαθιά ριζωμένη στο ιδίωμα της Ηπείρου και ιδιαίτερα των Ιωαννίνων, αποτυπώνει τον «χαμό», τη φασαρία, την ευθυμία και την έκρηξη διασκέδασης που συνοδεύει ένα αυθεντικό γλέντι. Αυτό ακριβώς υπόσχεται και η διοργάνωση: μια βραδιά με μουσική, χορό και έντονη ενέργεια, πέρα από τα συνηθισμένα.
Στη σκηνή θα βρεθούν οι Banda Entopica, Κούπες, Λάσκα και τα Μπένγκα της Ηπείρου, σε ένα line-up που παντρεύει το κλαρίνο και τα παραδοσιακά όργανα με ηλεκτρικούς ήχους και σύγχρονες μουσικές αναφορές.
Link Προπωλησης : https://cometogether.live/…/
Φυσικα εισιτηρια διαθεσιμα σε : manthos optical, Βιβλιοπωλειο Αναγνωστης, Indian Rock Cafe
BANDA ENTOPICA
Η Banda Entopica, παραδοσιακή μπάντα δρόμου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώνει κλαρίνο, τρομπέτα,ακορντεόν και νταούλι σε ένα σύμπλεγμα παραδοσιακής και μοντέρνας βαλκανικής μουσικής.
Έχοντας ως βάση τους ήχους της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου, κινείται σε ρυθμούς χορευτικούς και πολλές φορές εκστατικούς, με τραγούδια παραδοσιακά αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις.
Η μπάντα ξεκίνησε την πορεία της από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν πληθώρα εμφανίσεων σε μουσικά στέκια της πόλης, καθώς και σε πολλά μεγάλα φεστιβάλ στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Σε ένα περιβάλλον με την παράδοση να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, είτε ως τραγούδι είτε ως χορός, κάθε ζωντανή εμφάνιση της μπάντας έχει δυναμική διάσταση, με έντονη αλληλεπίδραση μουσικών και ακροατών, διατηρώντας ταυτόχρονα μια ξεχωριστή αισθητική πρόταση.
Η παραδοσιακή μουσική λειτουργεί άκρως διονυσιακά και δίνει στον κόσμο τη δυνατότητα να εξωτερικεύσει συναισθήματα που τόσο πολύ έχει ανάγκη.
ΚΟΥΠΕΣ
Οι Κούπες είναι μία εξαμελής μπάντα που ακροβατεί ανάμεσα στο ροκ και την παράδοση. Έχουν στο ενεργητικό τους τρία άλμπουμ.
Στο πρώτο άλμπουμ συμμετείχε ο Άλκης Κεχαγιάς των Μέμφις. Στο δεύτερο άλμπουμ συμμετείχαν ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Τζώρτζια Κεφαλά των Μπλε.
Η μπάντα κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2024 το τρίτο της ολοκληρωμένο δίσκο. Πρόκειται για το διπλό άλμπουμ με τίτλο “Αντάρα”, το οποίο περιέχει και ελληνικό αλλά και ξένο στίχο.
Οι Κούπες ξεκίνησαν το 2018 περίπου και από τότε έχουν πολλά live στο ενεργητικό τους παρέα με καλλιτέχνες όπως ο Γ. Αγγελάκας, Αλκίνοος Ιωαννίδης ,Γιάννης Χαρούλης, Νατάσα Μποφίλιου,Ματούλα Ζαμάνη,Ιουλία Καραπατάκη, Πάνος Βλάχος, Μαρίνα Σάττι, Κωστης Μαραβέγιας, Χατζηφραγκέτα, Γκιντίγκι, Vic, Planet of Zeus κ.ά.
Έχουν εμφανιστεί μεταξύ άλλων στο River Party στο Νεστόριο, στο Φεστιβάλ Πόζαρ, στις Γιορτές Γης στη Βλάστη, στο Fiesta Voio, στο Balkan Fest στο WE, στο Helmos Mountain Festival, στο Voes Festival, στο Acheron Fest, στο Pali Ekei Fest
Στα live τους πέρα απ τα δικά τους κομμάτια ,παρουσιάζουν και πασίγνωστες διασκευές ,παιγμένες μ έναν ιδιαίτερο μοναδικό τρόπο που ξεσηκώνουν το ακροατήριο.
Απ τη μία το κλαρίνο και η γκάιντα να πρωταγωνιστούν και απ’ την άλλη οι ηλεκτρικές κιθάρες ,μαζί με το μπάσο και τα τύμπανα να γκρουβάρουν σε ροκ ρυθμούς ,σε παρακινούν να ακολουθήσεις αυτήν την μοναδική ενέργεια ,παρέα με την υπέροχη φωνή της Φρειδερίκης.
ΛΑΣΚΑ
Οι Λάσκα (χωρίς αυστηρή εφαρμογή νόμων και κανόνων, χαλαρό) είναι ένα μουσικό σχήμα που δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 2022 και αποτελείται από τους Χρήστο Αναστασιάδη (κλαρίνο, γκάιντα), Έλενα Αβραμιώτη (βιολί, τραγούδι), Κώστα Ζευκιλή (ηλεκτρική κιθάρα) και Ηρακλή Τσοπελάκη (κρουστά). Παίζουν παραδοσιακά τραγούδια από την Ήπειρο ως τα νησιά και από τη Θράκη ως την Πελοπόννησο με τον δικό τους τρόπο ενσωματώνοντας ο καθένας τις δικές του καταβολές και ακούσματα από διαφορετικά ήδη μουσικής. Στόχος τους είναι το γλέντι και ο χορός.
ΤΑ ΜΠΕΝΓΚΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Τα Μπένγκα ,έιναι ενα μουσικό σχήμα με έδρα τα Ιωάννινα.
Αντλούν έμπνευση από τις μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Ανατολικοί δρόμοι συναντούν βαλκανικούς ρυθμούς ,τσιγγάνικες μελωδίες και ακούσματα του καφέ αμαν. Η ατμοσφαιρική και πειραματικη διαθεση εναλλάσσεται με το γλέντι,μεταφέροντας παλιούς ήχους σε μια συγχρονη προοπτική…
Μπένγκα:η λέξη χρησιμοποιείται στη Κόνιτσα και στο Ζαγόρι για να δηλώσει τις νεράιδες,τα ξωτικά και άλλα παράξενα οντα…
https://www.youtube.com/watch?
