Καλπάκι: Με την αναπαράσταση της ιστορικής μάχης ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για το Έπος του ’40 (βίντεο)

Με εθελοντές πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου, ενώ ο Δήμος Πωγωνίου παρουσίασε τον σχεδιασμό για Πάρκο Ιστορίας, ψηφιακό μουσείο και νέο Μνημείο Πεσόντων.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του epirusgate.gr στην Google

Με την αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου ολοκληρώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Πωγωνίου για το Έπος του 1940. Παρά το έντονο κρύο και τον αέρα, αρκετοί επισκέπτες βρέθηκαν στην περιοχή για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν και αντιπροσωπείες από τους αδελφοποιημένους Δήμους Σφακίων και Αγίας Νάπας Κύπρου.

Η αναπαράσταση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εθελοντών, ομάδων αναβιωτών, του Συλλόγου Ευζώνων και του Λυκείου Ελληνίδων Πωγωνίου, που παρουσίασαν σκηνές από τις πολεμικές επιχειρήσεις του 1940.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης ανέγνωσε την Ημερήσια Διαταγή της 28ης Οκτωβρίου 1940, η οποία απευθυνόταν στους αξιωματικούς και τους οπλίτες της VIII Μεραρχίας.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις λέξεις «αμυνθήτε», «αναμνησθήτε», «πολεμήσατε» και «δείξατε», υπογραμμίζοντας τη σημασία τους για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Στάθηκε ακόμη στην ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη όσων σκοτώθηκαν στις μάχες.

Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει ο Δήμος Πωγωνίου

Στην ομιλία του, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που προωθεί ο Δήμος για την αξιοποίηση και ανάδειξη των ιστορικών σημείων του Καλπακίου.

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός Πάρκου Ιστορίας, το οποίο θα συνδέει το ύψωμα του Μαχητή με τα αυθεντικά πολυβολεία και τη σπηλιά που είχε χρησιμοποιηθεί ως στρατηγείο του στρατηγού Κατσιμήτρου.

Προβλέπεται επίσης η δημιουργία ψηφιακού, διαδραστικού πολεμικού μουσείου, με στόχο να παρουσιαστούν τα γεγονότα του 1940 με σύγχρονα μέσα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Μνημείο Πεσόντων, που κατασκευάζεται στη θέση του προσκυνηματικού σημείου στον λόφο. Το νέο μνημείο θα περιλαμβάνει χαραγμένα τα ονόματα των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στις μάχες.

Ο Κώστας Καψάλης ανέφερε ότι οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες και ότι τα εγκαίνια προγραμματίζονται για τις 20 Φεβρουαρίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα.

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι η ανάδειξη αυτών των χώρων αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Δήμου Πωγωνίου να διατηρήσει την ιστορική μνήμη και να μεταφέρει τη γνώση των γεγονότων του 1940 στις επόμενες γενιές.

Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στη Google