Μέτσοβο: 100 εθελοντές στον τρύγο των ιστορικών αμπελώνων της Μονής Βοτσάς και του Αγίου Νικολάου

Περίπου 100 εθελοντές από Μέτσοβο, Ανήλιο, Γρεβενίτι και Μηλιά συμμετείχαν στον τρύγο των αμπελώνων της Μονής Βοτσάς και του Αγίου Νικολάου, όπου καλλιεργούνται διεθνείς και σπάνιες τοπικές ποικιλίες.

Μέτσοβο: 100 εθελοντές στον τρύγο των ιστορικών αμπελώνων της Μονής Βοτσάς και του Αγίου Νικολάου

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του epirusgate.gr στην Google

Με τη συμμετοχή περίπου 100 εθελοντών από το Μέτσοβο, το Ανήλιο, το Γρεβενίτι και τη Μηλιά πραγματοποιήθηκε και φέτος ο τρύγος στους αμπελώνες της Ιεράς Μονής Βοτσάς και του Μετοχίου της, της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Μετσόβου.

Άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, οικογένειες, επαγγελματίες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι αλλά και μαθητές συμμετείχαν στην εθελοντική συγκομιδή, η οποία ξεκίνησε νωρίς το πρωί της 24ης Σεπτεμβρίου.

Τον συντονισμό του τρύγου είχε ο καθηγούμενος των Μονών, αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Καχριμάνης, μαζί με τους μοναχούς Σπυρίδωνα, Εφραίμ και Μόδεστο.

Η συγκομιδή πραγματοποιήθηκε με τα χέρια στην ορεινή πλαγιά του αμπελώνα της Βοτσάς, σε υψόμετρο περίπου 720 μέτρων. Τα σταφύλια συγκεντρώνονταν σε κοφίνια και στη συνέχεια μεταφέρονταν με μικρά τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, με τις διαφορετικές ποικιλίες να διαχωρίζονται κατά τη μεταφορά.

Στους αμπελώνες καλλιεργούνται διεθνείς ποικιλίες, όπως Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Syrah και Gewürztraminer, μαζί με τις τοπικές ποικιλίες Βλάχικο και Βλαχοβόνα.

Η συγκομιδή στη Βοτσά ολοκληρώθηκε μέχρι το μεσημέρι και οι εθελοντές συνέχισαν στον αμπελώνα της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου, κάτω από το Μέτσοβο. Ακολούθησαν οι εργασίες στο οινοποιείο, από τον αποκοκκισμό και την αποθήκευση σε ανοξείδωτες δεξαμενές έως τα επόμενα στάδια της οινοποίησης.

Η αναβίωση των ιστορικών αμπελώνων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιστορία των μοναστηριακών αμπελώνων. Σύμφωνα με το οδοιπορικό του Κωνσταντίνου Β. Τερψίδη, ο αμπελώνας της Βοτσάς είχε φτάσει παλαιότερα τα 100 στρέμματα, πριν από την εγκατάλειψή του.

Η προσπάθεια αναβίωσής του ξεκίνησε το 2017 με πρωτοβουλία του αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Καχριμάνη και των μοναχών. Η πρώτη φιάλη που παράχθηκε ονομάστηκε IMPERATOR, όνομα που συνδέθηκε με τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ΄ τον Πωγωνάτο και την παράδοση που συνοδεύει την ιστορία της Μονής.

Στο Μετόχι του Αγίου Νικολάου σώζεται, σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, κρασοβάρελο χωρητικότητας 14 τόνων, η ηλικία του οποίου αναφέρεται ότι έχει χρονολογηθεί στα περίπου 500 χρόνια από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η σπάνια Βλαχοβόνα

Ξεχωριστή θέση στην παραγωγή κατέχει η Βλαχοβόνα, τοπική ποικιλία που, σύμφωνα με το οδοιπορικό, διασώθηκε από τους μοναχούς μέσα από κλήματα που υπήρχαν σε αυλές σπιτιών της περιοχής.

Η παραγωγή της είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, καθώς ακόμη και σε μια καλή χρονιά η εμφιάλωση αναφέρεται ότι δεν ξεπερνά τις 150 φιάλες.

Στο κείμενο αναφέρεται ακόμη ότι ο αμπελώνας της Μονής Βοτσάς βρίσκεται από το 2025 εντός πολιτιστικού τοπίου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Μαθητές στον τρύγο

Στον φετινό τρύγο συμμετείχαν και μαθητές και μαθήτριες από το Γυμνάσιο, το Λύκειο και το ΕΠΑΛ Μετσόβου, αποκτώντας άμεση εμπειρία από τη διαδικασία της συγκομιδής και την παράδοση της αμπελουργίας της περιοχής.

Μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής, οι μοναχοί συνέχισαν τις εργασίες στο πατητήρι και στο οινοποιείο, όπου η διαδικασία περνά στα επόμενα στάδια της ζύμωσης, της παλαίωσης και τελικά της εμφιάλωσης.

Ο τρύγος των δύο μοναστηριακών αμπελώνων εξακολουθεί έτσι να συνδέει την οινοπαραγωγική παράδοση του Μετσόβου με τη συμμετοχή των κατοίκων και την εθελοντική εργασία.

Πληροφορίες από το fosfanariou.gr και το κείμενο του Κωνσταντίνος Β. Τερψίδης

Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στη Google