Νέα κόντρα στην ΕΕ για το «Made in Europe» – Στο επίκεντρο επιδοτήσεις και τρίτες χώρες

Γαλλία και Γερμανία συγκρούονται για τα όρια του «Made in Europe», με το Παρίσι να θέλει τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις να στηρίζουν πρωτίστως παραγωγή εντός Ευρώπης και το Βερολίνο να ζητά συμμετοχή στενών εμπορικών εταίρων.

Νέα κόντρα στην ΕΕ για το «Made in Europe» – Στο επίκεντρο επιδοτήσεις και τρίτες χώρες

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του epirusgate.gr στην Google

Νέα αντιπαράθεση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση γύρω από την «ευρωπαϊκή προτίμηση» και, κυρίως, το ποια προϊόντα θα μπορούν να θεωρούνται «Made in Europe» ώστε οι επιχειρήσεις που τα χρησιμοποιούν να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες ενισχύσεις.

Η Γαλλία πιέζει για αυστηρότερους κανόνες, υποστηρίζοντας ότι τα ευρωπαϊκά δημόσια κονδύλια πρέπει να κατευθύνονται κατά προτεραιότητα στην παραγωγή και την απασχόληση εντός της Ευρώπης.

«Τα δημόσια χρήματα των Ευρωπαίων πρέπει να πηγαίνουν στους Ευρωπαίους εργάτες και στα ευρωπαϊκά εργοστάσια», ήταν το μήνυμα του Γάλλου υπουργού Βιομηχανίας Σεμπαστιέν Μαρτέν πριν από τη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για στρατηγικούς κλάδους, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και οι τεχνολογίες απανθρακοποίησης. Η κατεύθυνση είναι η πρόσβαση σε δημόσια χρηματοδότηση να συνδέεται με συγκεκριμένες απαιτήσεις ευρωπαϊκής παραγωγής.

Το κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, είναι πόσο ευρεία θα είναι η έννοια του «ευρωπαϊκού» προϊόντος.

Γαλλία και Γερμανία με διαφορετική προσέγγιση

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν ένα μοντέλο που θα μπορούσε να συμπεριλάβει προϊόντα από χώρες που διατηρούν στενές εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ μέσω συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, τελωνειακών σχέσεων ή συμφωνιών για τις δημόσιες συμβάσεις.

Στόχος είναι να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή παραγωγή χωρίς να διαταραχθούν κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού και οι εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με σημαντικούς εταίρους.

Η Γερμανία τάσσεται υπέρ μιας περισσότερο ανοικτής προσέγγισης, προωθώντας την αντίληψη «Made with Europe». Η Γερμανίδα υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Κατερίνα Ράιχε έχει υποστηρίξει ότι στο νέο πλαίσιο θα πρέπει να υπάρχει χώρος και για στενούς εμπορικούς εταίρους της Ευρώπης.

Ανάλογη θέση εκφράζει το Βέλγιο, με τον υπουργό Νταβίντ Κλαρινβάλ να τάσσεται υπέρ μιας ανοικτής λίστας χωρών που τηρούν τους κανόνες, αναφέροντας μεταξύ άλλων το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τον Καναδά και τη Νότια Κορέα.

Μία πιθανή συμβιβαστική λύση είναι οι κανόνες να διαφοροποιούνται ανά κλάδο ή ακόμη και ανά προϊόν. Ο Σεμπαστιέν Μαρτέν σημείωσε ότι στην αυτοκινητοβιομηχανία υπάρχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας, ενώ σε άλλους τομείς μπορεί να απαιτείται μεγαλύτερη συμμετοχή τρίτων χωρών.

Στο επίκεντρο και το Ηνωμένο Βασίλειο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς η βρετανική και η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία διατηρούν στενά συνδεδεμένες αλυσίδες παραγωγής παρά το Brexit.

Η προοπτική αποκλεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου από το νέο σύστημα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία προειδοποιεί για επιπτώσεις και στις δύο πλευρές.

Το θέμα αναμένεται να αποτελέσει πεδίο διαπραγμάτευσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα εξεταστούν τροπολογίες τόσο για τη γεωγραφική έκταση της «ευρωπαϊκής προτίμησης» όσο και για τις απαιτήσεις απανθρακοποίησης.

Μετά τη διαμόρφωση των θέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών-μελών θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τελικό κείμενο.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία, πάντως, πιέζει για ταχύτερες αποφάσεις. Περισσότεροι από 600 εκπρόσωποι της βιομηχανίας έχουν υπογράψει ανοικτή επιστολή ζητώντας από την Ευρώπη να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στη διαμόρφωση ενός ισχυρότερου πλαισίου απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό.

Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στη Google