Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Προς τη θετική κατεύθυνση ασφαλώς αλλά με ορισμένους αστερίσκους που θα πρέπει θα διαλυθούν όσο περνά ο καιρός, βρίσκεται η ιδέα της δημιουργίας μιας μεγάλης ενεργειακής κοινότητας στην Ήπειρο, στο πλαίσιο του προγράμματος “Απόλλων” που προωθεί η κυβέρνηση.
Λίγες μέρες μετά την παρουσίαση του προγράμματος στην Ήπειρο από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου, η ιδέα της δημιουργίας 13 ενεργειακών κοινοτήτων σε κάθε περιφέρεια της χώρας, προχωρά στην Ήπειρο, με απόφαση κατά πλειοψηφία έστω, του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία ελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης, στη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Μια ενεργειακή κοινότητα που θα παράγει ρεύμα και θα καταλώνεται από ενεργοβόρους οργανισμούς όπως οι Δήμοι, οι ΔΕΥΑ, οι ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ κτλ. αλλά και από ευάλωτα νοικοκυριά σε κάθε περιοχή της χώρας. Η Περιφέρεια έχει το ρόλο του συντονιστή αυτής της ενέργειας αλλά μένει να διευκρινιστούν ακόμα πολλά, ως προς την εταιρική μορφή του φορέα, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, το οργανόγραμμα κτλ. ζητήματα που τέθηκαν από την αντιπολίτευση, η οποία καταψήφισε την εισήγηση της Περιφέρειας, με την εξαίρεση της παράταξης ΦΩΣ, του Λάμπρου Γεωργόπουλου.
Το παρελθόν των χειρισμών της Περιφερειακής Αρχής Καχριμάνη σε μια σειρά από τέτοια μεγάλα ζητήματα είναι λογικό να κάνει επιφυλακτικές τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αν δεν αντιμετωπίζουν απλά ιδεοληπτικά ορισμένα θέματα, όπως αυτά που τέθηκαν από κάποιες πλευρές της αντιπολίτευσης το μεσημέρι της Τρίτης.
Προβληματισμοί
Από την άλλη, ορθά διατυπώνονται κάποιοι προβληματισμοί στους χειρισμούς και στη λογική της κεντρικής κυβέρνησης, ως προς τη δημιουργία 13 μεγάλων ενεργειακών κοινοτήτων στο πλαίσιο του προγράμματος “Απόλλων” και όχι πολλών μικρών ενεργειακών κοινοτήτων από Δήμους και άλλους φορείς, σύμφωνα με το νόμο που ισχύει από τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει, γιατί απλά η κυβέρνηση δεν είχε τη βούληση να επιβάλλει στη ΔΕΗ να ανοίξει το λεγόμενο ενεργειακό χώρο στο δίκτυό της για να συμπεριλάβει κάθε παραγωγή ρεύματος από μικρές ενεργειακές κοινότητες ή από ιδιώτες.
Έχει βάση ας πούμε, η καχυποψία της κυβερνητικής λογικής ότι θα γίνουν κεντρικά οι 13 μεγάλοι διαγωνισμοί για τις αντίστοιχες ενεργειακές κοινότητες: ποιον ωφελεί η συγκεκριμένη συγκέντρωση αν όχι τους μεγάλους παίχτες και ενεργειακούς ομίλους, οι οποίοι λογικά θα μοιραστούν… αρμονικά τα 13 έργα… Το αποτέλεσμα θα είναι προς όφελος των καταναλωτών;
Η συζήτηση
Για το διαδικαστικό μέρος της σύστασης της Ενεργειακής Κοινότητας κατατέθηκε γραπτή εισήγηση από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε τόσο στα βήματα που οδήγησαν στη ψήφιση του Νόμου, όσο και στα οφέλη που θα προκύψουν από την λειτουργεία της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών Περιφέρειας Ηπείρου, για τους ΟΤΑ, την Περιφέρεια, τους ΤΟΕΒ και τις ΔΕΥΑ.
«Πρόκειται για ένα σοβαρό Νόμο που βοηθάει τον κόσμο και δεν περίμενα να υπάρχουν αρνητικές τοποθετήσεις», ήταν η καταληκτική τοποθέτηση του Περιφερειάρχη, Εξηγώντας το σκοπό του Νόμου, ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης υπογράμμισε ότι είναι πολύ απλός: Το κράτος θα αγοράζει ενέργεια χωρίς καμία εμπλοκή Δήμων και Περιφερειών και θα τους τη διαθέτει με έκπτωση 50-60%. Οι ωφελούμενοι θα είναι οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, οι ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ και οι ΔΕΥΑ της Ηπείρου. Ανάλογο ξεχωριστό πρόγραμμα σε πανελλαδική κλίμακα θα υπάρχει για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες θα μπορούν να επιδοτούνται μέχρι και 90% της κατανάλωσης μέχρι ενός ορίου. Για το υπόλοιπο ποσοστό που θα απομένει 40 με 50%, θα μπορούν οι φορείς να το καλύπτουν με άλλες δικές τους επενδύσεις. Ήδη- όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης- αρκετοί Δήμοι πήραν αποφάσεις για να ενταχθούν στην Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Περιφέρειας Ηπείρου.
Τέλος ο Περιφερειάρχης απηύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση στους αγρότες να ενταχθούν στο πρόγραμμα «ΓΑΙΑ», το οποίο προσφέρει σταθερή τιμή 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα.
Π. Μπούρχας