Προβλήματα τυπικά αλλά και καταπάτησης του λεγόμενου αισθήματος δικαίου… δημιουργεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά από προσφυγές Δήμων της χώρας, για την ακύρωση διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.
Ο κατασκευαστικός κλάδος της χώρας βρίσκεται σε αναστάτωση τις τελευταίες μέρες και μετά την διαρροή της απόφασης κατάργησης διατάξεων του ΝΟΚ ή αλλιώς του νόμου 4067/2012. Μέχρι την ανακοίνωση της πλήρους απόφασης του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, δεν είναι ακόμα σε πλήρη γνώση των ενδιαφερομένων τι καταργείται και τι επιτρέπεται, το Κεντρικό Τεχνικό Επιμελητήριο πάντως, έκανε λόγο για μια προσβολή στο αίσθημα δικαίου των πολιτών, καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες άδειες προχώρησαν με βάση τον επίμαχο και κρινόμενο νόμο όπως όμως, υπάρχουν και άδειες που βγήκαν αλλά μέχρι σήμερα και λόγω της κρίσης, δεν έγιναν καθόλου εργασίες.
Πρέπει να δούμε τι λέει η απόφαση ολοκληρωμένα, σημείωσε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Γιάννης Τσίγκρος, κάνοντας λόγο για μια πρόγευση από τα όσα έγιναν γνωστά μέχρι τώρα. Όπως είπε ο κ. Τσίγκρος, ο νόμος 4067/2012 προέβλεπε κάποιες βελτιώσεις ή προσαυξήσεις του συντελεστή δόμησης με πατάρια, σοφίτες, κλιμακοστάσια και στο ύψος και στο συντελεστή δόμησης, είτε με μείωση κάλυψης είτε με ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και όλα αυτά είχαν γίνει με σκοπό τη διαφύλαξη του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κτιρίων και την προσπάθεια μείωσης αποφυγής φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.
Μετά τις αιτήσεις από τους Δήμους που προσέφυγαν στο ΣτΕ, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε στο θέμα το τυπικό ότι αυτές οι διατάξεις πρέπει να καταργηθούν για όποιες άδειες δεν έχουν εκτελέσει εργασίες μέχρι τις 11/11/2024.
Μπορεί δύο όμορα οικόπεδα να έχουν βγάλει άδεια και να πάρει την προσαύξηση δόμησης το ένα που ξεκίνησε και προχώρησε και το άλλο αντίθετα να μην έχει επωφεληθεί από το νόμο. Δημιουργούνται σύμφωνα με τον κ. Τσίγκρο, πολλά θέματα λειτουργικά όπως το να ανασταλεί μια άδεια που έχει εκδοθεί νόμιμα, κάτι που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και στους επενδυτές και στους ιδιοκτήτες της.
Υπάρχει θέμα με τις συμβάσεις εργολαβίας όπου έχουν γίνει εργολαβικά προσύμφωνα αντιπαροχών και ειδικά στην περιοχή μας θα υπάρξει έντονο πρόβλημα με οικοδομές που έχουν προσπαθήσει να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, στο οποίο για να ενταχθεί μια οικοδομή καθώς ήταν κάτι που έδινε μεγάλη μοριοδότηση, ήταν η έκδοση οικοδομικών αδειών και οι πιο πολλοί εκμεταλλεύτηκαν τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου 4067/2012. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση των αδειών και στο τέλος, θα έχουν τελείως διαφορετικά εμβαδά και διαφορετικούς προϋπολογισμούς σε σχέση με αυτά που υπάρχουν στις εγκρίσεις τους.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.