Η προέλευση της λέξης «ΟΚ» αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ γλωσσολόγων και ιστορικών, αλλά υπάρχουν αρκετές βασικές θεωρίες σχετικά με την προέλευσή της.
Μια θεωρία προτείνει ότι το “OK” προήλθε από τη λέξη Choctaw “okeh”, που σημαίνει “είναι έτσι” ή “έγινε”. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, οι ομιλητές Choctaw ήταν σε επαφή με αγγλόφωνους, ιδιαίτερα στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι πιθανό ότι το “okeh” μπήκε στα αμερικανικά αγγλικά ως δανεισμός και εξελίχθηκε σε “OK”.
Μια άλλη θεωρία προτείνει ότι το “OK” προήλθε από τη σκωτσέζικη φράση “och aye”, που σημαίνει “ω ναι”. Σκωτσέζοι μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να εισήγαγαν αυτή τη φράση, η οποία στη συνέχεια εξελίχθηκε σε «ΟΚ».
Μια ευρέως αποδεκτή θεωρία αποδίδει τη διάδοση του «ΟΚ» στη χρήση του στις εφημερίδες της Βοστώνης τη δεκαετία του 1830. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρχε μια τάση χρήσης χιουμοριστικών συντομογραφιών στις εφημερίδες και το “OK” πιστεύεται ότι ήταν μια συντομογραφία του “oll korrect”, μια χιουμοριστική ανορθογραφία του “all correct”.
Μερικοί ισχυρίζονται ότι το “OK” προήλθε ως πολιτικό σύνθημα κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του Martin Van Buren το 1840. Ο Van Buren ήταν από το Kinderhook της Νέας Υόρκης, κάτι που του χάρισε το παρατσούκλι “Old Kinderhook” ή “OK”. Οι υποστηρικτές του Van Buren φέρεται να χρησιμοποίησαν το “OK” ως κραυγή συγκέντρωσης, ισχυριζόμενοι ότι αντιπροσωπεύει το “Old Kinderhook” και υπονοώντας ότι ο Van Buren ήταν εντάξει ή αποδεκτός ως υποψήφιος.
Ανεξάρτητα από την ακριβή προέλευσή του, το “OK” κέρδισε δημοτικότητα και ευρεία χρήση στα αμερικανικά αγγλικά κατά τον 19ο αιώνα. Τελικά εξαπλώθηκε σε άλλες αγγλόφωνες χώρες και έγινε μια από τις πιο ευρέως αναγνωρισμένες και συχνά χρησιμοποιούμενες λέξεις στην αγγλική γλώσσα, με διάφορες έννοιες που κυμαίνονται από συμφωνία ή έγκριση έως ένδειξη ότι κάτι είναι ικανοποιητικό ή σε καλή κατάσταση.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!