Του Παναγιώτη Μπούρχα

Η Ομάδα Παραγωγών Προβατοτρόφων, Αιγοτρόφων και Αγελαδοτρόφων του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων έκανε τα πρώτα της βήματα το 2018.

Σήμερα αριθμεί περί τους 230 παραγωγούς και έχει φτάσει να εισκομίζει γύρω στους 4.000 τόνους γάλακτος ετησίως. Αυτό αποτελεί ένα ισχυρό όπλο διαπραγμάτευσης απέναντι στους υποψήφιους αγοραστές του προϊόντος, τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες δηλαδή και καθένα από τα μέλη της Ομάδας Παραγωγών γνωρίζει τα πλεονεκτήματα αυτής της συνεταιριστικής κίνησης, άπαντες στηρίζουν την οργάνωση με πάθος, γιατί παραδέχονται πως αν δεν ήταν ο Συνεταιρισμός κατ’ αρχάς, και έπειτα η Ομάδα Παραγωγών, ίσως να μην είχαν παρόν και σίγουρα θα είχαν εντελώς αβέβαιο μέλλον.

Το epirusgate.gr παρουσιάζει αυτή τη συνεταιριστική προσπάθεια που αλλάζει τα δεδομένα για την κτηνοτροφική παραγωγή στο Νομό Ιωαννίνων και δίνει το παράδειγμα για το πως πρέπει να πορεύεται ο πρωτογενής τομέας, σε εποχές εξαιρετικά δυσοίωνες, χωρίς την ουσιαστική στήριξη της πολιτείας και με κλειστές τις κάνουλες της χρηματοδότησης από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στο πρώτο μέρος αυτού του αφιερώματος, μιλήσαμε με τον Πρόεδρο της Ομάδας Προβατοτρόφων, Αιγοτρόφων και Αγελαδοτρόφων του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, τον Σπύρο Νταχρή, κτηνοτρόφο με μονάδα στο Καλπάκι Πωγωνίου, τη Φάρμα «Καλπάκι». Εδώ η συνέντευξη και εδώ το βίντεο.

Το Αγρόκτημα Σταύρου

Σήμερα, παρουσιάζουμε το Αγρόκτημα Σταύρου στα Κούρεντα Ιωαννίνων. Μιλάμε με το ένα μέλος της οικογένειας, στην οποία ανήκει η συγκεκριμένη φάρμα, τον κ. Γιώργο Σταύρου.

Είναι δεύτερης γενιάς κτηνοτρόφος και μαζί με τους γονείς του και τα αδέρφια του λειτουργούν μια μεικτή μονάδα με πρόβατα και κατσίκια, περίπου 400 πρόβατα και 100 γίδια. Ασχολείται από το 2004 ενεργά ο ίδιος, την μονάδα την ίδρυσε ο πατέρας του με τη μητέρα του το 2007 και τώρα μαζί με τα αδέρφια του, όπως λέει, προσπαθούν να εκσυγχρονίσουν λίγο την υποδομή και την παραγωγή.

Επενδύουμε σε τεχνολογία, σε μηχανήματα, σε ζώα και ένας από τους λόγους που επιλέξαμε να κάνουμε αυτό το επάγγελμα είναι μπας και κρατήσουμε το χωριό ζωντανό.

 

Σε τι ακριβώς έγκειται ο εκσυγχρονισμός, τι έχει αλλάξει;

Επενδύουμε σε τεχνολογία, σε μηχανήματα, σε ζώα, ζώα υψηλής παραγωγής.

Το βλέπουμε είναι σε ένα ιδιαίτερο σημείο, η μονάδα έτσι; Είναι πολύ όμορφο δηλαδή.

Η μονάδα είναι, ναι, φτιαγμένη μέσα στη φύση κυριολεκτικά, περικλείεται από δέντρα μέσα στο πράσινο.

Βρίσκεται στα Κούρεντα Ιωαννίνων, περίπου μισή ώρα από την πόλη των Ιωαννίνων, ένα μικρό χωριό με λιγοστούς κατοίκους, δυστυχώς το χωριό έχει ερημώσει.

Και αυτό είναι ένα σημείο λοιπόν με ενδιαφέρον: το πόσο μπορεί η κτηνοτροφία, η παραγωγή, ο πρωτογενή τομέας να αναζωογονεί την ύπαιθρο, να κάνει κόσμο να επιστρέψει, δηλαδή και να ζωντανέψει τα χωριά.

Σίγουρα, σίγουρα ναι, είναι και ένας από τους λόγους που επιλέξαμε να κάνουμε αυτό το επάγγελμα είναι μπας και κρατήσουμε το χωριό ζωντανό.

Υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα με εσάς;

Είναι λιγοστά τα παραδείγματα ανθρώπων (σ.σ. που θέλουν να επενδύσουν στον τόπο τους και να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα).

Ποιοι είναι οι λόγοι που αποτρέπουν κάποιον, είναι η δυσκολία προφανώς του επαγγέλματος;

Είναι από τα πιο δύσκολα επαγγέλματα θα έλεγα. Πολλές ώρες εργασίας, μερικές φορές και αντίξοες συνθήκες με λάσπες, έχεις να κάνεις με τον καιρό, έχεις να κάνεις με πολλά πράγματα.

Πέρα από τις δυσκολίες, υπάρχουν και όμορφες στιγμές όμως…

Όμορφες στιγμές δεν το συζητάω, βλέπετε κι εσείς είναι σε ένα πολύ όμορφο μέρος φτιαγμένη μονάδα, είναι η φύση, είναι η ηρεμία, ακούς τα πουλιά να κελαηδούν.

Η επαφή με τα ζώα;

Η επαφή με τα ζώα είναι σίγουρα, η καθημερινή επαφή με τα ζώα.

Και η βοήθεια τώρα της ομάδας παραγωγών. Πότε μπήκες στην ομάδα παραγωγών και πότε άρχισε να φαίνεται η διαφορά στη βοήθεια;

Έχουμε σχεδόν 4 με 5 χρόνια που είμαι στην ομάδα, τα οφέλη είναι πολλά της ομάδας, είναι από το πιο απλό, από την ανταλλαγή απόψεων με τους συναδέλφους, τους συναδέλφους κτηνοτρόφους, είναι τα οικονομικά οφέλη, οι καλύτερες τιμές που πετυχαίνουμε στις διαπραγματεύσεις με τις γαλακτοκομικές εταιρείες.

Υπάρχει λόγος να μένει κάποιος εκτός τέτοιων συνεταιρικών σχημάτων μιλώντας για τα οφέλη και τα καλά μπορεί να προκύψουν από το συνεταιρίζεσθαι;

Σίγουρα όχι, σίγουρα όχι, πρέπει η ομάδα να μεγαλώσει, πρέπει να μπούνε και άλλα άτομα, νέα άτομα στην ομάδα, τα οφέλη της ομάδας και του συνεταιρισμού είναι η μείωση του κόστους παραγωγής μιας και η ομάδα μας σου προσφέρει τις ζωοτροφές σε χαμηλότερη τιμή από τον ανταγωνισμό, η αλληλοϋποστήριξη και ανταλλαγή ιδεών με τα υπόλοιπα μέλη συναδέλφους κτηνοτρόφους σε πολλά πράγματα, σε ασθένειες των ζώων, στην παραγωγή, πώς θα αυξήσουμε την παραγωγή. Η μειωμένη φορολογία μιας και όταν είσαι εντεταγμένος σε ένα τέτοιο σχήμα, έχεις κάποια απαλλακτικά από την φορολογία.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!