Τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια που προωθεί η κυβέρνηση τελικά θα είναι …κερδοσκοπικά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών.

Η παράταξη, αναλύοντας τα στοιχεία από τις επιχειρήσεις που ήδη ενδιαφέρονται για την ίδρυση ιδιωτικής ιατρικής σχολής κάνει λόγο για επιχειρηματικά ολιγοπώλια και τονίζει ότι βάσει του νέου νόμου θα ελέγχονται κάθε χρόνο τα έσοδα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, που απαγορεύεται να διανεμηθούν, αλλά όχι η μεταφορά και διανομή κερδών στις «μητρικές» επιχειρήσεις του εξωτερικού…

Η ανακοίνωση της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών

Ένα από τα πιο συχνά επιχειρήματα της κυβέρνησης υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων αναφέρονταν στο δήθεν «μη κερδοσκοπικό» χαρακτήρα τους. Το επιχείρημα στόχευε στη συγκάλυψη της εκμετάλλευσης των φοιτητών/τριών που θα πληρώνουν δίδακτρα καθώς η κυβέρνηση, μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, μείωσε τις θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια. Στόχευε επίσης στην απόκρυψη της επιδίωξης ελέγχου της επιστημονικής γνώσης που υπηρετούν τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. «Πριν αλέκτορα φωνήσαι» η πρώτη κίνηση ίδρυσης ιδιωτικού πανεπιστημίου γίνεται από επιχειρηματικά ολιγοπώλια. Με δελτίο τύπου1 που εκδόθηκε στις 19 Απριλίου 2024, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε ότι εγκρίνει συγκέντρωση επιχειρήσεων, με προφανή σκοπό τη δημιουργία ιδιωτικής πανεπιστημιακής σχολής. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις είχαν ήδη ανακοινώσει2 την πρόθεση τους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 18 Ιανουαρίου 2024, όπως εκ του νόμου όφειλαν.

Οι επιχειρήσεις που, από κοινού, γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να αποκτήσουν τον έλεγχο άλλων επιχειρήσεων ήταν οι εξής:

  1. Η εταιρία «Hellenic Healthcare Holding (Cyprus) Limited» ιδιοκτησίας του διεθνούς επενδυτικού ομίλου CVC ο οποίος διαχειρίζεται ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο συνολικής αξίας 186 δισεκατομμυρίων ευρώ3. Στην Ελλάδα ελέγχει ή συμμετέχει σε γνωστές επιχειρήσεις4 όπως η Εθνική Ασφαλιστική, επτά ιδιωτικά νοσοκομεία (Metropolitan Hospital, Metropolitan General, Υγεία, Μητέρα, Λητώ, Απολλώνιον και Creta Interclinic), στη ΔΕΗ, τη πλατφόρμα αγορών Skroutz, το χαρτοφυλάκιο της Vivartia (δλδ. εταιρίες ΔΕΛΤΑ, ΔΩΔΩΝΗ, Μπαρμπα-Στάθης, Goody’s, Flocafe, Everest κ.ά.) καθώς και τη D-Marin η οποία λειτουργεί και εκμεταλλεύεται πολυτελείς μαρίνες σε διάφορες χώρες του κόσμου.
  2. Η εταιρία «Πανεπιστήμιο Λευκωσίας», με έδρα την Κύπρο, η οποία ελέγχεται από την «EDEX Educational Excellence Corporation Ltd» που στο χαρτοφυλάκιο της1 έχει και τις εταιρίες παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών «GlobalTraining», «UNICAF» και «Intercollege».

Οι επιχειρήσεις οι οποίες τίθενται υπό τον κοινό έλεγχο των δύο πιο πάνω επιχειρήσεων είναι οι εξής:

  1. Η επιχείρηση «University of Nicosia Greece Branch Medical Limited» η οποία θα συσταθεί μελλοντικά και με βάση την ονομασία της παραπέμπει σε παράρτημα Ιατρικής Σχολής που θα ιδρυθεί με βάση τον πρόσφατο νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (ν.5094/2024).
  2.  Η επιχείρηση «Vanes Limited» η οποία ήδη δραστηριοποιείται στον κτηματομεσιτικό τομέα και της οποίας η συμβολή, σύμφωνα με την αναγγελία συγκέντρωσης που έγινε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 18/1/2024, έγκειται στην διάθεση της ακίνητης περιουσίας της για την κάλυψη των κτιριολογικών αναγκών του υπό ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου.

 

Ενδιαφέρον έχει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο από 19/4/2024 Δελτίο Τύπου της αναγνωρίζει ότι η υπό κρίση ιδιοκτησιακή συγκέντρωση:

«…παρότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν.3959/2011 … δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις σχετικές αγορές στις οποίες αφορά».

Η πολιτική ουσία αυτής της επισήμανσης δεν αφορά τόσο το αν με την συγκεκριμένη συγκέντρωση αλλοιώνεται ο ανταγωνισμός ή όχι· αυτή είναι μια άλλη συζήτηση. Αφορά πρωτίστως το γεγονός ότι στην περίπτωση αυτή η Επιτροπή Ανταγωνισμού θεωρεί ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η παρ. 1 του άρθρου 6 του ν.3959/2011, το οποίο προβλέπει ότι:

«Κάθε συγκέντρωση επιχειρήσεων πρέπει να γνωστοποιείται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού… όταν ο συνολικός κύκλος εργασιών όλων των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη συγκέντρωση … ανέρχεται στην παγκόσμια αγορά τουλάχιστον σε εκατόν πενήντα εκατομμύρια (150.000.000) ευρώ και δύο (2) τουλάχιστον από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις πραγματοποιούν, η καθεμία χωριστά, συνολικό κύκλο εργασιών άνω των δεκαπέντε εκατομμυρίων (15.000.000) ευρώ στην ελληνική αγορά».

Τονίζουμε ότι, όπως είχαμε επισημάνει και σε παλαιότερη ανακοίνωση, βάσει του ν.5094/2024 θα ελέγχονται κάθε χρόνο τα έσοδα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, που απαγορεύεται να διανεμηθούν, αλλά όχι η μεταφορά και διανομή κερδών στις «μητρικές» επιχειρήσεις του εξωτερικού… Το μέγεθος της πολιτικής εξαπάτησης περί των λόγων ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην χώρα μας μόνο σκωπτικά μπορεί να απαντηθεί: η ακαδημαϊκή κοινότητα πρέπει επιτέλους να παραδεχθεί πως υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα ιδρύσει η κυβέρνηση θα είναι «μη κερδοσκοπικά» πέραν πάσης αμφιβολίας!

[1] Βλ. σχετικά https://www.epant.gr/enimerosi/deltia-typou/item/2845-deltio-typou-egkrisi-sygkentrosis.html
[2] Βλ. σχετικά https://www.epant.gr/enimerosi/anakoinosi-sygkentroseon/item/2812-apoktisi-koinoy-elegxou-epi-tis-ypo-systasi-etairias-me-tin-eponymia-university-of-nicosia-greece-branch-medical-limited-kai-epi-tis-etairias-vanes-limited-apo-tin-etairia-hellenic-healthcare-holding-3-cyprus-limited.html
[3] Βλ. σχετικά https://www.cvc.com/
[4] Βλ. σχετικά https://www.cvc.com/portfolio/our-portfolio/?strategy=all&country=Greece&industries=all&cardName=null
[5] Βλ. σχετικά https://www.edex.ac.cy/#institutions

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!