Πέντε μήνες εμπαιγμού στην Εγνατία – Η Ήπειρος σε μία λωρίδα!

Πέντε μήνες κυκλοφοριακού χάους στην Εγνατία Οδό. Επαγγελματίες σε απόγνωση, κίνδυνος για τον τουρισμό και μια Ήπειρος που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως κλοτσοσκούφι.

gate-crash

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του epirusgate.gr στην Google

Σε δυο εβδομάδες συμπληρώνονται 5 μήνες από τη στιγμή που τέθηκαν σε εφαρμογή οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, οι οποίες έχουν περιορίσει σε μία λωρίδα την όδευση σε μεγάλα μήκη του οδικού άξονα και συγκεκριμένα μέσα στις σήραγγες. Οι λόγοι γνωστοί: η συντήρηση και πιστοποίηση των σηράγγων με βάση τελευταίες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τήρηση αυστηρών προβλέψεων πυρασφάλειας κτλ.

Κατ’ αρχάς, η δικαιολογία που ακούγεται συχνά πως οι συντηρήσεις αυτές γίνονται παντού στον κόσμο είναι άσχετη, γιατί πουθενά στον κόσμο και κανένα συντεταγμένο κράτος δεν δείχνει τέτοια προχειρότητα σε μια αντίστοιχη διαδικασία, με την παραχωρησιούχο της Εγνατίας Οδού να επιδοτείται μεν με πανωπροίκι 180 εκατ. ευρώ για τη συγκεκριμένη εργασία, και να λειτουργεί ως “φάντασμα” μέχρι σήμερα, με “εκπρόσωπο τύπου” της, τον Υφυπουργό Υποδομών, Νίκο Ταχιάο.

Η ΠΕΔ Ηπείρου και το ΤΕΕ Ηπείρου ανέλαβαν μια σημαντική πρωτοβουλία χθες, να συζητήσουν με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ιδιοκτητών και αυτοκινητιστών που κινούνται καθημερινά στην Εγνατία Οδό και να συντονίσουν τις πρωτοβουλίες τους. Στο “χαρτοφυλάκιο” του αγώνα που έχουν μπροστά τους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, πιθανές νομικές προσφυγές κατά της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας, διεκδίκηση αποζημιώσεων από το Δημόσιο και αποκλεισμός της Εγνατίας Οδού – αυτό θα γίνει από τα βαρέα οχήματα και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου δήλωσε χθες πως οι Δήμοι της Ηπείρου θα συνδράμουν στην κινητοποίηση με απορριμματοφόρα…

Οι επαγγελματίες αυτοί δουλεύουν στα “κόκκινα”, όπως τόνισαν και δεν ακούν από πουθενά, επίσημες απαντήσεις. Τους άνοιξαν καθυστερημένα, οι πόρτες των Υπουργείων και των αρμόδιων υπηρεσιών, χωρίς να ακολουθήσουν δεσμεύσεις, χρονοδιαγράμματα και λύσεις για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργίας τους. Δεν μιλάμε για το μεροκάματο αυτών των επαγγελματιών: μιλάμε για την τροφοδοσία της αγοράς της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, με προϊόντα και με καύσιμα, μιλάμε για την καθημερινή μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων από την κεντρική Μακεδονία προς την Ήπειρο και αντίστροφα, και μην ξεχνάμε, η προβληματική διέλευση της Εγνατίας Οδού, θα έχει σύντομα επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση προς τα παράλια της Ηπείρου. Τονίστηκε επίσης, πως με την παράδοση στην κυκλοφορία τις επόμενες εβδομάδες, του Ε65, η κίνηση προς την περιοχή μας αναμένεται να αυξηθεί και μαζί με τη ροή τουριστών, η κίνηση οχημάτων στην Εγνατία εκτιμάται πως μπορεί να αυξηθεί κατά ένα ποσοστό της τάξης του 50%. Φαντάζεστε τα μποτιλιαρίσματα που έχουμε να δούμε αυτό το καλοκαιρί;

Σχεδόν πέντε μήνες μετά, το κράτος εμπαίζει τους άμεσα θιγόμενους και κατ’ επέκταση όλους μας. Θα μπορούσε να συμβεί κάτι αντίστοιχο στην Κρήτη ή στην Πελοπόννησο, χωρίς να εξεγερθεί η τοπική κοινωνία μαζί με τους πολιτικούς της ταγούς; Σε καμία περίπτωση.

Η Ήπειρος όμως, είναι το κλοτσοσκούφι της εκάστοτε κυβέρνησης.

Και το χειρότερο δεν είναι η αδιαφορία του αθηνοκεντρικού κράτους που μας αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά η εκκωφαντική σιωπή των δικών μας εκλεγμένων. Των βουλευτών και των τοπικών παραγόντων που, μπροστά στο κομματικό συμφέρον, επιλέγουν να κάνουν τα στραβά μάτια, παριστάνοντας για άλλη μια φορά τα “γατάκια” αντί να υψώσουν ανάστημα στους υπουργούς, εξωκοινοβουλευτικούς και μη.

Όταν το καλοκαίρι τα Γιάννενα και τα παράλια θα “πνίγονται” στην άσφαλτο και η τοπική οικονομία θα μετράει ζημιές, τότε θα είναι αργά για όλους.

 

Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στη Google