Σχοινάς: Τα χρήματα πρέπει να φτάνουν σε αυτούς που πραγματικά παράγουν

Στα νέα Σχέδια Βελτίωσης των 263,5 εκατ. ευρώ, στα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους αγρότες και στις αλλαγές στο σύστημα των ενισχύσεων επικεντρώθηκε η περιοδεία του Μαργαρίτη Σχοινά στην Πιερία.

Σχοινάς: Τα χρήματα πρέπει να φτάνουν σε αυτούς που πραγματικά παράγουν

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του epirusgate.gr στην Google

Στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον πρωτογενή τομέα, στην αλλαγή του συστήματος των αγροτικών ενισχύσεων και στις επενδύσεις που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας επικεντρώθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την περιοδεία του στην Πιερία.

Ο υπουργός συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Κονταριώτισσας με εκπροσώπους των αγροτών, της Αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι ανάγκες της τοπικής αγροτικής οικονομίας.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα νέα Σχέδια Βελτίωσης, συνολικού ύψους 263,5 εκατ. ευρώ, τα έργα άρδευσης και διαχείρισης των υδάτων, αλλά και το νέο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, μέσω του οποίου προβλέπεται να κινητοποιηθούν 365 εκατ. ευρώ σε δάνεια.

Η νέα πρόσκληση για τα Σχέδια Βελτίωσης έχει ήδη υπογραφεί και αφορά επενδύσεις, μεταξύ άλλων, στον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, στην εξοικονόμηση νερού και στην ενεργειακή αυτονομία.

«Τα χρήματα να φτάνουν σε αυτούς που πραγματικά παράγουν»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μαργαρίτης Σχοινάς και στην αλλαγή του συστήματος των αγροτικών ενισχύσεων και στη μετάβαση του νέου ΟΣΔΕ στο myAGRO της ΑΑΔΕ, με διασταυρώσεις στοιχείων και ελέγχους.

«Τα χρήματα του αγροτικού κόσμου πρέπει να φτάνουν σε αυτούς που πραγματικά παράγουν», ανέφερε ο υπουργός, παρουσιάζοντας την κατεύθυνση του νέου συστήματος.

Από την παραγωγή στην τυποποίηση και τις εξαγωγές

Νωρίτερα ο υπουργός επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της «Zeus ακτινίδια», όπου ενημερώθηκε για την παραγωγή και την καλλιέργεια ακτινιδίου στην περιοχή.

Στη συζήτηση δόθηκε έμφαση στη σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με την τυποποίηση και την εξωστρέφεια, με τον Μαργαρίτη Σχοινά να αναφέρεται στην ανάγκη τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα να δημιουργούν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και μεγαλύτερο εισόδημα για τους παραγωγούς και τις περιοχές στις οποίες παράγονται.

Στη «Γιορτή του Αγρότη» στην Καρίτσα

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε στην Καρίτσα, όπου ο υπουργός εγκαινίασε την 21η Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων, Αγροτικής Τεχνολογίας και Οικοτεχνίας «Γιορτή του Αγρότη – Κριτσμά». Η διοργάνωση πραγματοποιείται στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου από τον Δήμο Δίου-Ολύμπου, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και το Επιμελητήριο Πιερίας.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχεται σήμερα ο πρωτογενής τομέας από το κόστος παραγωγής, τη διαχείριση του νερού, την κλιματική αλλαγή και τον διεθνή ανταγωνισμό.

Έθεσε ως κατεύθυνση τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων, την αύξηση της παραγωγής και της αξίας των ελληνικών προϊόντων, με μεγαλύτερο μέρος αυτής της αξίας να επιστρέφει στους ίδιους τους παραγωγούς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δυνατότητες της Πιερίας, επισημαίνοντας τη σημασία της σύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό και τη γαστρονομία, αλλά και της δημιουργίας συνθηκών που θα επιτρέψουν σε περισσότερους νέους να παραμείνουν και να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα.

Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στη Google