Το γεφύρι του Κόκκορη ή του Νούτσου αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Ηπείρου. Είναι πέτρινο τοξωτό γεφύρι το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Κουκούλι, Δίλοφο και Κήποι στο Κεντρικό Ζαγόρι. Το γεφύρι κτίστηκε το 1750.
Στο παρελθόν, στη θέση της σημερινής γέφυρας υπήρχε άλλη γέφυρα, η οποία χρησιμοποιούνταν για την τιμωρία των ζωοκλεφτών. Η σημερινή γέφυρα κτίστηκε το 1750 με χορηγία του Νούτσου Καραμισίνη από το Βραδέτο. Η γέφυρα επισκευάστηκε από τον Αλέξη Νούτσο στα τέλη 18ου ή αρχές 19ου αιώνα, γιό του αρχικού χορηγού. Μετά από κάποιες ζημίες, η γέφυρα ανακαινίστηκε από τον Γρηγόρη Κόκκορο από το Κοκκούλι, την περίοδο 1910-1911. Ο Κόκκορος διατηρούσε μύλο δίπλα στην γέφυρα και έτσι η γέφυρα έγινε γνωστή ως γέφυρα του Κόκκορου.
Το 1964 το γεφύρι χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο, ενώ το 1977 η γέφυρα υπέστη ζημιές από αγνώστους όταν ακούστηκε ο θρύλος ότι σε αυτήν κρύβεται θησαυρός. Η γέφυρα αποκαταστάθηκε στη συνέχεια για ακόμη μία φορά.
Το συνολικό μήκος καταστρώματος είναι 36,4 μέτρα και το πλάτους 2,67 μέτρα. Κοντά στην γέφυρα βρίσκεται η λεγόμενη «σπηλιά του Νταβέλη», επειδή σε αυτή κατέφυγε ο Γιώργος Νταβέλης το 1881 όταν τον κυνηγούσαν οι Τούρκοι. Επίσης, σε κοντινή απόσταση βρίσκεται εξωκλήσι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή.
Το γεφύρι του Κόκκορη αποτελεί ένα δείγμα χαρακτηριστικής ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, καθώς και της άριστης μαεστρίας των μαστόρων της πέτρας.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!