Επιστολή προς τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα για συνάντηση για την εκρητικτικά κατάσταση στην καθαριότητα της πόλης έστειλε σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων

Συνάντηση για τα επείγοντα προβλήματα της Δ/νσης καθαριότητας ζητά ο σύλλογος

Η ενημέρωση τους συλλόγου: Κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας του Συλλόγου μας, στις 27 Φεβρουαρίου 2024, όπου σας ενημερώσαμε για τα οξυμμένα προβλήματα της Διεύθυνσης Καθαριότητας μας απαντήσατε ότι θέλετε χρόνο να ενημερωθείτε από τους συνεργάτες σας και θα επανέλθετε με απαντήσεις σε νέα συνάντηση μετά τις εκλογές της ΚΕΔΕ για τις οποίες θα έπρεπε να λείψετε από την πόλη.

Σεβόμενοι τις υποχρεώσεις σας περιμέναμε την συνάντηση.  Χωρίς ωστόσο να πάρουμε καμία πρόσκληση για συνάντηση με την επάνοδό σας από την Αθήνα, σας στείλαμε γραπτό αίτημα για συνάντηση στις 6 Μαρτίου 2024 στο οποίο ποτέ δεν απαντήσατε.

Η κατάσταση στην Διεύθυνση καθαριότητας όμως συνεχίζει να είναι εκρηκτική. Υπάρχουν μέρες μέσα στην εβδομάδα που δουλεύουν μόλις 20 οδοκαθαριστές για όλο το λεκανοπέδιο όπως σας αναλύσαμε και στις 27 Φεβρουαρίου και γνωρίζουν πολύ καλά οι υπηρεσίες.

Το προσωπικό είναι σακατεμένο, είναι πολύ περισσότερες οι αναρρωτικές άδειες από τις υπόλοιπες υπηρεσίες και όταν γίνεται και χρήση κανονικών ή γονεϊκών αδειών η πόλη καθαρίζεται από μόλις 12 οδοκαθαριστές, την στιγμή που τα πόστα (οι θέσεις εργασίας) στο Δήμο Ιωαννιτών είναι  76.

Η μοναδική εξέλιξη μπροστά σε αυτή την κατάσταση που σας εκθέσαμε ήδη από το Φεβρουάριο, ήταν να αλλάξετε το ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας και αντί για τις 6:00πμ ο οδοκαθαρισμός της πόλης να ξεκινά στις 7:00.

Αυτή η επιλογή σας έχει σαν αποτέλεσμα η έναρξη της βάρδιας να συμπίπτει με την έναρξη της κυκλοφορίας στην πόλη, το άνοιγμα των σχολείων κλπ (μέχρι να περάσουν ένας-ένας στο γραφείο και να υπογράψουν στο κτίριο της Αβέρωφ 6 και να φτάσουν στα πόστα τους περνάει περισσότερο από μισή ώρα) και φυσικά να είναι περισσότερες οι ώρες κατά τις οποίες οι εργάτες καθαρίζουν την πόλη με τον ήλιο να τους χτυπάει στα μάτια όταν σηκώνουν το κεφάλι απ τη δουλειά.

Η απαίτηση της διεύθυνσης, να καταθέσουν όλοι οι εργάτες καθαριότητας τα διπλώματά τους στην υπηρεσία ώστε να βγουν αποφάσεις για κατ’ εξαίρεση οδήγηση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, μας ανησυχεί. Περά από το γεγονός είναι προδήλως παράνομη απόφαση την οποία φυσικά και δεν μπορείτε να επιβάλλετε, αν υπήρχε η δυνατότητα να εφαρμοστεί θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο την σάρωση των δρόμων όλης της πόλης και των χωριών που σπάνια βλέπουν οδοκαθαριστή, για να βελτιώσει (;;) τον καθαρισμό των καλάθων στους πεζόδρουμους (γιατί μόνο εκεί έχετε τοποθετήσει καλαθάκια).

Ομοίως απαράδεκτη και παράνομη κρίνεται η προφορική εντολή να μην δοθούν άδειες στους εργαζόμενους του οδοκαθαρισμού τις μέρες του Πάσχα. Το σωματείο μας έγκαιρα προειδοποίησε ότι η καθυστέρηση στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού για προσλήψη με συμβάσεις 8μηνης διάρκειας θα είχε σαν αποτέλεσμα να μην καθαρίζεται η πόλη εκείνες τις μέρες που θα υπάρχουν και αρκετοί τουρίστες. Η δημοτική αρχή δεν έκανε απολύτως καμία ενέργεια και τώρα απαιτεί από τους εργαζόμενους να μην ξεκουραστούν, και να μην δουν τις οιικογένειές τους, τώρα που σταματούν τα σχολεία και επιστρέφουν οι φοιτητές στα σπίτια τους.

Εξίσου εκρηκτική είναι η κατάσταση στην αποκομιδή απορριμμάτων. Οι συμβάσεις των 9 οδηγών και των 28 εργατών καθαριότητας έληξαν. Οι συνάδελφοί μας ορθά προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για την παραμονή τους στις θέσεις τους και προφανώς θα είμαστε στο πλάι τους  γιατί η ανάγκη  μας είναι για μόνιμες προσλήψεις.

Οι εργάτες στην αποκομιδή δεν μπορούν να πάρουν τα ρεπό για την 6ήμερη ή σε κάποιες περιπτώσεις 7ημερη εργασία τους και είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν και πάλι τα εργατικά ατυχήματα.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, παρά τις υποσχέσεις για λύση στο πρόβλημα δεν θα προσλάβει κανένα εργάτη καθαριότητας, για το 2024 (οι 6 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αφορούν σε 3 θεσεις ΠΕ Μηχανικών 2 θέσεις ΠΕ Διοικητικών και μία θέση ΠΕ Ψυχολόγων). Αντί για μόνιμες προσλήψεις η δημοτική επιτροπή αποφάσισε να προσλάβει μόλις 16 εργάτες καθαριότητας με δίμηνες συμβάσεις!

Η κατάσταση στο εργοτάξιο του Δήμου παραμένει απαράδεκτη εξαιτίας των τόνων από παλιοσίδερα που αποθηκεύονται στο χώρο. Το αίτημά μας για απομάκρυνση των υλικών και καθαρισμό του χώρου, όπως και το αίτημά μας για δημιουργία τουαλετών για τις γυναίκες συναδέλφους, τα οποία δεν ικανοποιήθηκαν ποτέ, σαφώς και δεν τιμούν την δημοτική αρχή Ιωαννίνων.

Το αίτημα μας για εξειδικευμένη μελέτη για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας ώστε να διευκολύνουν την εργασία και να προστατεύουν τις γυναίκες συναδέλφους αντί να δυσχεραίνουν την εργασία τους ομοίως έχει πέσει στο κενό, μαζί με το αίτημα για επιμορφώσεις του προσωπικού σε θέματα υγείας και ασφάλειας.

Επειδή όλα τα παραπάνω επηρεάζουν τόσο την εργασία μας, όσο και την υγεία μας σας καλούμε σε συνάντηση την Πέμπτη 18 Απριλίου το απόγευμα στο χώρο του Δημαρχείου ή σε οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία επιθυμείτε με βάση και το πρόγραμμα σας και αναμένουμε τον ακριβή ορισμό της ώρας συνάντησης από εσάς.”

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!