Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το καθεστώς των Αγίων Τόπων και η προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄.
Τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄ υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το καθεστώς των Αγίων Τόπων και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η συνεργασία της Ελληνικής Πολιτείας με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, οι εξελίξεις που σχετίζονται με το καθεστώς των ιερών προσκυνημάτων (status quo), καθώς και ζητήματα προστασίας των ιστορικών δικαιωμάτων και των αρχαίων προνομίων του Πατριαρχείου.
Έμφαση στην ασφάλεια και στις χριστιανικές κοινότητες
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κατάσταση ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, υπό το φως της πρόσφατης κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χριστιανικές κοινότητες.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε το διαχρονικό ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη στήριξη της χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, καθώς και τη σταθερή προσήλωση της χώρας στην προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας της λατρείας.
«Ξέρω ότι και εσείς, όπως και εγώ, νοιαζόμαστε ιδιαίτερα για τη διαφύλαξη του ιδιαίτερου status quo των Αγίων Τόπων, όπως νοιαζόμαστε και για την προστασία όλων των χριστιανικών ορθόδοξων πληθυσμών στη Μέση Ανατολή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφορά στη συνάντηση του Πατριάρχη με τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον για την αποτίμηση της συνάντησης που είχε ο Πατριάρχης Θεόφιλος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ότι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα ζητήματα που αφορούν τους Αγίους Τόπους και τις χριστιανικές κοινότητες της περιοχής.
Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων ανέφερε ότι το θέμα της διαφύλαξης του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ και της παρουσίας των χριστιανών στη Μέση Ανατολή απασχολεί έντονα τόσο το State Department όσο και τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο.
Μάλιστα, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ντόναλντ Τραμπ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εκφράσει διάθεση να επισκεφθεί την Ελλάδα στο μέλλον.
Ικανοποίηση για τη συμφωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναφορά και στη συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, τονίζοντας ότι αποδεικνύει έμπρακτα τη βούληση της Ελληνικής Πολιτείας για την προστασία των κειμηλίων και του πολιτιστικού θησαυρού που διαχειρίζεται το Πατριαρχείο.
Ο Πατριάρχης Θεόφιλος χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορική στιγμή για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, επισημαίνοντας ότι επιβεβαιώνει τους διαχρονικούς δεσμούς του με την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας
Η επίσκεψη του Πατριάρχη Ιεροσολύμων στην Αθήνα εντάσσεται στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας της ελληνικής Πολιτείας με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ακολουθεί τις επανειλημμένες επισκέψεις του πρωθυπουργού και μελών της κυβέρνησης στους Αγίους Τόπους.
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033