Μήνας με αρκετά “επώνυμα” σφυριά, δηλαδή πλειστηριασμούς που στρέφονται εις βάρος γνωστών εταιρειών και επιχειρηματιών της Ελλάδας, είναι και ο Απρίλιος. Για το σύνολο του μήνα, έχουν προγραμματιστεί περισσότεροι από 5.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εκ των οποίων μέχρι στιγμής έχουν τεθεί σε αναστολή περίπου 300.
Σύμφωνα με το capital, αντιμέτωπη με το ηλεκτρονικό σφυρί θα βρεθεί αυτή την εβδομάδα, η MLS Πληροφορική, εφόσον φυσικά δεν υπάρξει κάποια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να ανασταλεί η διαδικασία. Ο πλειστηριασμός, που αφορά τα κεντρικά γραφεία της MLS στη Θεσσαλονίκη, έρχεται περίπου τέσσερα χρόνια μετά την αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών και των ομολόγων της εταιρείας, στον απόηχο της αθέτησης της καταβολής κουπονιών τριών ομολογιακών δανείων.
Το σφυρί επισπεύδεται από την Procredit Bank (Bulgaria) EAD κι έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, 3 Απριλίου 2024, ενώ η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Σημειωτέον ότι πρόκειται για τη δεύτερη φορά που προγραμματίζεται ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός, καθώς το αρχικό σφυρί, που είχε προγραμματιστεί για τις 22 Νοεμβρίου, τέθηκε σε αναστολή. Τότε, η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί αρχικά στο 1,6 εκατ. ευρώ, ωστόσο κατόπιν διορθώθηκε ανοδικά, στα 2 εκατ. ευρώ.
Η MLS Πληροφορική ΑΕ ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1989 στη Θεσσαλονίκη με σκοπό την ανάπτυξη της τεχνολογίας στο χώρο των multimedia εφαρμογών και την εμπορική αξιοποίησή της. Είχε ανοδική πορεία για πολλά χρόνια, αναπτύσσοντας πρωτοποριακές για τα ελληνικά δεδομένα εφαρμογές και software. Ωστόσο, από το 2019 άρχισαν να γίνονται εμφανή προβλήματα ρευστότητας.
Ο πλειστηριασμός αφορά συγκεκριμένα ένα οικόπεδο στο 2ο Οικοδομικό Τετράγωνο της Β.Ε.ΠΕ. Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, στην περιφέρεια του Δήμου Πυλαίας, Νομού Θεσσαλονίκης, εμβαδού 1.410,44 τ.μ. Επί του οικοπέδου έχει ανεγερθεί ένα τετραώροφο κτίριο γραφείων με υπόγειο χώρο στάθμευσης για την εγκατάσταση επιχειρήσεων πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας, ολικής επιφάνειας ορόφων 1.832,82 τ.μ., το οποίο αποτελείται από υπόγειο πάρκινγκ συνολικού εμβαδού 523,70 τ.μ. και τρεις ορόφους.
Το “come back” του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη – Η νέα βιομηχανική μονάδα εκεί που βρισκόταν η Νεοχημική
Βιργινία Βεντουράκη
Την επανεμφάνισή της στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει κάνει και η μεζονέτα της Βιργινίας Βεντουράκη, συζύγου του εκλιπόντος δημοσιογράφου Σεραφείμ Φυντανίδη, στη Φιλοθέη.
Η εν λόγω μεζονέτα είχε προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί και τον Ιούνιο του 2023, με τη διαδικασία να τίθεται τότε σε αναστολή. Ωστόσο, το ακίνητο πέρασε τώρα ξανά το κατώφλι της πλατφόρμας, με έναν νέο πλειστηριασμό να προγραμματίζεται για τις 26 Απριλίου 2024. Ο πλειστηριασμός επισπεύδεται από την Intrum Hellas, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς παραμένει στο 1.186.018 ευρώ.
Ειδικότερα εκτίθεται σε πλειστηριασμό η πλήρης κυριότητα κατοικίας – μεζονέτας από ένα συγκρότημα κατοικιών, επί οικοπέδου που βρίσκεται στη θέση “Καλογρέζα” στη Φιλοθέη, στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού Αττικής. Το οικόπεδο αυτό κατά τον τίτλο κτήσεως έχει εμβαδόν 1095,95 τ.μ., κατά νεότερη καταμέτρηση και σύμφωνα με το τοπογραφικό διάγραμμα έχει εμβαδόν 1099,53 τ.μ. και σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο έχει εμβαδόν 1052,33 τ.μ.
Ζαχαροπλαστεία Οικογένεια Δ. Βάρσου 1945
Αντιμέτωπη ξανά με τον κίνδυνο του ηλεκτρονικού σφυριού θα βρεθεί -εφόσον δεν υπάρξει προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας- η οικογένεια Βάρσου, της αλυσίδας ζαχαροπλαστείων “Οικογένεια Δ. Βάρσου 1945”. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η αλυσίδα “Δ. Βάρσος 1945” δεν έχει καμία σχέση με το ζαχαροπλαστείο “Βάρσος 1892” στην Κηφισιά, καθώς πρόκειται για δύο διαφορετικές επιχειρήσεις.
Μετά το κατάστημα στα Βριλήσσια, το οποίο, μετά από μια σειρά από άγονα σφυριά και αναστολές, άλλαξε τελικά χέρια τον περασμένο Σεπτέμβριο με 1,1 εκατ. ευρώ, τώρα έρχεται η σειρά για άλλα δύο ακίνητα της οικογένειας. Ειδικότερα, έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα δύο πλειστηριασμοί. Ο ένας πλειστηριασμός είναι διπλός και αφορά το κατάστημα της επιχείρησης “Οικογένεια Δ. Βάρσου 1945” στην Παλλήνη, επί της Λεωφόρου Μαραθώνος. Επισπεύδεται από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος, έχει προγραμματιστεί για τις 24 Απριλίου 2024 και έχει συνολική τιμή πρώτης προσφοράς τις 223 χιλιάδες ευρώ. Ο δεύτερος πλειστηριασμός, που στρέφεται εις βάρος μέλους της οικογένειας Βάρσου, αφορά ένα ακίνητο στο Χαλάνδρι. Επίσης επισπεύδεται από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος κι έχει προγραμματιστεί για τις 24 Απριλίου 2024, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 311 χιλιάδες ευρώ.
Δημήτρης Χριστοδουλάτος (Elite)
Αντιμέτωπος με το ηλεκτρονικό σφυρί θα βρεθεί, εκ νέου, ο Δημήτρης Χριστοδουλάτος, ο ιδιοκτήτης της πτωχευμένης εταιρείας υποδημάτων Elite. Πρόκειται για επαναληπτικό σφυρί που αφορά ένα οικόπεδο μετά της επ’ αυτού ισόγειας οικοδομής με δύο υπόγεια στον Διόνυσο Αττικής. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί γι’ αυτή την Τετάρτη, 3 Απριλίου 2024. Η τιμή εκκίνησης έχει μειωθεί περαιτέρω, στις 577.200 ευρώ.
Η Elite είχε καταφέρει να γίνει μία καταξιωμένη μάρκα υποδημάτων, με ευρεία αποδοχή στην ελληνική αγορά, ωστόσο, ήταν ένα από τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, με τα προβλήματα ρευστότητας να εμφανίζονται ήδη από το 2008. Το 2009, υπό το βάρος και του κλεισίµατος της στρόφιγγας δανεισµού, τα προβλήματα της εταιρείας επιδεινώθηκαν, θέτοντας εν αμφιβόλω το μέλλον της. Η εταιρεία κηρύχθηκε επίσημα σε κατάσταση πτώχευσης το 2017.
Βασίλης Γκρίσιν
Ξανά στο “στόχαστρο” των πλειστηριασμών αναμένεται να βρεθεί ο Βασίλης Γκρίσιν, ιδρυτής της εταιρείας “Άλφα Γκρίσιν”, η οποία κηρύχθηκε επίσημα σε πτώχευση τον Σεπτέμβριο του 2022.
Πρόκειται για έναν διπλό πλειστηριασμό που έχει βρεθεί στην πλατφόρμα άλλες δύο φορές στο παρελθόν, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Έτσι, τώρα, έχει αναρτηθεί ένας νέος πλειστηριασμός για αυτή την εβδομάδα, και συγκεκριμένα για την Τετάρτη, 3 Απριλίου 2024, με επισπεύδουσα την doValue Greece. Το σφυρί είναι διπλό και αφορά ακίνητα του Βασίλη Γκρίσιν στο Μογγονήσι -νησίδα των Παξών, η οποία είναι προσβάσιμη οδικώς μέσω στενής γέφυρας σκυροδέματος. Σημειωτέον ότι στο νότιο τμήμα της νησίδας Μογγονησίου, έχει κατασκευαστεί πολυτελής κατοικία της γνωστής ιταλικής οικογένειας βιομηχάνων Ανιέλι. Το σφυρί αφορά συγκεκριμένα το ένα δεύτερο (1/2) εξ αδιαιρέτου ενός ελαιοκτήματος με εντός αυτού.

Όμιλος Κουρή

Αντιμέτωπες με το σφυρί θα βρεθούν γι’ άλλη μια φορά η “Πρες-Ελλάς Ελληνική Εκδοτική και Τυπογραφική” και η “Εκδοτικές Επιχειρήσεις Νίκη” του Ομίλου Κουρή. Το όνομα του μιντιακού ομίλου που δημιουργήθηκε από τα αδέλφια Μάκη και Γιώργο Κουρή έχει μπλεχτεί στην περιπέτεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εδώ και αρκετά χρόνια.

Ειδικότερα, στις 10 Απριλίου 2024 έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει εκ νέου το σφυρί για τις εγκαταστάσεις της Πρες-Ελλάς στον Ταύρο, που στο παρελθόν αποτελούσαν τη ναυαρχίδα των εκδοτικών και τηλεοπτικών εγχειρημάτων του Γιώργου Κουρή, μεταξύ των οποίων, η εφημερίδα “Αυριανή” και το “Κανάλι 29”. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει “ψαλιδιστεί” στα 1,308 εκατ. ευρώ, από 1,635 εκατ. ευρώ στους προηγούμενους άγονους πλειστηριασμούς.

Ο δεύτερος πλειστηριασμός στρέφεται κατά της “Εκδοτικές Επιχειρήσεις Νίκη” έχει προγραμματιστεί επίσης για τις 10 Απριλίου. Αφορά κτίριο που βρίσκεται επίσης στον Ταύρο, στην Δήμητρος 31, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει μειωθεί στις 892 χιλ. ευρώ, από 1,115 εκατ. ευρώ προηγουμένως. Επισπεύδουσα είναι και στις δύο περιπτώσεις η Special Financial Solutions.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!