Το έθιμο του Καγκελάρη αναβίωσε και φέτος σε χωριά του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων τις ημέρες του Πάσχα, με ευθύνη των κατά τόπους Πολιτιστικών Συλλόγων.
Ντόπιοι και επισκέπτες συγκεντρώθηκαν στον περίβολο του Ιερού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Καλέντζι και στις πλατείες του Ελληνικού και των Πλαισίων, όπου τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια και έσυραν τον χορό με τέτοιο τρόπο, ώστε να κάνουν στη συνέχεια κύκλες, δημιουργώντας τα «καγκέλια».
Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, το Παπικό Παλάτι της Αβινιόν και Κοτσγουόλντς
Ο Καγκελάρης χρονολογείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας, αν και φαίνεται πως για πολλά χρόνια εξυπηρέτησε και άλλους σκοπούς, πέραν βέβαια των θρησκευτικών αφού πολλά τραγούδια αφορούν στα εκκλησιαστικά έθιμα. Ο Καγκελάρης ήταν μια αφορμή για να βρεθούν οι ανύπαντρες κοπέλες του χωριού απέναντι από υποψήφιους γαμπρούς, ενώ κάποια από τα τραγούδια έχουν εθνικό περιεχόμενο και αποτελούσε το έθιμο αυτό μια καλή ευκαιρία για τους ντόπιους να μεταφέρουν τα μηνύματα τους κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας.
Με την ολοκλήρωση του εθίμου, οι συμμετέχοντες τσούγκρισαν κόκκινα αβγά και κεράστηκαν πασχαλινά κουλούρια.
Μπορεί να είναι εικόνα 15 άτομα
Στην αναβίωση του εθίμου στο Ελληνικό βρέθηκαν μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βασίλης Μανόπουλος,ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Κατσανοχωρίων Αιμίλιος Πατσιούρας, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πολιτισμού Ελισάβετ Μπούτσορα και ο πρόεδρος της Κοινότητας Ελληνικού Παναγιώτης Πρίντζος.
Μπορεί να είναι εικόνα 12 άτομα και πλήθος
Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!