Τουρισμός: 85.000 κενές θέσεις εργασίας στην έναρξη της σεζόν

Με περίπου 85.000 κενές θέσεις εργασίας ξεκίνησε η φετινή τουριστική περίοδος, την ώρα που ο ελληνικός τουρισμός καταγράφει αυξημένες αφίξεις και θετικές προοπτικές για νέα χρονιά-ρεκόρ.

Τουρισμός: 85.000 κενές θέσεις εργασίας στην έναρξη της σεζόν

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του epirusgate.gr στην Google

Με περίπου 85.000 κενές θέσεις εργασίας ξεκίνησε η φετινή τουριστική περίοδος στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση των αφίξεων και των τουριστικών εσόδων.

Οι επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης αναζητούν προσωπικό για να καλύψουν βασικές ανάγκες λειτουργίας, συχνά καταφεύγοντας σε προσωρινές λύσεις, όπως η αξιοποίηση συγγενών και φίλων ή η εντατικοποίηση της εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού.

Σύμφωνα με τη μελέτη «Το Μέλλον του Ελληνικού Ξενοδοχείου: Ευκαιρίες & Προκλήσεις», που παρουσίασαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και η Deloitte Ελλάδος, οι μεγαλύτερες ελλείψεις εντοπίζονται στις ειδικότητες πρώτης γραμμής. Το 73% των ξενοδοχείων δηλώνει δυσκολία στην εύρεση προσωπικού καθαριότητας και δωματίων, το 64% σε θέσεις κουζίνας και σέρβις, το 41% σε τεχνικές ειδικότητες και το 30% σε θέσεις υποδοχής και ρεσεψιόν.

Ως βασικές αιτίες αναφέρονται η έλλειψη διαθέσιμου εργατικού δυναμικού και η εποχικότητα της απασχόλησης. Παράλληλα, οι επιχειρηματίες του κλάδου παραδέχονται ότι η εικόνα του τουριστικού επαγγέλματος έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τον χώρο μετά την πανδημία αναζητώντας πιο σταθερές συνθήκες εργασίας.

Όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Τουριστικού Μάνατζμεντ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Κωνσταντίνος Μαρινάκος, το πρόβλημα έχει πλέον διαρθρωτικά χαρακτηριστικά και δεν αφορά μόνο τις αυξημένες ανάγκες της θερινής περιόδου.

Μέρος των ελλείψεων καλύπτεται μέσω μετακλήσεων εργαζομένων από τρίτες χώρες. Για το 2026 έχουν εγκριθεί περίπου 9.500 θέσεις εργασίας στον τουρισμό μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην έκδοση βίζας και η γραφειοκρατία περιορίζουν την αποτελεσματικότητα του μέτρου, με τους εκπροσώπους του κλάδου να το χαρακτηρίζουν «λύση ανάγκης» και όχι μόνιμη απάντηση στο πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό συνεχίζουν να καταγγέλλουν εξαντλητικά ωράρια, ελλείψεις προσωπικού και προβλήματα στην εφαρμογή βασικών εργασιακών δικαιωμάτων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για τις 24 Ιουνίου, προειδοποιώντας με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Παρά τα προβλήματα στελέχωσης, οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό παραμένουν θετικές, με τις επιχειρήσεις να προσδοκούν ακόμη μία χρονιά υψηλών επιδόσεων. Ωστόσο, η αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών του κλάδου τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: cnn

 

Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στη Google