ΥΠΕΞ: Εκδόθηκε η NAVTEX για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου (βίντεο)

Ολοκληρώθηκε η αδειοδότηση των θαλάσσιων ερευνών και της πόντισης καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου. Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι εκδόθηκαν τόσο η σχετική υπουργική απόφαση όσο και η προβλεπόμενη NAVTEX, μετά από αίτημα της γαλλικής NEXANS.

ΥΠΕΞ: Εκδόθηκε η NAVTEX για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου (βίντεο)

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του epirusgate.gr στην Google

Ολοκληρώθηκε από τις ελληνικές Αρχές η διαδικασία αδειοδότησης για τις θαλάσσιες έρευνες και την πόντιση καλωδίου στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου (GSI), όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2026.

Η εξέλιξη αφορά τις απαιτούμενες διοικητικές εγκρίσεις για την εκτέλεση των συγκεκριμένων εργασιών, ενώ έχει ήδη εκδοθεί και η προβλεπόμενη αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX).

Η διαδικασία ξεκίνησε έπειτα από αίτημα της γαλλικής εταιρείας NEXANS, η οποία ενεργεί για λογαριασμό της εταιρείας GSI, κυρίας του έργου.

Το αίτημα εξετάστηκε από την αρμόδια διυπουργική Επιτροπή Χορήγησης Αδειών Ερευνών Θαλάσσης (ΕΧΑΕΘ), η οποία γνωμοδότησε θετικά.

Μετά τη θετική γνωμοδότηση, ο υπουργός Εξωτερικών εξέδωσε στις 6 Νοεμβρίου την απόφαση που επιτρέπει την πραγματοποίηση των εργασιών έρευνας και πόντισης του υποθαλάσσιου καλωδίου.


Εκδόθηκε και η NAVTEX για τις εργασίες

Με την ολοκλήρωση της αδειοδότησης, το ερευνητικό πλοίο υπέβαλε αίτημα για την έκδοση της απαραίτητης NAVTEX, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι προβλεπόμενες εργασίες στη θάλασσα.

Η σχετική αγγελία εκδόθηκε αμέσως, σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Τα βασικά στάδια που ολοκληρώθηκαν είναι:

  • Υποβολή αιτήματος από τη γαλλική NEXANS για λογαριασμό της GSI.

  • Θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής.

  • Έκδοση απόφασης αδειοδότησης από τον υπουργό Εξωτερικών στις 6 Νοεμβρίου 2026.

  • Έκδοση NAVTEX, έπειτα από σχετικό αίτημα του ερευνητικού πλοίου.

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών αποτελεί διοικητικό βήμα για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου.

Στην ανακοίνωση δεν προσδιορίζονται η ακριβής ημερομηνία έναρξης των εργασιών ούτε το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους.

Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στη Google