Στην εκπομπή “Όλα στον Αέρα” και στο Ράδιο Πρέβεζα μίλησε ο Αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου, κος Θωμάς Μπέγκας.Ο κ.Μπέγκας μίλησε και έδωσε απαντήσεις, διευκρινίζοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τον φορέα.

Συγκεκριμένα ο κ.Μπέγκας, δήλωσε τα εξής:

Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα Ευρωπαικό σχέδιο όπου στη συνέχεια έχουμε το Εθνικό σχέδιο και ακολούθως το Περιφερειακό σχέδιο κλείνοντας με το Τοπικό σχέδιο που αφορά κάθε δήμο κάθε χώρας. Ο Περιφερειακός σχεδιασμός είναι ξεκάθαρος και από την Ευρωπαική και από την Εθνική νομοθεσία ότι είναι αρμοδιότητα του Α’ βαθμού αυτοδιοίκησης. Σε αυτή τη λογική λοιπόν συγκροτούνται οι περιφερειακοί φορείς διαχείρισης με μέλη όλους του δήμους της Περιφέρειας για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα απορρίμματα της Περιφέρειας. Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα για τον Α’ βαθμό αυτοδιοίκησης και σε αυτό θα πρέπει να επιδείξουμε όλοι σύνεση και προσοχή. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων και ο Πρόεδρος ο κ.Καλαντζής αλλά και εγώ με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου σκύψαμε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή να συγκροτήσουμε εκ του μηδενός ένα νέο οργανισμό και πιστεύω έχουμε κάνει πολύ σοβαρά και δυνατά βήματα.

Φτάσαμε στο σημείο σήμερα να είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε τον διαγωνισμό της λειτουργίας των σταθμών μεταφόρτωσης σε περιφερειακό επίπεδο, έναν πολύ κρίσιμο διαγωνισμό το οποίο θα έλεγα πως είναι ζήτημα αιχμής για την οργανωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Θέλω λοιπόν να σας διαβεβαιώσω πως η μελέτη και οι όροι δημοπράτησης που καταθέσαμε στο διοικητικό συμβούλιο του φορέα, έγινε με πολύ προσοχή και με απόλυτη συμφωνία σε σχέση με το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για την σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων. Κάνουμε ουσιαστικά μια εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, λαμβάνουμε όλες τις παραμέτρους που ορίζει ο νόμος ώστε να συγκροτήσουμε τις διάφορες τιμές, όπως είναι η ενιαία τιμολογιακή πολιτική (ήμουν οπαδός από την πρώτη ημέρα υπέρ της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής για όλη την Ήπειρο) και στην συνέχεια έχουμε τον διαγωνισμό για την λειτουργία των σταθμών μεταφόρτωσης.

Είναι ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή για όλους τους δήμους των υπολοίπων νομών της Ηπείρου, εκτός από τον Νομό Ιωαννίνων, πως το αποτέλεσμα του προυπολογισμού που συγκροτήσαμε είναι προς το συμφέρον των δήμων χωρίς ακόμη να λαμβάνουμε υπόψη μας την έκπτωση που θα έχει ο διαγωνισμός όταν γίνει από τον ανάδοχο. Οι τιμές είναι συμφέρουσες για όλους τους δήμους.

Την ίδια ώρα δημιουργήθηκε μια αντίδραση από τον Δήμο Ιωαννιτών, έχω μια τεράστια ευαισθησία απέναντι στους πολίτες των Ιωαννίνων και πιστέψτε με η όλη προσπάθεια έγινε κατά τέτοιον τρόπο ώστε να πετύχουμε την βέλτιστη τιμή και για τον δήμο Ιωαννιτών. Ο σχεδιασμός από την πρώτη ημέρα, με την σύμφωνη γνώμη όλων των άλλων δήμων, επειδή ο δήμος Ιωαννιτών παράγει με την μεγαλύτερη ποσότητα απορριμμάτων, είχε σαν σκοπό να βοηθηθεί ο μεγαλύτερος παραγωγός . Δεν είναι τυχαίο ότι το εργοστάσιο επεξεργασίας χωροθετήθηκε όσο γίνεται πιο κοντά στον δήμο Ιωαννιτών, αυτό αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργεί κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας την αρχή της αλληλεγγύης

Οι μεγάλοι δήμοι και πρώτος απ΄όλους ο δήμος Ιωαννιτών θα πρέπει να είναι αλληλέγγυος σε αυτή την προσπάθεια, σε σχέση με τους μικρότερους και πιο απομακρυσμένους δήμους, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα.

Όλοι γνωρίζαμε από την αρχή που πηγαίναμε σε μια σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων ότι καταρχάς για τους δήμους μας θα υπάρχει ένα αυξημένο κόστος. Στην πορεία όμως, αν ο φορέας δουλέψει σωστά και οργανωμένα και αυξήσουμε τις ποσότητες των ανακυκλώσιμων, και αν όλοι δήμοι ρίξουν το βάρος σε αυτό, τότε όλοι θα επωφεληθούμε, ουσιαστικά θα μειώσουμε τα κόστη μας. Άρα το στοίχημα είναι να προχωρήσουμε τη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως με την τιμολογιακή πολιτική του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και με τον διαγωνισμό για την λειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης, ο Δήμος Πρέβεζας επωφελείται από την πρώτη στιγμή. Επωφελείται και σε κόστος και στη όλη λειτουργία της σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων. Είναι δικαίωμα τα μέλη του φορέα σε κάθε θέμα να έχουν αντιρρήσεις, να έχουν προβληματισμούς και ορθά ο Δήμος Πρέβεζας γιατί το ίδιο δεν έγινε από τον Δήμο Ιωαννιτών, κατέθεσε μια σειρά ερωτημάτων σε σχέση με τον διαγωνισμό, εμείς όμως από τη μεριά μας, πολύ υπεύθυνα, δώσαμε απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα για να μην αιωρείται κάτι. Άρα νομίζω η κατάσταση είναι πολύ ξεκάθαρη και είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε τον σταθμό μεταφόρτωσης με τον καλύτερο τρόπο και με μια σωστή μελέτη.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο κ.Καχριμάνης όπως και οι άλλοι Περιφερειάρχες στο πλαίσια του ενιαίου οργάνου φορέων των περιφερειών έχουν εκφράσει τη διάθεση τους να συμμετάσχουν στην διαδικασία της σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων.

Στην αρχή της συζήτησης μας, σας είπα πως είναι ξεκάθαρο η σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης του Α’ βαθμού.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως η Περιφέρεια Ηπείρου μέχρι σήμερα που οι δήμοι δεν είχαν το οργανωμένο τους φορέα, βοήθησε πάρα πολύ και με δράσεις και με έργα και βεβαίως την έχουμε ευχαριστήσει και την ευχαριστούμε για αυτή την βοήθεια την οποία προσέφερε για να μπορέσει να προχωρήσει η σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων. Αναφέρομαι και στο εργοστάσιο επεξεργασίας και στο κατασκευαστικό κομμάτι των σταθμών μεταφόρτωσης. Σήμερα όμως ήρθε η ώρα της λειτουργίας και δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο – επι των λειτουργιών – το να ανακατεύονται οι περιφέρειες. 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!