Με βασικά αιτήματα τη διατήρηση της ξεχωριστής κάλπης στις κοινοτικές εκλογές και την ενίσχυση των Κοινοτήτων με ουσιαστικές αρμοδιότητες πραγματοποίησε ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης τηλεδιάσκεψη με την προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος, στην οποία συμμετείχε από την Πρέβεζα ο πρόεδρος της Κοινότητας Καμαρίνας κ. Θεόδωρος Δράκος. Σύμφωνα με τον κ. Δράκο ο υπουργός αναφέρθηκε σε γραφειοκρατικές αλλαγές που θα αφορούν στη πιο εύκολη εκταμίευση της πάγιας προκαταβολής, μίλησε για την ανάγκη να αξιοποιηθεί η δυνατότητα μεταβίβασης αρμοδιοτήτων από τους Δημάρχους προς τις Κοινότητες, να αυξηθούν οι πόροι προς τις κοινότητες και δεσμεύτηκε ότι θα ακούσει και την πλευρά των δημοτικών αρχών επί του συγκεκριμένου θέματος. Οι ανεξάρτητες κοινότητες λειτουργούν ως “κύτταρα” της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόνισε ο κ. Δράκος μιλώντας στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας σημειώνοντας ότι το αντίθετο δεν έχει κανένα όφελος και αποτελεί πισωγύρισμα.

Ο κ. Δράκος μεταξύ άλλων εξήγησε ότι με βάση αυτά που ανακοινώθηκαν, στην Πρέβεζα για παράδειγμα από τις εκλογές του 2023 όλοι οι υποψήφιοι των Κοινοτήτων πάνω από 500 κατοίκους όπως είναι ο Ωρωπός, ο Μύτικας, το Κανάλι, η Νέα Σινώπη θα συμπεριλαμβάνονται στο κεντρικό δημοτικό ψηφοδέλτιο του υποψηφίου δημάρχου, όπως συνέβαινε και παλαιότερα. Σε αυτές τις Κοινότητες, ο πρόεδρος ο οποίος θα εκλέγεται καθώς και η πλειοψηφία του κοινοτικού συμβουλίου θα πρέπει να είναι αναγκαστικά από το συνδυασμό του εκλεγέντος δημάρχου.

Ο κ. Δράκος έκανε λόγο για μετατροπή των συμβούλων της κάθε κοινότητας σε προέκταση των υποψηφίων δημοτικών συνδυασμών, για διαίρεση των μικρών κοινωνιών σε παραταξιακούς οπαδούς και αντιπάλους για την υποβάθμιση των Συμβουλίων Κοινοτήτων αλλά και για συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων που θα ερημώσει τα χωριά. Ο ίδιος τόνισε ότι οι κοινότητες λειτουργούν από την αρχή του ελληνικού κράτους ως κύτταρα δημοκρατίας, είναι θεματοφύλακες της ελληνικής υπαίθρου, εργαλεία του δήμου για τη βελτίωση της καθημερινότητας αλλά και πηγές εθελοντισμού και ενεργοποίησης των πολιτών και ζήτησε να εκδοθούν ψηφίσματα από τα δημοτικά συμβούλια και όχι από την ΚΕΔΕ που να εκδηλώνουν την αντίθεση τους στο νέο προτεινόμενο εκλογικό Νόμο, που αφορά τις Κοινότητες και να στηρίξουν τη διατήρηση και την ενίσχυση του θεσμού των Κοινοτήτων.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!