Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε ο Νίκος Χαρδαλιάς για έξι περιοχές της χώρας, όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε παρεμβάσεις, που σχετίζονται με τα τεστ και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων τοπικού χαρακτήρα.

Στο επίπεδο τρία, το πορτοκαλί ανεβαίνει ο Νομός Ιωαννίνων μετά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων των τελευταίων ημερών.

Όπως ανέφερε, κατά την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων οι Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, καθώς οι δήμοι Ιητών (Ίος), Πάρου και Θήρας έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης, με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή για την ενίσχυση του τέστινγκ, λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.

«Η κατάσταση σε αυτές τις έξι περιοχές επιβάλλει απ’ όλους μας εγρήγορση και μας θέτει σε συναγερμό», ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Εξήγησε ότι στη Μύκονο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα από 77 στις 7 Ιουλίου σε 318 χθες.

Στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί: 782 ενεργά κρούσματα από 384 στις 7 Ιουλίου. Στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί: 878 κρούσματα από 310 στις 7 Ιουλίου.

Ακόμα, την τελευταία εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερπενταπλασιαστεί στην Ίο (55 από 9), έχουν υπερδιπλασιαστεί στη Σαντορίνη (56 από 24) και έχουν επταπλασιαστεί στην Πάρο (72 από 9).

Τα μέτρα που θα ισχύουν από το Σάββατο

Από αύριο και σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα γίνεται εκτεταμένο testing στις συγκεκριμένες περιοχές.

Από το Σάββατο 17 Ιουλίου, στις εν λόγω περιοχές, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα: μία με self test και μία με rapid test.

Θα πρέπει να δηλώνουν το αποτέλεσμα την ΕΡΓΑΝΗ. Υποχρέωση για τεστινγκ δύο φορές την εβδομάδα -μία με self test και μία με rapid test- θα έχουν και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων. Το μέτρο αποσκοπεί στην προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους και στον περιορισμό της διασποράς του ιού, όπως σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς πόσο κοντά είμαστε στο ενδεχόμενο τοπικών lockdown σε αυτές τις περιοχές, ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε πως «είναι ξεκάθαρη η επιδημιολογική επιβάρυνση, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα». Ωστόσο, σημείωσε ότι «θεωρώ ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε, εάν τα επόμενα 24ωρα συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και γίνει αντιληπτό απ’ όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».

Από το Σάββατο οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, μία με self test και μια με rapid.

Την ίδια υποχρέωση δύο τεστ την εβδομάδα θα έχουν τα μη εμβολιασμένα μέλη πληρώματος των πλοίων.

Για τις κατασκηνώσεις αποφασίστηκε:

– Αρνητικό τεστ rapid 48 ωρών ή PCR 72 ωρών για εργαζόμενους και κατασκηνωτές κατά την είσοδο,
-self test μία φορά την εβδομάδα για τα παιδιά,
– οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δύο τεστ την εβδομάδα: ένα self και ένα rapid
– δεν θα επιτρέπονται τα επισκεπτήρια εκτός έκτακτης ανάγκης ή αποχώρησης παιδιού

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέλυσε στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ απηύθυνε νέο κάλεσμα στους νέους για να εμβολιαστούν.

Την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό πραγματοποίησαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Οι νέοι μεταφέρουν τη λοίμωξη από τα νησιάΟ Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι οι περιοχές Μυκόνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και οι δήμοι Ίου, Θήρας και Πάρου είναι σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του τεστινγκ λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Στη Μύκονο ο αριθμός των κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί σε μία εβδομάδα από 77 σε 308 ενώ στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί και στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Το ίδιο χρονικό διάστημα τα κρούσματα έχουν υπερπενταπλασιαστεί στην Ίο, υπερδιπλασιαστεί στη Σαντορίνη και έχουν επταπλασιαστεί στην Πάρο.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!