Οι ντόπιοι την αποκαλούν η Παναγιά της Κιάτρα Ρόσα που στα βλάχικα σημαίνει η Παναγιά στο κόκκινο λιθάρι, λόγω των κόκκινων βράχων στα ανατολικά της Μονής που στο παρελθόν χρησίμευαν για ασκηταριά.


Βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές του όρους Περιστέρι, κοντά στο χωριό Ανθοχώρι, ανάμεσα στις βελανιδιές και στα βράχια και εορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής. Ιδρύθηκε πιθανότατα τον 17ο αιώνα και ανακαινίστηκε το 1732. Το καθολικό, αγιορείτικου τύπου με τρούλο, κοσμείται στο εσωτερικό με τοιχογραφίες που χρονολογούνται στις αρχές του 19ου αιώνα. Στη δυτική πλευρά έχει χαγιάτι και στην ανατολική μια πεντάπλευρη αψίδα. Η αψίγα κοσμείται με αβαθή τόξα και στο επάνω μέρος με κόγχη με τη παράσταση της Ζωοδόχου, η οποία πλαισιώνεται με τις παραστάσεις των Αρχαγγέλων και από τέσσερα εντοιχισμένα πήλινα πινάκια. Το συγκρότημα έχει ανακαινιστεί πλήρως πρόσφατα και είναι διατηρητέο μνημείο.


Το 1820, μια αποτυχημένη επίθεση των Ελλήνων κατά του οθωμανικού στρατού που κατευθυνόταν προς τα Ιωάννινα εναντίον του Αλή Πασά, έδωσε αφορμή στην καταστροφή του μοναστηριού και την σφαγή των μοναχών.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!