Η Ευρωπαϊκή Ένωση αμβλύνει τη στάση της στην αντιπαράθεση με τη Μόσχα για τον ενεργειακό εφοδιασμό, καθώς ενημέρωσε ότι οι εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Επιτροπή έστειλε την Παρασκευή στα κράτη – μέλη τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της για το θέμα.

Οι επικαιροποιημένες συστάσεις αναφέρουν ότι οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν μια σαφή δήλωση ότι θεωρούν εκπληρωμένες τις υποχρεώσεις τους μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις «δεν εμποδίζουν οικονομικές οντότητες να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που προβλέπονται βάσει συμβολαίων για την προμήθεια φυσικού αερίου, στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις».

Επιπλέον αναφέρεται ότι «οι πάροχοι θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των υφιστάμενων συμβολαίων και να θεωρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με την πληρωμή εκπληρωμένες πληρώνοντας σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα, όπως προβλέπουν οι υπάρχουσες συμβάσεις».

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι ενώ η οδηγία δεν αποτρέπει τις εταιρείες από το να ανοίξουν νέο λογαριασμό στην Gazprombank και τους επιτρέπει να συνεχίσουν τις πληρωμές σε συμφωνία με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, η Επιτροπή δεν διευκρινίζει το εάν η ύπαρξη λογαριασμού και σε ρούβλια – όπως προβλέπει το διάταγμα Πούτιν – είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς της ΕΕ.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!