Mε αφορμή τη παρουσίαση του βιβλίου «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση-οι περιπέτειες ενός οράματος», με συγγραφέα τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Ιωάννινα, σε εκδήλωση στην Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας απέστειλε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

Αγαπητέ κύριε Τσιόδρα,

Λυπάμαι που, αμετάθετες τελικά, κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις δεν θα μου επιτρέψουν να είμαι σήμερα μαζί σας στα Γιάννινα, σε έναν ακόμη σταθμό του ενημερωτικού οδοιπορικού ανά την Ελλάδα, για το πράγματι πολύ ενδιαφέρον και ακόμα πιο πολύ επίκαιρο βιβλίο σας για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση.

Είμαι βέβαιος, όμως, πως η παρουσίασή του θα γίνει κατά τρόπο περιεκτικό και πληρέστατο, αν κρίνω από το υψηλό επίπεδο και τις γνώσεις των ομιλητών της σημερινής εκδήλωσης, στην Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών.

Επιτρέψτε μου, όμως, με αφορμή αυτή την επικοινωνία, να σημειώσω πως ο πλήρης τίτλος του βιβλίου «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση – Οι περιπέτειες ενός οράματος» μας επιτρέπει να ανατρέξουμε στην ελληνική συμμετοχή σε αυτό το ιστορικό εγχείρημα, μια συμμετοχή που οπωσδήποτε έχει δικαιωθεί από πολλές πλευρές, αλλά και που έχει ακόμη δρόμο μπροστά της.

Κάποτε τα βλέμματα πολλών ήταν στραμμένα προς την Ανατολή, η βασιλική οδός, που οδηγούσε από τις Σάρδεις στα Σούσα, όπως μας την περιγράφει ο Ηρόδοτος, είχε μήκος 450 παρασάγγες, δηλαδή 2.500 χλμ. Αυτόν τον δρόμο, οδοιπόροι για τα Σούσα τράβηξαν πολλοί κατά τα άλλα σπουδαίοι αρχαίοι Έλληνες, αρχηγοί μιας τότε διχασμένης Ελλάδας για να πετύχουν προσωπικούς στόχους ή για να προστατευθούν. «Και τι φρικτή η μέρα που ενδίδεις, (η μέρα που αφέθηκες κ’ ενδίδεις), και φεύγεις οδοιπόρος για τα Σούσα…», γράφει εικοσιτέσσερις αιώνες μετά ο Καβάφης για αυτή την ανατολική επιλογή.

Όμως, ο προσανατολισμός της Ελλάδας, ως ενιαίου κράτους ήδη από το ξέσπασμα της Επαναστάσεως του 1821, ήταν και είναι, εύλογα δε, προς τη Δύση. Αλλά και η Δύση από τότε έβλεπε συμπαθώς την Ελλάδα, όχι μόνο ρομαντικά, αλλά και γεωπολιτικά: «ἡ Ἑλλὰς αὕτη, μ’ ὅλην τὴν μικρότητα τῆς ἐκτάσεώς της, ἤθελε φυλάξει τὰ ἀνατολικὰ τῆς Εὐρώπης καλλιώτερα παρὰ τὴν εὐρύχωρον Τουρκίαν, καὶ ἤθελε χρησιμεύσει περισσότερον εἰς τὴν πολιτικὴν ἰσοῤῥοπίαν», γράφει ο Σατωβριάνδος, στο περίφημο υπόμνημά του, περί της Ελλάδος, το 1825.

Αλλά ας έλθουμε στο σήμερα και στο εδώ, στην Ήπειρο. Αυτή τη στιγμή, πολλά σημαντικά οδικά ή περιβαλλοντικά έργα, γίνονται χάρη σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η πράσινη μετάβαση στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, που μας ενδιαφέρει άμεσα, πρέπει να γίνει με προσοχή και μέτρο και όχι με σαρωτικό τρόπο, όπως ξεκίνησε και προκάλεσε όλες αυτές τις αντιδράσεις που βλέπουμε πανευρωπαϊκά.

Η πορεία της Ευρώπης είναι και πορεία της Ελλάδος, είναι και πορεία της Ηπείρου. Γι’ αυτό η γνώση για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, όπως πηγάζει από το νέο σας βιβλίο, είναι τελικά γνώση για την ίδια τη ζωή μας και για το μέλλον μας. Και επειδή οι περιπέτειες του ευρωπαϊκού οράματος πρέπει να καταλήξουν σε περαιτέρω ευρωπαϊκή ενοποίηση, δεν μας αρκούν οι γνώσεις. Χρειαζόμαστε και πρόσωπα που να μπορούν με λογισμό και μ΄ όνειρο, σ’ αυτή τη νέα εποχή να προωθήσουν και την ιδέα της Ευρώπης και τη φιλοδοξία της Ελλάδος.

            Έστω και από μακριά, καλωσορίζω στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, στο πρόσωπό σας, ένα τέτοιο στέλεχος, που μπορεί επάξια να εκπροσωπήσει και την ιδέα της Ευρώπης και τη φιλοδοξία της Ελλάδος!

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!