Η έκθεσή διεθνούς ομάδας επιστημόνων διαπίστωσε ότι 20 από τις 35 πλανητικές ζωτικές ενδείξεις που χρησιμοποιούν για την παρακολούθηση της κλιματικής κρίσης βρίσκονται σε ακραία επίπεδα ρεκόρ. Εκτός από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την παγκόσμια θερμοκρασία και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, οι δείκτες περιλαμβάνουν επίσης τον αριθμό του πληθυσμού των ανθρώπων και των ζώων.
Πολλά κλιματικά ρεκόρ καταρρίφθηκαν το 2023, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας θερμοκρασίας του αέρα, της θερμοκρασίας των ωκεανών και της έκτασης του πάγου της θάλασσας της Ανταρκτικής, είπαν οι ερευνητές. Η υψηλότερη μηνιαία θερμοκρασία επιφάνειας που καταγράφηκε ποτέ ήταν τον Ιούλιο και ήταν πιθανώς η θερμότερη που μέτρηση των τελευταίων 100.000 χρόνων.
Οι επιστήμονες υπενθύμισαν επίσης τις δασικές πυρκαγιές στον Καναδά που παρήγαγαν άνευ προηγουμένου εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι μετρήσεις κατέγραψαν συνολικά 1 δισεκατομμύριο τόνους διοξείδιο του άνθρακα, που ισοδυναμεί με ολόκληρη την ετήσια παραγωγή της Ιαπωνίας, της πέμπτης μεγαλύτερης ρυπογόνου στον κόσμο. Είπαν ότι η τεράστια έκταση που κάηκε θα μπορούσε να υποδηλώνει ένα σημείο καμπής.
Οι ερευνητές στην έκθεσή τους προτρέπουν για μετάβαση σε μια παγκόσμια οικονομία που θα δίνει προτεραιότητα στην ανθρώπινη ευημερία και θα περιορίζει την υπερκατανάλωση και τις υπερβολικές εκπομπές ρύπων των πλουσίων. Το 10% ευθύνεται για σχεδόν το 50% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων το 2019, υποστήριξαν.
Η ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Bioscience, πρόκειται για έκθεση του 2019 που έχει εγκριθεί από 15.000 επιστήμονες.
«Για αρκετές δεκαετίες, οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει με συνέπεια για ένα μέλλον που χαρακτηρίζεται από ακραίες κλιματικές συνθήκες που προκαλούνται από τις συνεχιζόμενες ανθρώπινες δραστηριότητες», αναφέρει η έκθεση. «Δυστυχώς, ο χρόνος έχει τελειώσει… ωθούμε τα πλανητικά μας συστήματα σε επικίνδυνη αστάθεια».

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!