Φάμελλος: «Δίπλα στην ΕΛ.Α.Σ. του Τσίπρα» – Το μήνυμα στην κρίσιμη συνεδρίαση
Υπέρ της συμπόρευσης με την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη του Αλέξη Τσίπρα τάχθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτοντας παράλληλα τα σενάρια διάλυσης του κόμματος.
Σε μια από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις των τελευταίων ετών συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με το μέλλον του κόμματος και τη στρατηγική του απέναντι στις νέες πολιτικές εξελίξεις να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Η συνεδρίαση πραγματοποιείται σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο πολιτικό περιβάλλον, καθώς η δημοσκοπική εικόνα του κόμματος παραμένει ασθενής, ενώ η ίδρυση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛ.Α.Σ.) από τον Αλέξη Τσίπρα έχει αναδιαμορφώσει τα δεδομένα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ζήτησε ξεκάθαρη πολιτική απόφαση υπέρ της συμπόρευσης με το νέο εγχείρημα του πρώην πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη επιλογή αναγκαία για την ανασύνθεση των προοδευτικών δυνάμεων.
«Δίπλα στην πρωτοβουλία Τσίπρα και όχι απέναντι»
Ο Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε ότι η ίδρυση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης δημιούργησε νέα πολιτική δυναμική και αλλάζει τους συσχετισμούς στον χώρο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς.
Όπως ανέφερε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει εδώ και μήνες τη στρατηγική της ενότητας και της ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου, επιδιώκοντας συγκλίσεις και όχι αντιπαραθέσεις.
«Οφείλουμε να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα που θέτουν οι πολίτες: είμαστε δίπλα ή απέναντι στο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα; Η απάντηση είναι δίπλα», τόνισε, καλώντας τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να εγκρίνουν τη συγκεκριμένη στρατηγική.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια αντιπαράθεση με την ΕΛ.Α.Σ. θα αποτελούσε στρατηγικό λάθος, καθώς θα υπονόμευε την προσπάθεια δημιουργίας ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.
«Δεν διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ»
Απαντώντας στις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί στο εσωτερικό του κόμματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι η επιλογή της συμπόρευσης δεν σημαίνει κατάργηση ή διάλυση του κόμματος.
Όπως είπε, στόχος είναι η ιστορική και πολιτική συνέχεια της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, της Προοδευτικής Συμμαχίας και της παρακαταθήκης της κυβέρνησης της πρώτης φοράς Αριστεράς μέσα από ένα ευρύτερο πολιτικό σχήμα συνεργασίας.
«Ξεκαθαρίζω οποιαδήποτε σενάρια διάλυσης του κόμματός μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή σε μια διαδικασία ανασύνθεσης μπορεί να ενισχύσει πολιτικά τον προοδευτικό χώρο.
Επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
Στην ομιλία του ο κ. Φάμελλος άσκησε συνολική κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για μια περίοδο θεσμικής υποβάθμισης, σκανδάλων και κοινωνικών ανισοτήτων.
Αναφέρθηκε στις υποθέσεις των υποκλοπών, του ΟΠΕΚΕΠΕ, της τραγωδίας των Τεμπών, στις απευθείας αναθέσεις και στα ζητήματα κράτους δικαίου, υποστηρίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή.
Παράλληλα, παρουσίασε βασικές προγραμματικές κατευθύνσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη στήριξη των εισοδημάτων, τη μείωση των έμμεσων φόρων, την κοινωνική κατοικία και την ενίσχυση του δημόσιου ελέγχου σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας.
Η αναφορά στην κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστεράς»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντάς την σημαντική πολιτική παρακαταθήκη για την Αριστερά.
Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα εκτός μνημονίων, διατηρώντας ισχυρό το κοινωνικό κράτος και ενισχύοντας τη διεθνή θέση της Ελλάδας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το κόμμα παραμένει περήφανο για το κυβερνητικό του έργο και για τη συμβολή του στις πολιτικές εξελίξεις της προηγούμενης δεκαετίας.
Παρεμβάσεις για εξωτερική πολιτική και Παλαιστινιακό
Σημαντικό μέρος της ομιλίας αφιερώθηκε και στις διεθνείς εξελίξεις.
Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια εξωτερική πολιτική που θα βασίζεται στη διεθνή νομιμότητα, στον διάλογο, στην ειρήνη και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της άμεσης αναγνώρισης του Παλαιστινιακού Κράτους, σύμφωνα με το ψήφισμα που είχε εγκρίνει ομόφωνα η Βουλή το 2015.
Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του σε πολιτικές που, όπως ανέφερε, μετατρέπουν τις χώρες του Νότου σε χώρους συγκέντρωσης μεταναστών και περιορίζουν το δικαίωμα στο άσυλο.
Η μάχη για την επόμενη ημέρα
Η ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου επιβεβαίωσε ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τη γραμμή της συνεργασίας με την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη, θεωρώντας ότι η ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων αποτελεί προϋπόθεση για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.
Ωστόσο, η συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να συνεχιστεί με έντονες αντιπαραθέσεις, καθώς σημαντικά στελέχη του κόμματος εξακολουθούν να υποστηρίζουν την αυτόνομη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θεωρούνται καθοριστικές για τον πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος και για τον ρόλο που θα επιδιώξει να διαδραματίσει στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στον προοδευτικό χώρο.
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033