Τις πρώτες κινήσεις καθώς και τα επόμενα βήματα για την αναβάθμιση της λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία», ανέλυσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης, Σοφία Μαρκούλα, μαζί με τον επιστημονικά υπεύθυνο, Βασίλη Κούτρα, τον αντιπρόεδρο, Βασίλη Γοργόλη και την ταμία, Ανθή Μάστακα.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο συμπληρώνει στα τέλη του Δεκεμβρίου πέντε μήνες δουλειάς και στόχος του είναι να αποκαταστήσει την «πληγωμένη» εικόνα της «Σχεδίας» καθώς και να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες πρόληψης, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.

«Το Κέντρο Πρόληψης “Σχεδία” έχει προσφέρει τα μέγιστα στην τοπική κοινωνία. Το προηγούμενο διάστημα πέρασε μια περίοδο εσωστρέφειας, από την οποία το νέο Διοικητικό Συμβούλιο επιθυμεί να βγει άμεσα», δήλωσε αρχικά η κα Μαρκούλα.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει, αλλά και σ’ αυτές που προγραμματίζονται να γίνουν άμεσα για τη διοικητική, επιστημονική και επικοινωνιακή αναβάθμιση της «Σχεδίας».

Ξεκινώντας από τα διοικητικά, έδωσε λεπτομέρειες για τη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με το προεδρείο του ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα, όπου συζητήθηκε, σε άριστο κλίμα, το πλαίσιο λειτουργίας, οι ανάγκες και οι στόχοι του Κέντρου Πρόληψης για το άμεσο μέλλον.

«Έχοντας αρωγό τον ΟΚΑΝΑ κι όλους τους φορείς που συμμετέχουν στη “Σχεδία”, την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Ιωαννιτών, τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, τον Ιατρικό Σύλλογο, το Δικηγορικό Σύλλογο, το Φαρμακευτικό Σύλλογο, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το Οικονομικό Επιμελητήριο και το Εργατικό Κέντρο, το Διοικητικό μας Συμβούλιο κατέληξε σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης», σημείωσε η πρόεδρος, αναφερόμενη σε αυτό αναλυτικά.

Πρώτος στόχος, όπως είπε, είναι η διοικητική αναβάθμιση του Κέντρου Πρόληψης, με την επαναφορά της εργασιακής ειρήνης, την ανανέωση και την προμήθεια νέου εξοπλισμού, τη διαπίστευση διαδικασιών προστασίας  προσωπικών δεδομένων, την εφαρμογή εσωτερικού κανονισμού και την πιστοποίηση της «Σχεδίας» με ISO, που θα γίνει για πρώτη φορά.

Σε ότι αφορά στις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης, η κα Μαρκούλα έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την επανάκαμψη με δράσεις στις σχολικές μονάδες,στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς, με τα βιωματικά εργαστήρια, τα σεμινάρια διαχείρισης σχολικής τάξης, την ενίσχυση γονέων στο γονεϊκό τους ρόλο και τις δράσεις ενημέρωσης αθλητικών σωματείων, με τα  σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων, τις δράσεις για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και δράσεις ευαισθητοποίησης σε θέματα όπως η βία, το bulling, ο ρατσισμός και η αποδοχή της διαφορετικότητας.

Καταλήγοντας, η πρόεδρος της «Σχεδίας» υπογράμμισε την σημασία που έχει για το Κέντρο Πρόληψης η εξωστρέφεια και η διάχυση του έργου, που παράγει, στην τοπική κοινωνία, κάτι που απαιτεί προτεραιότητα και για τον ΟΚΑΝΑ.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα, ενώ ακολουθούν μια σειρά στοχευμένων δράσεων εξωστρέφειας με στόχο την καλύτερη και αμφίδρομη επικοινωνία με την κοινωνία.

«Για πρώτη φορά το Κέντρο Πρόληψης δέχεται φοιτητές του τμήματος Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την πρακτική τους άσκηση ενώ έχει φιλοξενήσει και φοιτητές  Νοσηλευτικής, που έρχονται στα Γιάννενα από Πανεπιστήμια του εξωτερικού μέσω του προγράμματος Erasmus, με στόχο να δουν από κοντά πως λειτουργεί ένα Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων. 

Την ίδια στιγμή γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια ένταξης σε διεθνή forum, ενώ αδιαπραγμάτευτη θέση όλου του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η διαρκής επικοινωνία και ενημέρωση των φορέων της περιοχής, εκπρόσωποι των οποίων συμμετέχουν σε αυτό ή και στη Γενική Συνέλευση.

«Στόχος μου είναι η τακτική ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων το οποίο εκπροσωπώ, καθώς και η συνεχής επικοινωνία και ενημέρωση του ΟΚΑΝΑ, για τις ανάγκες αλλά και τις δράσεις της “Σχεδίας”», τόνισε η κα Μαρκούλα, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Κέντρου Πρόληψης έχει επανεκκινήσει η λειτουργία της ιστοσελίδας του (www.kp-ioanninon.gr) και της σελίδας του facebook (Σχεδία Κέντρο Πρόληψης), ενώ δημιουργήθηκε λογαριασμός και στο instagram (sxediaioa).

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης κι εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου στη «Σχεδία», Βασίλης Γοργόλης, απέδωσε τα εύσημα, κυρίως στην πρόεδρο αλλά και σε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, για τη διοικητική αναδιοργάνωση καθώς και τις δράσεις εξωστρέφειας, που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, χαρακτηρίζοντας το 2022 ως «χρονιά ανάτασης και ανάδειξης» για το Κέντρο Πρόληψης.

«Στόχος μας είναι να ενισχυθεί και να αναδειχτεί το έργο της πρόληψης σε όλη την κοινωνία, προκειμένου να γίνει γνωστό σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ξανά ένα δυναμικό άνοιγμα προς όλες τις κατευθύνεις», τόνισε.

Η ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου κι εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου, Ανθή Μάστακα, με τη σειρά της, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης τους τελευταίους μήνες, προσθέτοντας τη σημασία που έχουν οι δράσεις εξωστρέφειας, που έχουν προγραμματιστεί, προκείμενου η «Σχεδία» να γνωριστεί ξανά με την τοπική κοινωνία.

 

Οι Χριστουγεννιάτικες  εκδηλώσεις

Τέλος, ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης, Βασίλης Κούτρας, αναφέρθηκε στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που έχει ετοιμάσει η «Σχεδία», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο και την Κυριακή 18 και 19 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα.

Η αρχή θα γίνει στις 6.00 το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα «Αρχ. Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, με την παράσταση αφήγησης παραμυθιών από το «Αδράχτι»με τίτλο: «Τα δώρα των Χριστουγέννων» , όπου οι ήρωες στον δρόμο της ζωής θα δεχτούν και θα προσφέρον δώρα (ελπίδα, αγάπη, συμπόνοια, χαρά, βοήθεια). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα ακουστούν επίσης παραδοσιακά κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια.Αφήγηση παραμυθιών: Μαρία Μαχαίρα, Μουσική – τραγούδι: Αντώνης Καρασταμάτης.

Την Κυριακή, η «Σχεδία» μαζί με τη junior χορωδία του Δημοτικού Ωδείου (με μαέστρο την Κωνσταντίνα Μήλια) και το ΚΔΑΠ «Ρόδα» (που θα κατασκευάσει τα στολίδια) θα στολίσει τραγουδώντας το χριστουγεννιάτικο δέντρο της, στις 12.00 το μεσημέρι στον προαύλιο χώρο της Ζωσιμαίας Δημόσιας Βιβλιοθήκης.

Όπως τόνισε και ο κ. Κούτρας κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα τηρηθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασία

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!