Τα Χριστούγεννα, λένε, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο σπίτι. Με διάθεση να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, Η ζωή αλλιώς επισκέπτεται τη Βάλια Κάλντα, τον Εθνικό Δρυμό ανάμεσα στα Ιωάννινα και τα Γρεβενά, ζώντας μια εμπειρία τόσο ζεστή που, όπως αναφέρει η Ίνα Ταράντου, έκαναν τα Χριστούγεννα να φαίνονται σαν μια εποχή που εμπλέκουν όλο τον κόσμο σε μια συνωμοσία αγάπης.

Περπατήσαμε στο βουνό, μαζέψαμε μανιτάρια, μιλήσαμε με πολλούς ξεχωριστούς ανθρώπους. Τραγουδήσαμε, χορέψαμε, μαγειρέψαμε, φάγαμε. Ξεκινώντας το ταξίδι μας, μας προϋπάντησε ο Τάκης, ο οποίος έχοντας ταξιδέψει τον κόσμο, αναζήτησε την ησυχία της φύσης και του βουνού στην Ελλάδα. Μας μίλησε για την επαφή που πρέπει να έχει ο καθένας με τον εαυτό του, το σεβασμό αλλά και τον ευγενή συναγωνισμό προς τους άλλους.

Στη συνέχεια, μπήκαμε στη ζεστασιά του καταφυγίου, όπου ο Φώτης μάς μαγείρεψε την πιο νόστιμη τηγανιά του μανιταροσυλλέκτη. Γνωρίσαμε τη Δέσποινα, τη φωνή της μπάντας των Μανιταρόκ, ενός ξεχωριστού συγκροτήματος από τα Γρεβενά, που πρώτα από όλα είναι φίλοι μεταξύ τους. Η μπάντα, με φαντασία και αγάπη για τα παραδοσιακά τραγούδια που τα ενορχηστρώνουν μοναδικά, τα μπλέκουν με σύγχρονα και ροκ τραγούδια.

Για την αγάπη του για τα μανιτάρια, τα διαφορετικά είδη και τη διδασκαλία μας μιλάει ο Γιώργος, ο οποίος είναι άλλωστε δάσκαλος, με μεγάλη πίστη στη θεωρία, αλλά κυρίως στο βίωμα. Δάσκαλοι είναι και ο Κώστας με τον Μιχάλη, ο ένας φυσικός και ο άλλος μαθηματικός, παρ’ όλα αυτά, το 2001 αποφάσισαν ότι θα ήθελαν μια άλλη καθημερινότητα και έφτιαξαν το καταφύγιο του Εθνικού Δρυμού «Βάλια Κάλντα». Στο καταφύγιο συναντήσαμε και τον Θωμά και τον Στέλιο, άνθρωποι χαρωποί, καθαροί, γεμάτοι μουσική που θέλουν να μοιραστούν με τον κόσμο.

Ολοκληρώνοντας το ταξίδι μας, συναντήσαμε τον Καμίλο, γεννημένο στο Παρίσι με καταγωγή από τη Βωβούσα, ο οποίος μας μίλησε για το Φεστιβάλ της Βωβούσας, του οποίου είναι και ιδρυτής. Η συνάντηση αυτή επεφύλασσε και μία ωραία έκπληξη, καθώς ένα μέλος της δικής μας οικογένειας, της Ζωής αλλιώς, η Στελίνα, είναι εξαδέλφη του και με αυτή την αφορμή, τα ξαδέλφια συναντήθηκαν και πάλι ύστερα από χρόνια.

Γιατί τα Χριστούγεννα είναι η τρυφερότητα για το παρελθόν, η τόλμη για το παρόν και η ελπίδα για το μέλλον. Και αν κοιτάξουμε λίγο έξω από την πολυάσχολη ζωή μας, θα δούμε ότι το σημαντικό και αυτό που μας δίνει τελικά ανάταση, δεν είναι πόσα πράγματα θα αποκτήσουμε, αλλά πόση αγάπη και ενδιαφέρον θα δείξουμε για τους άλλους ανθρώπους.

Σε αυτό το επεισόδιο θα δείτε ότι νιώσαμε την αγάπη των γιορτών. Τη μοιραζόμαστε μαζί σας με ευχές αγάπης, ζεστασιάς και φωτός να φτάσουν και στο δικό σας σπίτι από το καταφύγιο της Βάλια Κάλντα.

Σάββατο στις 17.00 στην ΕΡΤ1

Παρουσίαση-αρχισυνταξία-σενάριο- κείμενα: Ίνα Ταράντου

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης

Δημοσιογραφική έρευνα και επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας

Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης

Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!