Την πρώτη θέση στην κατηγορία «Βιολογία» κατέκτησαν οι μαθήτριες Άννα Μαρία Ήλη, Νεφέλη Παρασκευή Ήλη, Χριστίνα Διώνη Ήλη και Τάτση Ευαγγελία στο 10ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης & Τεχνολογίας ACSTAC του Αμερικάνικου Κολλέγιου Ανατόλια.

Με την επιστημονική υποστήριξη της Δρ. Ξένιας Ι. Λοϊζίδου, Πολιτικού Μηχανικού/ Ακτομηχανικού και Προέδρου του Δ.Σ. ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας, οι μαθήτριες των Πρώτου και Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων πραγματοποίησαν καινοτόμα έρευνα πεδίου με τίτλο «Μικροπλαστικά – Η αόρατη απειλή», η οποία έδωσε πολύτιμα επιστημονικά ευρήματα καθότι ανιχνεύθηκαν μικροπλαστικά στην λίμνη Παμβωτίδα!

Η μελέτη συνέλεξε και ανάλυσε δεδομένα πεδίου για τη διερεύνηση του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης στην λίμνη των Ιωαννίνων. Με την υλοποίηση συγκεκριμένης μεθόδου συλλογής και ανάλυσης από τις μαθήτριες, συλλέχθησαν δείγματα επιφανειακών ιζημάτων από 4 διαφορετικά σημεία κατά μήκος της όχθης της λίμνης Παμβώτιδας. Ακολούθησε αποξήρανση, κοσκίνισμα, αιώρηση για την απομόνωση των μικροπλαστικών θραυσμάτων και αναγνώριση στο μικροσκόπιο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ και τα Ερευνητικά Εργαστήρια Βιομηχανικής Χημείας και Αναλυτικής Χημείας καθώς και το Ερευνητικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Με σκοπό την προώθηση των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STE(A)M), το Κολλέγιο Ανατόλια διοργάνωσε για δέκατη χρονιά το Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης & Τεχνολογίας – ACSTAC (Anatolia College Science and Technology Annual Conference) στις 19-20 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο συμμετείχαν με φυσική παρουσία 550 μαθητές και μαθήτριες από 47 δημόσια και ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια της Ελλάδας με συνολικά 90 αποστολές μαθητών.

Το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ δηλώνει ενθουσιασμένο για αυτήν την επιτυχία και εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στις τέσσερις μαθήτριες που παρουσίασαν την μελέτη τους ως πραγματικές ερευνήτριες πεδίου. Η ΑΚΤΗ δηλώνει την αμέριστη υποστήριξη της σε νέους με ιδέες και όραμα για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Παρακολουθήστε εδώ το 10ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης & Τεχνολογίας ACSTAC.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!