Μεγανήσι: Προσάραξη τουριστικού σκάφους σε βράχια – Συνελήφθη ο κυβερνήτης
Τουριστικό σκάφος με δέκα επιβαίνοντες προσάραξε σε βραχώδη ακτή στο Μεγανήσι, παρουσιάζοντας εισροή υδάτων. Οι επιβαίνοντες είναι ασφαλείς, ενώ ο 34χρονος κυβερνήτης συνελήφθη από το Λιμενικό.
Επιχείρηση συνδρομής στήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή «Αμπελάκια» στο Μεγανήσι, όταν επαγγελματικό τουριστικό σκάφος προσάραξε σε βραχώδη ακτή, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει εισροή υδάτων. Οι δέκα επιβαίνοντες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, ενώ ο κυβερνήτης συνελήφθη από τις λιμενικές αρχές.
Το περιστατικό κινητοποίησε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο ενημέρωσε άμεσα τη Λιμενική Αρχή Νυδρίου. Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού έσπευσε στο σημείο και εντόπισε το επαγγελματικό τουριστικό σκάφος να ρυμουλκείται από ιδιωτικό σκάφος με σημαία Νήσων Κέιμαν.
Στο σκάφος επέβαιναν δύο μέλη πληρώματος, υπήκοοι Νοτίου Αφρικής, καθώς και οκτώ αλλοδαποί επιβάτες, επτά υπήκοοι Ιταλίας και ένας υπήκοος Ισπανίας. Σύμφωνα με το Λιμενικό, όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
Παραβάσεις στα ναυτιλιακά έγγραφα
Με τη συνδρομή θαλάσσιου ταξί και υπό τη συνοδεία του περιπολικού του Λιμενικού, το σκάφος οδηγήθηκε με ασφάλεια στο λιμάνι του Βλύχου Λευκάδας, όπου ανελκύστηκε στην ξηρά.
Η Λιμενική Αρχή απαγόρευσε τον απόπλου του μέχρι να προσκομιστεί το προβλεπόμενο πιστοποιητικό αξιοπλοΐας από τον αρμόδιο νηογνώμονα.
Κατά τον έλεγχο των εγγράφων διαπιστώθηκε ότι ο πλους πραγματοποιήθηκε χωρίς θεώρηση των ναυτιλιακών εγγράφων, χωρίς άδεια απόπλου και χωρίς να έχει κατατεθεί το απαιτούμενο ναυλοσύμφωνο στην αρμόδια Λιμενική Αρχή.
Συνελήφθη ο 34χρονος κυβερνήτης
Από την προανάκριση προέκυψε ακόμη ότι ο 34χρονος κυβερνήτης είχε προσδέσει το σκάφος κοντά σε βραχώδη ακτή και, παρότι γνώριζε ότι αναμένονταν δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή, δεν το απομάκρυνε εγκαίρως. Ως αποτέλεσμα, το σκάφος προσέκρουσε στα βράχια, προσάραξε και παρουσίασε εισροή υδάτων.
Το Α’ Λιμενικό Τμήμα Νυδρίου του Λιμεναρχείου Λευκάδας προχώρησε στη σύλληψη του κυβερνήτη, υπηκόου Νοτίου Αφρικής, για παραβάσεις του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου και του Ποινικού Κώδικα περί πρόκλησης ναυαγίου, σε συνδυασμό με τη νομοθεσία για τον διοικητικό έλεγχο ναυτικών ατυχημάτων.
Από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός, ενώ δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση.
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033