Η κοινωνία εξελίσσεται και ο κόσμος μας εκμοντερνίζεται. Έτσι λένε τουλάχιστον. Τώρα αν εξελίσσεται προς το καλό ή προς την αντίθετη κατεύθυνση είναι ένα ζήτημα προς λύση…
Η νέα φοβία που φαίνεται να διακατέχει τη νεότερη γενιά – και δυστυχώς όχι μόνο – είναι μία αφορμή να δούμε… πού πάμε…
Φεύγουμε από το σπίτι και συνειδητοποιούμε ότι έχουμε ξεχάσει το κινητό μας. Πρώτη αντίδραση σε πολλούς – ας μην βάλουμε όλους- ποια είναι; Πανικός τουλάχιστον!
Νέα φοβία μόλις δημιουργήθηκες. Και το όνομα αυτής, Nomophobia, που σημαίνει, η φοβία του να μείνεις χωρίς κινητό. Το να αποχωρίζεσαι την προέκταση του χεριού σου και κατ’ επέκταση του εαυτού σου είναι ένα πρόβλημα.
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ, αυτοί που φαίνεται να τους επηρεάζει περισσότερο είναι όσοι χρησιμοποιούν την τηλεφωνική τους συσκευή ως μέσο αποθήκευσης φωτογραφιών, μηνυμάτων και βίντεο και είναι τέτοια η εξάρτηση που αρκετοί χρήστες ανέφεραν ότι αισθάνονται «πληγωμένοι» και «μόνοι» χωρίς το κινητό τους.
«Οι άνθρωποι βιώνουν συναισθήματα άγχους και δυσαρέσκειας όταν αποχωρίζονται το τηλέφωνό τους» σχολιάζει ο επικεφαλής της έρευνας Dr Kim Ki Joon.
Στο μεταξύ μια αμερικανική μελέτη δείχνει ότι ο αποχωρισμός απ’ το smartphone μπορεί να προκαλέσει υψηλότερη πίεση στο αίμα αλλά και να αυξήσει τους παλμούς της καρδιάς.
Όπως σημειώνει ο Mark Griffiths, ψυχολόγος και διευθυντής του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου Gaming στο Πανεπιστήμιο Trent του Νότινγχαμ, αυτό που βρίσκεται στη συσκευή είναι που μετράει. Ειδικότερα όλα τα social media που είναι συνδεδεμένος ο χρήστης και του δημιουργούν το άγχος μήπως χάσει κάτι σημαντικό όσο είναι εκτός. Αυτή η διαταραχή λέγεται Fomo, απ’ το fear of missing out (δηλαδή τον φόβο να χάσεις κάτι).
Το τελευταίο επηρεάζει κυρίως τους εφήβους που παθαίνουν πανικό αν ξαφνικά δεν μπορούν να δουν τι συμβαίνει στο Instagram ή στο Snapchat. Είναι αυτοί όμως «που προσαρμόζονται πολύ γρήγορα αν πάνε για διακοπές κάπου που δεν υπάρχει σύνδεση με το internet», σχολιάζει ο Griffiths.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!