Νόμος Κατσέλη: Μειώνονται οι δόσεις για 100.000 δανειολήπτες – Ψηφίζεται σήμερα η ρύθμιση

Ψηφίζεται στη Βουλή η ρύθμιση για τον νόμο Κατσέλη που μειώνει δόσεις και τόκους για περισσότερους από 100.000 συνεπείς δανειολήπτες.

Νόμος Κατσέλη: Μειώνονται οι δόσεις για 100.000 δανειολήπτες – Ψηφίζεται σήμερα η ρύθμιση

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του epirusgate.gr στην Google

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει σημαντικές αλλαγές για περισσότερους από 100.000 ενήμερους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς του νόμου Κατσέλη.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι μηνιαίες δόσεις των δανείων μειώνονται αισθητά, ενώ επιταχύνεται η αποπληρωμή. Παράλληλα, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των τόκων, οι οποίοι θα ενσωματώνονται πλέον στη μηνιαία δόση.

Επιπλέον, οι αναδρομικές καταβολές που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί θα αφαιρούνται από το κεφάλαιο της οφειλής, μειώνοντας το συνολικό υπόλοιπο των δανείων.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης εκτιμάται περίπου στα 700 εκατ. ευρώ και θα επιμεριστεί μεταξύ του Δημοσίου και των τραπεζών.

Τι αλλάζει στον τρόπο υπολογισμού των τόκων

Η βασική αλλαγή αφορά στον τρόπο υπολογισμού των τόκων. Από εδώ και στο εξής, θα υπολογίζονται πάνω στη μηνιαία δόση που έχει ορίσει το δικαστήριο και όχι στο συνολικό υπόλοιπο της οφειλής. Αυτό σημαίνει μικρότερη μηνιαία επιβάρυνση για τους συνεπείς οφειλέτες, αλλά και σημαντική μείωση του συνολικού κόστους αποπληρωμής.

«Δανειολήπτης – πάρτε ένα παράδειγμα, Ιανουάριος του ‘24 – που είχε υπόλοιπο οφειλής 144.500 ευρώ. Με την προηγούμενη μέθοδο υπολογισμού θα πλήρωνε μηνιαία δόση 731 ευρώ για 300 μήνες. Τι κάνουμε τώρα; Με τη νέα μέθοδο υπολογισμού η δόση γίνεται 483 ευρώ. Το οποίο τι είναι; Είναι 482 ευρώ αποπληρωμή κεφαλαίου χρεολύσιο και 1 ευρώ τόκος μόλις», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο του «5ου Cantina Academy».

Τα επιπλέον ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί αναγνωρίζονται αναδρομικά ως αποπληρωμή κεφαλαίου, μειώνοντας το υπόλοιπο της οφειλής ή τον αριθμό των δόσεων που απομένουν.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ο δανειολήπτης έχει καταβάλει επιπλέον 7.440 ευρώ την τελευταία διετία, ποσό το οποίο θα αφαιρεθεί από τις επόμενες δόσεις. Έτσι, αντί να του απομένουν 270 δόσεις για την αποπληρωμή του δανείου, θα πληρώσει τελικά 255 δόσεις των 483 ευρώ και το συνολικό ποσό των τόκων αντί για 74.852 ευρώ περιορίζεται μόλις στα 411 ευρώ.

Η νομοθετική διάταξη εξαιρεί ρητά τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, και σε αυτές η μηνιαία δόση θα υπολογίζεται ως τοκοχρεολυτική δόση επί του συνολικού ποσού της ρυθμιζόμενης οφειλής και όχι επί της μηνιαίας δόσης όπως ισχύει δηλαδή για όλα τα στεγαστικά δάνεια.

«Κάθε καταγγελία ρύθμισης που στηρίχτηκε σε αυτόν τον παράνομο τρόπο υπολογισμού των δόσεων πρέπει να θεωρείται αυτοδικαίως άκυρη. Να επανέρχονται οι δικαστικές ρυθμίσεις σε ισχύ και να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι αναδρομικά να υπαχθούν στη ρύθμιση», είπε στο ΕΡΤnews Radio 105,8, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη.

«Δεν υπήρχαν ασάφειες και δεν χρειάζονται ισορροπίες σε μία καθαρή απόφαση, πρέπει να εφαρμοστεί. Και αυτό μόνο μπορούμε να περιμένουμε στη Βουλή γιατί έχουμε και μία επιφύλαξη για το τι θα υποβληθεί τελικά. Να μην υπάρχουν περίεργοι όροι που να αποκλείουν κάποιους δανειολήπτες», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Το ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να παρουσιάσει το αυτονόητο ως επιτυχία, είναι τουλάχιστον προκλητικό για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που σε συνδυασμό με το κύμα ακρίβειας αντιμετωπίζουν συνθήκες ασφυξίας», ανέφερε το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

«Δυσκολεύομαι να κατανοήσω με ποια νομική ή ηθική βάση εξαιρούνται δανειολήπτες που υπέστησαν την ίδια ακριβώς επιβάρυνση, μόνο και μόνο επειδή η ρύθμισή τους ολοκληρώθηκε ή απωλέσθηκε στο μεταξύ.», επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Το συνολικό κόστος της ρύθμισης εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ. Τα 500 εκατ. ευρώ ενδέχεται να επηρεάσουν το δημόσιο χρέος της χώρας λόγω των εγγυήσεων που έχει δώσει το κράτος γι’ αυτά τα δάνεια, ενώ τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ θα τα καταβάλλουν άμεσα οι τράπεζες

Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στη Google