Ολοκληρώθηκε ο προσεισμικός έλεγχος σε 44.000 δημόσια κτίρια – Ακολουθεί η δεύτερη φάση

Ολοκληρώθηκε ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος σε 44.000 δημόσια κτίρια της χώρας. Ο ΟΑΣΠ προετοιμάζει τον δευτεροβάθμιο έλεγχο, για τον οποίο αναζητείται χρηματοδότηση.

Ολοκληρώθηκε ο προσεισμικός έλεγχος σε 44.000 δημόσια κτίρια – Ακολουθεί η δεύτερη φάση

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του epirusgate.gr στην Google

Ολοκληρώθηκε ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος σε 44.000 στατικά ανεξάρτητα δημόσια κτίρια της χώρας και προετοιμάζεται η επόμενη φάση, για όσα χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα. Για τον δευτεροβάθμιο έλεγχο, ο οποίος θα προσδιορίσει την ανάγκη επισκευών, απαιτείται να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, με πιθανή ένταξη σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ή άλλο τομεακό πρόγραμμα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, στην εκπομπή «Με το βλέμμα στην πόλη», ο ομότιμος καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών υπογράμμισε, ότι η παραπομπή ενός κτιρίου σε δευτεροβάθμιο έλεγχο δεν σημαίνει πως κινδυνεύει άμεσα να καταρρεύσει. Σημαίνει, ότι χρειάζεται πιο ενδελεχής εξέταση, πέρα από τον αρχικό οπτικό έλεγχο.

Από το 10% των ελέγχων στην πανελλαδική καταγραφή

Ο κ. Λέκκας ανέφερε, ότι από το 2000 έως το 2022 είχε ελεγχθεί μόλις το 10% των δημόσιων κτιρίων, παρότι υπήρχαν σχετικές προδιαγραφές. Απέδωσε την περιορισμένη πρόοδο στην απροθυμία των φορέων που είχαν τα κτίρια στην ευθύνη τους να προχωρήσουν τη διαδικασία. Όπως εξήγησε, το νέο εγχείρημα δρομολογήθηκε το 2022. Ακολούθησαν η επικαιροποίηση των προδιαγραφών από επιστημονικές επιτροπές και η εκπαίδευση 2.000 μηχανικών. Η διαδικασία των ελέγχων ολοκληρώθηκε μέσα σε ενάμιση χρόνο. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στα σχολεία και στα νοσοκομεία. Στα πρώτα προέχει η προστασία των μαθητών, ενώ τα νοσοκομεία πρέπει να παραμένουν λειτουργικά μετά από σεισμό, πλημμύρα ή πυρκαγιά, όταν οι ανάγκες περίθαλψης αυξάνονται.

Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στη Google