Η Παγκόσμια ημέρα Ανθρώπων με Αναπηρία μας θυμίζει τα δικαιώματα και τις προοδευτικές κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών στην κατεύθυνση της συμπερίληψης, της προσβασιμότητας, της ισότιμης συμμετοχής των ΑμεΑ σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής. Ωστόσο, μας υπενθυμίζει τους περιορισμούς και τους αποκλεισμούς που εξακολουθούν να υφίστανται, τονίζοντας την ανάγκη για κοινωνικές πολιτικές που καταπολεμούν τις ανισότητες.
Ειδικά στο περιβάλλον της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, τα δικαιώματα των ΑμεΑ δοκιμάζονται και αμφισβητούνται. Παράλληλα, η μη προτεραιοποίηση των ΑμεΑ στον εμβολιασμό κατά της Covid-19, ο συνωστισμός των μαθητών με αναπηρία στις σχολικές τάξεις και οι σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, η περικοπή των δαπανών για τη δημόσια υγεία και πρόνοια, αποτελούν μεταρρυθμίσεις με νεοφιλελεύθερο πρόσημο που επιτείνουν το πρόβλημα για χιλιάδες συμπολίτες μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, όπως και την υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης με όρους ουσιαστικούς και όχι επικοινωνιακούς ή διαδικαστικούς. Ως κυβέρνηση προχώρησε σε ένα συνεκτικό πλαίσιο δράσεων που περιλάμβανε το διπλασιασμό των χρηματοδοτικών πόρων, την ηλεκτρονική λειτουργία των ΚΕΠΑ και τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπήρου, τη διεύρυνση του μητρώου χρόνιων νοσημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητά από τη σημερινή κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της Αναπηρίας με ενιαία και συνεκτική κοινωνική πολιτική ριζικών μεταρρυθμίσεων.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!